Kurkuma se koristi u ishrani zbog brojnih lekovitih svojstava. Njen najvažniji sastojak – kurkumin – važi za izuzetno jak antioksidans i još bolji prirodni analgetik, koji pozitivno utiče na memoriju i daje rezultate u borbi protiv raka

 

O zdravlju ove biljka poreklom iz Južne Azije, koja  pripada porodici đumbira, govore brojne studije. Poslednje istraživanje pokazalo je da je jednako delotvorna u sprečavanju od srčanog udara isto koliko i naporno vežbanje tokom nedelje.

Studija objavljena u “Američkom žurnalu kardiologije”, tvrdi da kurkuma pozitivno utiče na kardiovaskularni sistem i smanjuje rizik od dobijanja srčanog udara za 56 odsto. Konzumiranje ove biljke efikasno je kao i vežbanje kada je naše zdravlje u pitanju.

Studija je obuhvatila 32 žene u postmenopauzi, koj su bile podeljene u tri grupe – grupa koja vežba, kurkuma grupa i kontrolna grupa. Nikakve druge promene u ishrani i načinu života nisu preduzete.

Kurkuma grupi su dnevno davali jednu kašičicu kurkuma, dok je grupa koja je pod nadzorom stručnih osoba imala fizičku aktivnost dva do tri puta nedeljno, plus kućne treninge kao što su vožnja bicikla i hodanje. Svaka sesija trajala je između 30-60 minuta i bila intenzitet između 60-75 odsto maksimalnog pulsa.

Na kraju studije, istraživači su otkrili da su kurkuma i vežba grupa znatno poboljšale stanje krvnih sudova. Najzanimljivija stvar je da su rezultati obe grupe bili gotovo identični, što ukazuje da svakodnevni kurkuma unos daje isti efekat kao i vežbanje.

Najbolji efekat dobićete ako dodate jednu kašičicu kurkume u omiljeni sok

Ako ste zainteresovani za kurkumu, možete je kupiti kao začin u lokalnom supermarketu ili prodavnicima zdrave hrane. Verovatno nećete naći celu biljku, ali zato posao može da odradi i prah, koji će se mnogo lakše pomešati sa sokom.

Ekstrakt kurkume se mnogo brže i lakše apsorbuje ako se pomeša sa crnim biberom. Budite oprezni kada je kupujete, obavezno pročitajte sastojke i uverite se da ste kupili čistu kurkumu kako bi izbegli neželjena dejstva sa ostalim sastojcima.

Recept

Ako želite sami  da napravite ovaj napitak stavite koren ove biljke sa korenom đumbira i oljušćenim pomorandžama i limunom.  Važno je da ga ne kombinujtete sa ostalim lekovima i ne pravite veliku količinu ovog napitka, već dovoljno samo za taj dan.

– 5 šargarepa

– Koren sveže kurkume

– Koren svežeg đumbira

– 2 oljušćene pomorandže

– 1 oljušćen limun

– 1 kašičica kokosovog ili maslinovog ulja

– pola kašičice bibera

Sve sastojke stavite u blender, osim bibera i ulja od kokosa. Kada završite sa blenderom, dodajete biber i ulje od kokosa. Promešajte i uživajte.