Seboreja simptomi i lečenjeSimptomi seboreje

Crvene mrlje na licu, oko nosa i na čelu, zatezanje kože, | perut, svrab i nadraženost vlasišta – simptomi su seboreje – seboreičnog dermatitisa, hronične upale seboreičnih delova kože. Razvijanju ove bolesti doprinosi poremećej hormonalne i vegetativne funkcije, a promene se javljaju u područjima bogatim lojnim žlezdama, poput nosa, obrva, grudi, usnih školjki i vlasišta.

Na količinu izlučenog loja (sebuma) veliki uticaj imaju hormoni, posebno testosteron – muški polni hormon. Emocionalni poremećaji mogu uticati na sniženje nivoa estrogena – ženskog polnog hormona i povećanje nivoa testosterona, što pojačava lučenje) sebuma.

U 70% slučajeva prisutna je gljivica Pitvrosporum ovale koja se nastanjuje u lojnim žlezdama. Šampon agresivnog dejstva, konzumiranje alkohola, vrućina i umor činioci su koji podstiču razmnožavanje ove gljivice, pa zato treba regulisati lučenje sebuma koji je njihova osnovna hrana. Međutim, problem prekomemog lučenja sebuma ne rešava se za dva-tri dana – potrebno je nekoliko nedelja ili meseci redovne upotrebe određenih proizvoda, kao i odgovarajuća nega.

Seboreja, odnosno pojačana proizvodnja sebuma, posledica je aktiviranja testosterona – muškog polnog hormona, prisutnog u manjim količinama i kod žena, na čije dejstvo su lojne žlezde veoma osetljive i reaguju proizvodeći veću količinu loja. Oko 80% osoba između 11. i 30. godine života ima probleme sa aknama. Pojava akni povezana je sa stresom – organizam na stresne situacije reaguje povećavajući nivo hormona. Oko 8% odraslih između 25. i 34. godine i 3% onih od 35. do 44. godine ne uspevaju da rese ovaj problem. Akne se javljaju na licu u 99% slučaje
va, na leđima u 60% i grudnom košu 15%. Keratinizacija je prirodan proces pretvaranja aktivnih ćelija kože u ćelije bez jedra ispunjene keratinom. Ako taj proces biva ubrzan, dolazi do začepljenja izvodnih kanala lojnih žlezda. Keratinociti se nakupljaju u izvodnim kana-lićima lojnih žlezda i stvaraju mitesere u kojima se formira gnojanica, nakon čega dolazi do razvoja upalnog procesa akni.

Lečenje seboreje

Upotreba neutralnih sredstva za čišćenje i negu kože, kao i korišćenje hidratantnih, ali nemasnih, krema za negu. U lokalnoj terapiji koriste se retinoidi, derivati
vitamina A. Glavni zadatak im je eliminacija keratinocita koji su začepili kanale lojnih žlezda stvarajući mitesere. Antiseptične kreme sa antibioticima smanjuju broj bakterija koje uzrokuju stvranje akni i upalne procese. U ozbiljnijim slučajevima daju se antibiotici, najčešće iz grupe tetraciklina. Kontraceptivna sredstva mogu pomoći devojkama da uspostave hormonsku ravnotežu koja dovodi do redukcije akni. Izotretinoin, derivat vitamina A, koji se uzima oralno, smanjuje proizvodnju loja za 90% i utiče na odstranjivanje suvišnih ćelija koje začepljuju izvodne kanale lojnih žlezda.


Kod seboreje – seboreičnog dermatitisa vlasišta preporučuju se šamponi u čiji sastav ulaze antibiotici. U slučaju vrlo teških oblika bolesti mogu da se koriste preparati na bazi hidrokortizola, u kratkom periodu, od 3 do 7 dana. Kada se koža vrati u normalno stanje ili pokazuje samo lagano ljuštenje, preporučuju se blage hidratantne kreme koje će održati optimalan stepen vlažnosti kože. Za lice se preporučuju lagani hidratantni preparati u obliku kreme ili fluida sa nevenom, alojom, kamilicom i ehinaceom, a takođe i protivupalni preparati na bazi cinkoksida i adstrigentni preparati sa niskom koncentracijom sumpora koji normalizuju lučenje sebuma.