sekretna upala uva

Sekretorna upala srednjeg uva ubedljivo je najčešći uzrok oslabljenog sluha kod dece predškolskog uzrasta. Najzastupljenija je kod dece uzrasta od 1 do 7 godina, potom učestalost naglo opada, a izuzetno retko javlja se i kod odraslih. sekretna upala uva

Češće se dijagnostikuje zimi nego leti, a 22-35 % dece prethodno je bolovalo od akutnog zapaljenja srednjeg uva. Koliko je sekretna upala srednjeg uva raširena, najbolje govori podatak da je u Americi oko milion dece svake godine hirurški lečeno od sekretornog zapaljenja srednjeg uva.

Usled slabe ventilacije srednjeg uva preko Eustahijeve tube, vazduh koji je neophodan za normalan prenos zvuka biva zamenjen tečnošću. Kako bolest napreduje, tečnost prelazi u veoma gust i lepljiv sekret, koji znatno otežava ili onemogućava pokrete bubne opne i slušnih koščica, što se manifestuje slabljenjem sluha, do ovog stanja dovodi nezrelost Eustahijeve tube, prisustvo trećeg krajnika koji zatvara ušće tube u gornjem spratu ždrela, ponavljana zapaljenja srednjeg uva, otežano disanje na nos, alergija i tumori gornjeg sprata ždrela.

Slabljenje sluha je postepeno, nije praćeno bolom, nema sekrecije iz ušiju, pa se često ovo oboljenje otkrije na sistematskim pregledima ili pri pregledu kada se dete dovede lekaru zbog otežanog disanja na nos, hrkanja i česte sekrecije iz nosa. Ono što roditelji mogu da primete jeste da se dete često ne odaziva na pozive i da pojačava televizor.

Pregledom se nalazi smanjena prozračnost bubne opne, koja je uvučena i žuto prebojena. Timpanometrijsko ispitivanje pokazuje smanjenu pokretljivost bubne opne i slušnih koščica, i negativan pritisak u srednjem uvu, a akustički refleks se ne može izazvati. Ukoliko je dete dovoljno veliko, radi se i tonalna audiometrija kojom se dobija provodna redukcija sluha.

Sekretna upala srednjeg uva lečenje
LEČENJE je u početku konzervativno. Uz vežbe za poboljšanje funkcije Eustahijeve tube (naizmenično gutanje i duvanje na nos, pri čemu su nozdrve zatvorene) daju se mukolitici za rastvaranje sekreta, kapi za nos i antihistaminici, ako postoji alergija.

Ukoliko nema poboljšanja potrebno je hirurško lečenje uklanjanjem trećeg ili sva tri krajnika i ugradnjom cevčica u bubne opne. Cevčice služe da se preko njih eliminiše sekret i da ulazi vazduh u srednje uvo, do uspostavljanja normalne funkcije Eustahijeve tube.

Posledice nelečenog sekretornog zapaljenja srednjeg uva su trajno oštećenje sluha, zbog stvaranja priraslica ili skleroze, i predispozicija za razvoj hroničnog zapaljenja srednjeg uva sa holesteatomom.

Sekretorna upala srednjeg uva može se prevenirati eliminisanjem faktora koji do njega dovode, blagovremenim uklanjanjem trećeg krajnika, adekvatnim lečenjem akutnih zapaljenja srednjeg uva i alergijskih oboljenja.

Ova bolest je tipična za dečji uzrast, a ređe se može javiti i kod odraslih, usled otežanog disanja na nos ili posle upala srednjeg uva. Jednostrana sekretorna upala srednjeg uva neretko je prvi znak prisustva tumora u gornjem spratu ždrela!

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *