Sepsa je teško zdravstveno stanje izazvano sistematskom inflamatornom reakcijom tela (eng. SIRS – “systemic inflammatory response syndrome”). Pošto predstavlja potencijalno fatalni poremećaj, njegovi znaci i simptomi moraju se dijagnostifikovati još u početnim fazama i moraju se tretirati u skladu sa tim. Ovaj članak pruža nekoliko informacija o ovom oboljenju.

 
Imuni sistem je prvenstveno odgovoran za zdravo funkcionisanje tela. Međutim, kada imunitet organizma opada, normalno funkcionisanje tela je sputavano povećanjem njegove osetljivosti na infekcije. Jedan od takvih ozbiljnihzdravstvenih stanja predstavlja inflamacija celog tela zbog bakterija, virusa ili gljivičnih zaraza. Ovo stanje je poznato kao sepsa ili septikemija. Sama reč sepsa podrazumeva trovanje krvnih sudova. Obolela osoba, koja se leči zbog ovog poremećaja,ima oslabljen imuni sistem i veoma nizak krvni pritisak.

Znaci i simptomi sepse

Ovo zdravstveno stanje je obično rezultat netretirane bakterijske infekcije u telu. Infekcija obično počinje u crevima, bubrezima, plućima, i koži. U crevima, ovo stanje je uglavnom praćeno peritonitisom (upala tkiva koja pokriva abdominalne organe). U slučaju bubrega, infekcija urinarnog trakta navodi na prisustvo sepse. Bakterijske pneumonije i celulitis uzrok su sepse u plućima i u koži. Štaviše, ovaj poremećaj se može javiti i u kombinaciji sa meningitisom.

 
Infekcija sepse predstavlja trofazni sindrom. Započinje sa znakovima i simptomima sepse, zatim napreduje u težak oblik sepse, i konačno dovodi do septičkog šoka. Najraniji simptomi koji ukazuju na prisutnost ove infekcije su: izuzetno nizak krvni pritisak, drastična promena u mentalnom stanju , i nepravilno disanje. Ako se ovi znaci ignorišu, osoba ulazi u teško stanje sepse, jer njen oslabljeni imuni sistem nije u stanju da se brani od infekcija i bolesti. Ignorisanje ove faze može dovesti,nakon određenog vremena, čak i do moždanesmrti, dok svi ostali glavni organi (kao što su bubrezi, jetra, pluća, i centralni nervni sistem) postepeno počinju da otkazuju.

Početni simptomi sepse:

Učestala groznica
Temperatura (<35°C ili>38.5°C)
Nesvestica
Ubrzan rad srca (>90 otkucaja u minuti)
Hiperventilacija (>20 udisaja u minuti)

Ozbiljni simptomi:

Smanjenje broja trombocita (sporo zarastanje povreda)
Značajno smanjenje mokraćne proizvodnje
Nepravilan rad srca
Delirijum (zbunjeno psihičko stanje)
Mrljama išarana koža
Ovooboljenje se često javlja kod odojčadi ili kod starijih ljudi (iznad 60 godina). Glavni uzrok ove pojave prvenstveno je ugroženi imuni sistem,koji predstavlja ishod HIV-a ili AIDS-a, konzumiranja lekova protiv odbacivanja organana kontransplantacije,otkazivanja bubrega i jetre, lečenja od raka. Ukoliko je osoba hospitalizovana i pritom se leči nesterilizovanim instrumentima (poput disajnecevi, urinarnih katetera, i veštačkih zglobova),postoji ogroman rizik od pojave septičke infekcije.Osobe bez slezine i sportisti,koji su na steroidima tokom dužeg vremenskog perioda, su najviše podložni ovom oboljenju. U nekoliko lučajeva primećeno je da neke osobe imaju genetsku sklonost ka razvoju ovog zdravstvenog stanja.

Znaci i simptomi neonatalne sepse

Neonatalna sepsa se javlja kod odojčadi
Promena temperature tela
Nepravilno disanje
Otečeni delovi stomaka
Nepravilan ritam srca
Slabo sisanje
Nizak nivo šećera u krvi
Neaktivnost
Dijareja
Povraćanje
Žućkasta koža (ukazuje na pojavu žutice)

Dijagnoza sepse
Kada se otkriju pomenuti znaci i simptomi kod dece, dijagnoza je neposredni korak za potvrdu ovog zdravstvenog stanja. U nastavku slede usvojene dijagnostičke tehnike:
Analiza krvi (krv se obično vadi iz ruke, šake, prsta, noge, ili pete dabi se uočila neravnoteža elektrolita, neispravnost bubrega i jetre, zgrušavanje krvi i nedovoljno prisustvo kiseonika)
Ultrazvuk grudnog koša(provera znakova infekcije u plućima, i provera ritma i otkucaja srca)
Kultura (izolovanje bakterije/virusa iz detetove mokraće i njeno kultivisanje)
Lumbalna punkcija (Postupak izvlačenja cerebrospinalne tečnosti da bi se utvrdilo postojanje infekcije u kičmenoj moždini ili mozgu)