Koji su simptomi reume i kako se ona leči

Reuma je veoma rasprostranjena bolest motoričkog sistema koja napada kosti, zglobove, tetive, mišiće i nerve. Javlja se između tridesete i pedesete godine života, a rizik od obolevanja znatno je veći kod žena i pušača.Prvi simptomi reume su oticanje zglobova i trnjenje i grčenje nekih delova tela…

Reuma simptomi

Reuma se razvija postepeno, sa iznenadnim prekidima i pogoršanjima, a prvi simptomi reume su oticanje zglobova usled pojačanog lučenja zglobne tečnosti i iznenadni bolovi lokalizovani u predelu kičme, šaka i stopala.
Reuma simptomi koje reumatičari neretko osećaju su i trnjenje i grčenje pojedinih delova tela koji su posledica loše cirkulacije, brzo se zamaraju i pojačano znoje. Osim toga, simptomi reume mogu biti i povišena telesna temperatura, anemija ili uvećana štitna žlezda, mada se i oslabljen vid, nagomilavanje vode u plućnoj maramici ili komplikacije na srcu i mozgu, takođe ubrajaju u simptome reume.

reuma simptomi

Zašto nastaje reuma?

Postoji niz faktora odgovornih za nastanak ove bolesti: unutrašnji uzročnici reumatizma mogu biti
streptokokna infekcija gornjih disajnih puteva (angina), kiice i gnojna žarišta u telu čiji se toksični produkti putem krvi raznose do osetljivih zglobova i oštećuju ih, hroničan zatvor (opstipacija), poremećaj u funkciji žlezda sa unutrašnjim lučenjem i uvećani krajnici. U glavne spoljašnje uzročnike reumatizma ubrajaju se nazeb i dugotrajan boravak u vlažnim ili klimatizovanim prostorijama, nepravilna ishrana, alkohol, cigarete, nizak životni standard, teški poslovi i fizička neaktivnost.

 

Rizične grupe

Genetska predispozicija jedan je od najvećih faktora rizika, a od reume često obolevaju i gojazni ljudi (zglobovi su im opterećeni viškom kilograma), pušači i osobe sa poremećajem metabolizma. Fizički neaktivne ili osobe koje su izložene velikim naporima, kao i one koji su preležale teške infekcije trebalo bi,da pojačaju mere zaštite jer su njihove kosti, mišići i zglobovi takođe skloni upalama.Svaka privremena upala koja daje simptome reume ne znači i hronični reumatizam.

 

Lečenje reume

Lečenje reume sprovodi se doživotno i usmereno je na otklanjanje žarišnih infekcija, ublažavanje bolova i vežbanje pokretljivosti upaljenih zglobova.Terapija medikamentima uključuje analgetike i antibiotike, a uz to se primenjuju fizikalna terapija, banjsko lečenje i specijalne vežbe.Od pomoći za lečenje reume mogu biti i kreme koje se blagim pokretima utrljavaju na bolna mesta.

Prevencija reume

Da bi se sprečila pojava reume, neophodno je iskoreniti loše životne navike i prestati sa upotrebom akohola, kofeina i nikotina, pridržavati se režima zdrave ishrane (što više svežeg voća, povrća, sokova, ribe i barenog, ži
vinskog mesa, uz izbegavanje jake hrane, naročito pržene svinjetine, životinjske masti, punomasnih sireva i začina koji stvaraju kisele radikale, uzročnike oštećenja motoričkog sistema) kao i redovan san (minimum šest sati dnevno).Da bi se ublažili simptomi reume preporučuju se i mineralna voda i čajevi, masaža aromatičnim uljima i biljne kupke, kao i što češći i boravak na suncu i svežem vazduhu. Održavanje lične higijene i adekvatna odeća od velikog su značaja za optimalno funkcionisanje motoričkog sistema, a neophodnaje i lagana fizička aktivnost (jutarnja gimnastika, vežbe razgibavanja, šetnja, trčanje, plivanje i vožnja biciklom) koja jača mišiće, tetive, kosti i zglobove.

 

Reuma prirodni lekovi

Biljna ulja od kantariona, ružmarina i lavande, tinkture od koprive, hajdučice i rastavića, kupke od ružmarina, bosiljka, nane i majčine dušice, prodiru duboko u tkivo kože i blagotvorno deluju na mišiće i zglobove, jačajući pri tom njihovu odbrambenu sposobnost a mogu i ublažiti probleme ako već postoje simptomi reume.
Saznaj više>>>Reuma odgovori na najčešća pitanja
Reuma ishrana i prirodni lekovi
Ishrana za reumu i artritis
Kako lečiti i pobediti reumu
Vežbe za reumu
Biljni čajevi za reumu