rizicna trudnocaRiziične trudnoće su one koje zahtevaju posebne kontrole i nadzor. To može biti iz više razloga. Nekad je to hronična bolest majke, nekada njene godine, a neretko stanja koja nastaju u toku same trudnoće.

Svaka trudnoća je jedinstvena i nikad se ne zna kako će se razvijati. Ako ste imali problema sa pritiskom ili šećerom u krvi pretrudnoće, vrlo je moguće da će se problemi nastaviti ili čak pogoršati i da će vam biti potrebne dodatne kontrole.

Šta su sve faktori rizika u trudnoći?

Trudnoća može biti visoko rizična iz raznih razloga. Blizanci, trojke ili druge višestruke trudnoće obično se smatraju visoko rizičnim, zbog povećane opasnosti od prevremenog porođaja.Trudnoća je takođe visoko rizična kada prenatalni testovi otkriju ozbiljan zdravstveni problem bebe. U takvim slučajevima biće potrebno uraditi dodatne analize i verovatno sprovesti odgovarajući tretman lekovima, da bi se beba bezbedno rodila.

Prevremeni porođaj, tromboza, gestacijska šećerna bolest i povišeni pritisak u prethodnoj trudnoći, svrstaće sadašnju trudnoću takođe u visoko rizičnu. Postoje i faktori na koje treba obratiti pažnju i kod porođaja – veoma velika beba, veoma mala beba, beba koja ne prednjači glavicom, prethodni carski rez, krvarenje tokom prethodnog porođaja…

Trudnoća posle 40. godine

Sve veći broj žena se odlučuje na trudnoću i porođaj posle četrdesete godine života. Ograničenja ili preporuka za pojačanu kontrolu, vezana su za odeređena oboljenja, čija se učestalost i težina povećavaju sa godinama starosti.Tako, sva hronična oboljenja (srce i krvni sudovi, pluća, lokomotorni aparat) mogu zbog potencijalnog pogoršanja u trudnoći predstavljati razlog pojačanog nadzora. Rizikod genetski prenosivih anomalija povećava se sa godinama starosti. Posle 35. godine, zbog povećanog rizika od pojave genetski prenosivih anomalija, preporučuje se rana amniocenteza sa kariotipizacijom. Ovakva procedura omogućava da se eventualne ne-normalnosti na vreme uoče i takve trudnoće dok je moguće prekinu, ili pak miran san roditeljima da sa sigurnošću očekuju zdravo potomstvo.

Hronične bolesti kao rizik u trudnoći

Hiljade žena žive gotovo normalno sa bolestima kao što su astma, epilepsija i ulcerativni kolitis. Problemi nastaju kada te žene zatrudne. Obično se takve trudnoće nazivaju visoko rizičnim. Teško je predvideti šta će se u trudnoći desiti u slučaju različitih hroničnih bolesti. Od žena koje imaju astmu, na primer, kod 25% njih može da dođe do pogoršanja bolesti, 50% tih žena neće imati promena u toku trudnoće, dok će kod 25% njih doći do poboljšanja osnovne bolesti u toku trudnoće. I mnoge druge hronične bolesti zahtevaju posebnu pažnju u periodu trudnoće.

Kod perinatologa!
Obično se žena u trudnoći obraća za kontrole lekaru u Domu zdravlja ili kakvoj sličnoj instituciji. Žene koje imaju zdravstveni problem moraju da posete i specijalistu iz oblasti perinatologije. Perinatolog je lekar-akušer koji se specijalizovao za brigu o trudnicama koje imaju visok rizik da ispolje probleme za vreme trudnoće. Dakle, brine o ženama koje imaju zdravstvene probleme pre trudnoće, kao i o onima gde se komplikacije jave u toku same trudnoće.