Simptomi i znaci trovanja hranom mogu se pojaviti u roku od nekoliko minuta do nekoliko dana nakon uzimanja zaražene namirnice, a uključuju mučninu, grčeve u želucu, dijareju koja može biti vrlo obilna, povraćanje i povišenu telesnu temperaturu.

Većina namirnica sadrži određeni broj bakterija koje u maloj koncen-traciji nisu patogene za ljudski organizam i ne uzrokuju nikakve smetnje. Ali, ako se hrana ne čuva u frižideru, bakterije počinju ubrzano da se razmnožavaju i mogu da prouzrokuju trovanje. Čak i kad nemaju neprijatan miris, postoji mogućnost da su namirnice prepune štetnih bakterija.

Kako se boriti protiv bakterija – uzročnika trovanja hranom?
1. Održavanjem higijene – pre pripremanja hrane, ruke i površinu na kojoj se namirnice odlažu i seckaju treba dobro oprati.
2. Razdvajanjem namirnica – sveže meso, živina i riba ne smeju biti u dodiru sa namirnicama koje se konzumiraju bez prethodne termičke obrade, kao što su voće i povrće.
3. Kuvanjem, pečenjem i prženjem na odgovarajućim temperaturama.
4. Hlađenjem ili zamrzavanjem – meso koje nije zamrznuto u roku od dva (riba, živina) do pet dana (teletina, jagnjetina, svinjetina, govedina), treba potrošiti. Sveže meso mora biti pažljivo umotano da bi se sprečilo curenje njegovog soka na drugu hranu.

Hrona visokog rizika za trovanje
Jaja su glavni izvor salmonele, čestog uzročnika trovanja hranom, čiji su simptomi jaki grčevi u stomaku i povraćanje praćeno povišenom telesnom temperaturom. Ova bakterija razvija se u svim jelima koja sadrže sirova ili slabo kuvana jaja, kao što su filovi, kremovi, sladoledi i majonez.
U jelima koja su pečena ili kuvana duže od 7 minuta salmonela ne preživljava i tu nema opasnosti od trovanja.
Živinsko meso takodje je izvor salmonele i ostalih bkterija.
Simptomi trovanja manifestuju se povišenom telesnom temperaturom, prolivom i povraćanjem,koje traje do sedam dana. Svinjetina – osim što može da sadrži salmonelu, vrlo je opasno i trovanje svinjskim mesom zaraženim trihinom, crvolikim parazitom koji uzrokuje crevnu infekciju, a može izazvati ozbiljne komplikacije i na drugim organinna. Morski plodovi – dagnje i školjke kamenice prirodni su filteri vode i ako se nađu blizu kanalizacionog odvoda, u njihovom mesu koncentriše se veliki broj bakterija.

Simptomi trovanja hranom
Znaci trovanja mogu se pojaviti u roku od nekoliko minuta do nekoliko dana nakon uzimanja zaražene namirnice, a uključuju mučninu, grčeve u želucu, dijareju koja može biti vrlo obilna, povraćanje i povišenu telesnu temperaturu. Ovi simptomi obično ne traju dugo i nisu opasni po život, osim kod dece i starijih ljudi kod kojih zbog velikog gubitka tečnosti može doći do dehidratacije. U slučajevima lakšeg trovanja hranom potrebno je nekoliko dana unositi dovoljno čaja, a potom započeti s lakšim obrocima.
Čajevi se mogu odabrati po želji, najpogodniji su od kamilice i šipka, kao i crni čaj. Obolelima prijaju supe (domaće ili polugotove iz kesice) koje pomažu u nadoknadi minerala. Potom se u ishranu mogu ubaciti prekuvan pirinač i šargarepa, pire od krompira i belo meso. Kod težih slučajeva ishod trovanja prvenstveno će zavisiti od toga koliko tečnosti bolesnik unesi u organizam. Hrana se uvodi isiključivo uz konsultaciju lekara.

TERMIČKA OBRADA
Prilikom pripreme živinskog mesa, svinjetine, mlevenog mesa ili kotleta, posebno je važno osigurati da njihov srednji deo bude izložen temperaturi od 70°C i više, i to najmanje 2 minute. Nedovoljno kuvano meso može i dalje da sadrži štetne mikroorganizme, zato je važno proveriti njegovu boju u sredini, kao i to da li su mu sokovi krvavi i nakon termičke obrade.

HLAĐENJE
Sve namirnice koje nećete odmah servirati, uključujući i povrće, ostavite u frižider. – Termički obrađena hrana mora da se brzo ohladi i odloži u frižider najduže 1 do 2 sata nakon kuvanja. – Idealna temperatura za frižider je 4°C, a za zamrzivače – 18°C.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *