saveti za pravilno drzanje telaPravilno držanje tela pomoći će vam da sprečite bolove u vratu i leđima, prevenirate artritis, poboljšate varenje, ali i da izgledate vitkije i privlačnije…

Kako biste reagovali kad bi vam neko rekao da na jednostavan način za samo nekoliko minuta možete izgledati mršavije, mlađe i privlačnije?
Takođe, pritom ćete mnogo učiniti i za svoje zdravlje. Verovatno biste bili u neverici. Ipak, to se može postići pravilnim držanjem tela. Zauzmete li pravilan stav dok stojite i sedite, ostavićete utisak znatno vitkije i više osobe, i to za samo nekoliko sekundi. I ne samo što ćete izgledati bolje već ćete se tako i osećati. Na ovaj način možete sprečiti nastanak glavobolje, napetosti, ukočenosti i bolova u vratu i leđima te smetnji u varenju, a smanjićete rizik od pojave artritisa i drugih oboljenja.

Saveti za pravilno držanje
SEDITE PRAVILNO
Višesatno sedenje za stolom u pognutom položaju može izazvati glavobolju, ali i bolove u ramenima i leđima.
REŠENJE: Postarajte se davam stolica bude odgovarajuće visine, tako da su vam kolena i kukovi pod pravim uglom. Stopala treba da budu na podu celom površinom, leđa ispravljena, a monitor postavljen u nivou očiju (kada gledate
ravno ispred sebe, pogled treba da vam padne nekoliko centimetara ispod vrha ekrana). Trudite se da vam ramena i leđa dodiruju naslon stolice. Nemojte držati noge prekrštene. U tom položaju kukovi su nagnuti na jednu stranu, a gornji deo tela na drugu, što izbacuje telo iz ravnoteže.
Ako ih baš morate prekrstiti, pokušajte da češće menjate položaj nogu. Svakih dvadeset minuta korigujte držanje.
MALI SAVET: Kupite odgovarajući anatomski jastuk, koji ćete postaviti između donjeg dela leđa i stolice.

OJAČAJTE STOMAČNE MIŠIĆE
Ako su vam se trbušni mišići potpuno opustili usled trudnoće ili nedostatka fizičke aktivnosti uticaće na pravilno držanje tela i vreme je da zategnete stomak. Odmah ćete delovati vitkije, a i leđa će imati bolji oslonac.
REŠENJE: Sedite na stolicu, postavite stopala celom površinom na pod i izdužite gornji deo leđa zamišljajući da neko vuče vrpcu koja prolazi kroz uzdužnu osu vašeg tela. Dok ispuštate vazduh, povucite naviše mišiće poda karlice, a pupak prema kičmi, kao da zakopčavate rajsferšlus. Sve vreme treba normalno da dišete. Potrudite se da neko vreme ostanete u ovom položaju. Povremeno ponavljajte ovu vežbu.

ZATEGNITE RAMENI POJAS
Povijena ramena svakao znače nepravilno držanje tela i učiniće da delujete umorno i nezainteresovano. S druge strane, blagim zatezanjem ramenog pojasa vaše grudi će delovati čvršće, struk vitkije, a vi ćete ostaviti utisak samouverene i uspešene osobe.
REŠENJE: Sedite ili stanite ispravljenih leđa i ruku postavljenih uz telo – dlanovi su okrenuti nagore, a laktovi oslonjeni na struk. Lagano izdišite, a potom udišite i, dok držite laktove oslonjene na struk, povlačite ruke unazad i stežite mišiće između lopatica. Držite lopatice dole i ne povijajte leđa. Izbacite vazduh i vratite se u početnu poziciju.

RASPOREDITE TEŽINU NA OBE NOGE
Prebacivanje težine tela u stojećem položaju na jednu nogu dok je ruka položena na kuk – možda deluje seksi na kraće staze, ali s vremenom oštećuje ledja i zglobove.Trudite se da u sojećem položaju ravnomerno rasporedite težinu na obe noge i zadnjicu.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *