RUBEOLA (Crvenka) Rubeollae
Rubeola je akutna virusna infektivna bolest koja se odlikuje blagim opštim simptomima, ospom i povećanjem vratnih i potiljačnih limfnih žljezda.
rubeola
Etiologija.. Uzročnik je virus rubeole.
Izvor i rezervoar infekcije su nosnoždrelne izlučine inficiranih osoba.
Način prenošenja. Kapljičnim putem ili neposrednim dodirom sa bolesnikom; posredno preko predmeta sveže zaprljanih nosnoždrelnom sluzi. M-gućno je prenošenje i vazdušnim putem.
Zaraznost traje najmanje 4 dana od pojave prvih simptoma. Rubeola je lako prenošljiva bolest.
Osetljivost i otpornost. Postoji opšta osetljivost kod dece. Rubeola ostavlja trajan imunitet.

Rasprostranjenost. Rubeole ima svuda u svetu; javlja se epidemično naročito kod dece. Odrasli češće obolevaju od rubeole nego od malih boginja. Sezona je zima i proleće, ali ima je i van toga vremena.
Inkubaclja obično iznosi 18 dana, odnosno 14 do 21 dan.

Rubeola simptomi
Rubeola počinje neznatnim ili blagim opštim simptomima: mala temperatura, lako crveniio očnih vežnjaca i ždrela. Dan-dva posle početika, izbija rubeolična ospa koja liči na ospu malih boginja, šarlaha ili na obe. Ospa izbija po licu, trupu i udovima, traje 2—3 dana i iščezava istovremeno kad i temperatura. Pored ospe ovu bolest odlikuje i povećanje limfmh žlezda na potiljku i iza ušiju. Sa iščezavanjem ospe, bolest je završena. Komplikacije kod rubeole su izuzetne.

Rubeola kod trudnica
Deca onih žena koje su obolele od rubeole u prvim mesecima trudnoće, pokazuju u 10—20% defekte organske stečene pre rođenja: fizička i mentalna zaostalost, greške na srcu, gluvoća, slepilo i dr.

Lečenje rubeole je simptomatsko, ukoliko uopšte dolazi u obzir.

Nega i đijeta. Ležanje za vreme trajanja temperature. Obična laka ishrana, dovoljno tečnosti. Opšta higijena.

Prognoza. Rubeola je blaga bolest.

Suzbijanje i zaštita. U slučaju epidemije, prijava sanitetskim vlastima. Izolacija nije potrebna, ukoliko ne dolazi u obzir kontakt sa gravidnim ženama u prvim mesecima trudnoće. Zdravu žensku decu pustiti da prebole rubeolu pre puberteta i steknu trajan imunitet. U slučaju potrebe, izolacija treba da traje 5 dana od početka bolesti. Kod gravidnih žena koje nisu prebolele rubeolu, a bile su u kontaktu sa bolesnicima od rubeole, može se pokušati zaštita gama globulinom.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *