nesanica uzroci lecenje

nesanica uzroci lecenjeIzraz menopauza označava prestanak menstruacije, ali se koristi i za mesece i godine ženinog života pre i posle njene poslednje menstruacije – period u kome mogu, ali ne moraju da se dogode određene telesne i emocionalne promene.

Do prirodne ili fiziološke menopauze koja nastaje usled starenja jajnika, dolazi u starosnom dobu između 46 i 52 godine.Većina žena poslednju menstruaciju dobije u dobu od oko pedesete, neke u dobu od četrdeset a vrlo mali procenat u starosti od šesdeset godina.

Klimakterijum je period koji nastaje posle menopauze gde imamo hipo(smanjenje)u disfunkciji, poremećaj polnih hormona a kao posledicu fiziološko opadanje funkcija.

Neki autori upotrebljavaju termine menopauza i klimakterijum kao sinonime. Ostali smatraju da je menopauza period u toku klimakterijuma kada dolazi do postepenog opadanja funkcije jajnika i gašenja menstruacije.

Dominantni simptomi menopauze

Treba napomenuti da se simptomi menopauze ne javljaju kod svih žena. Ako se pojave, dominantni simptomi su: nastup vrućine, iznenadno crvenilo ili to-plota u licu, vratu i gornjem delu leda koji mogu da izazovu znojenje.

– Napadi vrućine obično traju nekoliko minuta.
– Noćno znojenje, koje može izazvati prekid sna i izaziva nesanicu.
– Povećana narvoza i razdražljivost.
– Česti nagon za mokrenjem, više izražen u noćne sate.

Kako se manifestuju simptomi menopauze

Simptomi menopauze ne javljaju se kod svih žena. Ako ih ima, manifestuju se kao:

Promene u količini krvarenja – većina žene primetiće već nekoliko godina pre prestanka menzisa neke promene kao nepravilne cikluse i oskudnije krvarenje.Kod drugih javljaju se neuredne i ponekad obilne menstrualne periode. To se najčešće događa posle četrdesete godine života.

Prestanak menzis – menstruacija postaje neuredna, sa dužim intervalima, oskudnijim krvarenjem i epizodama amenoreje(izostanka menstruacije).

Simptomi su obično teži ukoliko do prestanka menzisa dođe naglo i ako oligomenoreja(smanjeno krvarenje) prethodi prestanku menzisa.

Vazomotorna nestabilnost i talasi toplote (valunzi).
Ovo predstavlja najneprijatniji simptom koji se javlja sam ili prati menopauzu. Osećaj toplote se prvo javlja u epigastrijumu ( predelu ispod grudne kosti ) ili preko grudnog koša i naglo se širi preko čitavog tela, što je praćeno talasom toplote preko lica i crvenilom istog. Ovi neprijatni simptomi se mogu javljati dosta često, čak i više puta u toku jednog časa. Često se javlja i tahikardija ( ubrzan rad srca ) i znojenje. Ovi valunzi se javljaju u kratkim intervalima i veoma su neprijatni u toku noći, ili kada prate zamor, bolest ili emocionalni stres.

Osteoporoza i ateroskleroza

Neki simptomi pre svega napadi vrućine i promene raspoloženja, nestaju kada se telo prilagodi novim nivoima hormona. Ali mogu se javiti i trajnije promene u smislu osteoporoze i ateroskleroze. Osteoporoza nastaje kao posledica sniženog nivoa hormona estrogena što može imati za posledicu smanjenu apsorpciju kalcijuma u kostima a može izazvati porast holesterola u krvi i kao dalju komplikaciju pojavu aterosklerotičnih pramena na zidovima krvnih sudova tj. aterosklerozu.

Homeopatski pristup ovom problemu daje vrlo dobre rezultate. Naravno, ako se lečenje počne ranije mogućnosti za uspešnije ublažavanje tegoba su mnogo veće.