reuma odgovoriPostoje lakši i teži oblici reuma od kojih reumatoidni artritis pogađa žene tri puta više nego muškarce.
Bolni i deformisani zglobovi ne javljaju se samo kod starih ljudi…

Lečenje reume svodi se na otklanjanje bolnih simptoma pomoću savremenih lekova koji utiču na imunološki sistem blokiranjem agresivnih antitela, a pacijentima se daju preventivno, kao insulin dijabetičarima, odnosno putem injekcija dva puta nedeljno. Kliničke studije su pokazale da je uspeh ovakve terapije oko 80%.

Iza pojma reuma krije se oko 400 različitih bolesti: giht (naslage kristala pretežno na malim zglobovima),ukočenje kičmenog stuba ili oboljenja vezivnog tkiva, takozvane kolagenoze. Govoreći o reumi, najčešće se misli na reumatoidni artritis i primarni poliartritis, a simptomi su jutarnja ukočenost prstiju, ramena ili kolena. Kod artroze se radi o istrošenosti hrskavice zglobova sa pratećim zapaljenjskim procesom. Bolovi u ramenima, laktovima i kičmi, kao i rukama, uz osecaj iscrpljenosti, te srčanih i probavnih smetnji. mogu biti znak fibromialgije (reume tkiva).

Koliko poznajete reumu
U borbi protiv reume naučnici stalno dolaze do novih saznanja o tome kako da živimo sa reumom, a ipak bez bolova. Evo odgovora na uobičajena pitanja pacijenata.

Ujutro, posle ustajanja bole me leđa.
Tokom dana stanje se poboljšava. Da li je to reuma?
Moguće je da se radi o zapaljenjsko-reumatskom oboljenju kičmenog stuba. Bolovi u leđima javljaju kada pacijent miruje, ili noću, to bi mogao biti znak uznapredovale reume. Naravno da postoje i drugi razlozi za bolove u leđima. Možda se radi o kičmenim pršljenovima ili o bolnoj napetosti mišića.vakako je potreban lekarski pregled.

Kako ću znati da li imam reumu?
Vrlo jednostavno: prvo će se javiti bolovi, a zatim i znaci zapaljenja: oticanje zgloba i povećana toplota otoka. Zapaljenja ispod kože očituju se crvenilom. Osim toga, dolazi do otežanog pokretanja zgloba.

Kako nastaje reuma?
O tome postoje sasvim nova saznanja. Kod reume zglobova koju prati zapaljenjski proces, ćelije unutarnjeg dela kože zgloba počinju naglo da se uvećavaju, slično kao kod raka. Ovaj rast ćelija zahvata zatim hrskavicu i kost i razara to tkivo. Time se oslobađaju citokini koji uzrokuju zapaljenje. Greškom imunološkog sistema, ćelije koje su inače u službi odbrambenog mehanizma tela dodatno napadaju sopstveno tkivo, oslobađajući u još većoj meri citokine.

Da li bakterije mogu da budu uzročnici reume?

Da, dešava se. Naročito bakterije iz debelog creva ili genitalija koje usled nedovoljne higijene, ili nepažnjom ponovo dospevajau u telo.One mogu da izazovu reumu sa zapaljenjskim procesom.To se zove reaktivni artritis.

Da li su reuma i artroza isto?
Ne. Reumatske smetnje mogu biti izazvane istrošenim zglobovima. Propratno dolazi zatim i reuma. Zglobovi se prvo istroše, a zatim nastupa zapaljenje. Artrozu ćemo prepoznati tako što se bol prilikom pokreta ili opterećenja bolnog mesta povećava.

Kakve mogućnosti ima medicina da brzo i tačno postart dijaanozu
Najvažnije je uraditi detaljne preglede. Tu se podrazumevaju ultrazvučni pregled, rentgensko snimanje i rezultati pregleda krvi.Na ultrazvuku se lepo mogu videti zadebljanja mekog tkiva, a rentgen pokazuje oštećenja zglobova.Iz krvne slike dobije se tačna slika reuma faktora. Sve zajedno daje jednu prilično tačnu dijagnozu.

Patim od takozvanog “teniskog lakta”. Ima li to neke veze sa reumom?
Nema. Radi se o lokalnom nadražaju koji nastaje usled neke manje povrede. Telo pokušava da to samo popravi. Ako se to mesto pritisne, javlja se bol. Značajno je da se “teniski lakat” više javlja kod domaćica nego kod tenisera.

Šta može da se uradi protiv toga?
Pokrećite zglob, ali nemojte da ga opterećujete. Kretanje je važno, zato što tada bolje funkcioniše snabdevanje okolnog tkiva krvlju. To isto važi i za reumu. Bolne zglobove treba pokretati i onda kada bole. Ubrzo zatim bolovi popuštaju. Mirovanje je pogrešan način lečenja. Na taj način zglobovi “rđaju”.

Šta više pomaže kod reume: hladno ili toplo?

Kod reume koju prati zapaljenje pomaže hladno. Ako nema zapaljenja, vezivno tkivo se nabire i stvaraju se ožiljci. Tada bolno mesto treba utopliti. Hladnoća ublažava bolove i omogućava bolju pokretljivost zglobova. Osim toga, sprečava širenje zapaljenjskog procesa i smanjuje otok. Dovoljno je koristiti najlonsku kesicu sa kockicama leda i staviti ih na bolno mesto.

Da li se reuma može izlečiti?

Samo neke vrste reume. Bakterijski izazvana reuma leči se antibioticima. Reuma mekog tkiva se može lečiti tako da se izbegavaju opterećenja bolnih mesta ili pogrešno držanje tela prilikom ležanja, sedenja i hodanja.

Moj lekar je protiv reume prepisao kortizonski preparat. Da li bi moglo i bez toga?
Zavisi od stepena težine zapaljenja. Kortizon je odlično sredstvo za zaustavljanje zapaljenjskih procesa. Istovremeno deluje i na smanjenje bola. U malim dozama od svega 5 mg dnevno ne treba računati ni na kakva neželjena dejstva.

Koliko su efikasna sredstva protiv reume koja ne sadrže kortizon?
I ta sredstva imaju efekta u borbi protiv zapaljenja, takođe smanjuju bolove, ali su slabija od kortizona. Lekari anesteziolozi u borbi protiv bolova daju prednost preparatima bez kortizona. Između ostalih, vrlo dobar efekat imaju supstancije Diklofenaka, kao i Ibuprofen.

Da li je tačno da jaka sredstva koja se koriste kod malignih oboljenja takođe imaju dejstvo i na reumu?
Da. Trenutno je, na primer, Metotreksat jedno od vrlo efikasnih sredstava protiv reume. S obzirom da kod zapaljenjskog oblika reume ćelije oko zgloba imaju oblike tumora, na ovaj način se, znači, njihov rast može zaustaviti. S obzirom da je ovaj preparat dobro ispitan, neželjeni efekti su lako prepoznatljivi i mogu se na vreme eliminisati.

Ima li kakvih novina u pogledu sredstava protiv reume?

Radi se na ispitivanju genetski stvorenih antitela i antitela protiv faktora tumora i nekroze, koja bi trebala da zaustave proces razaranja zgloba.

Da li bi u borbi protiv reume pomoglo ako se ojača sopstveni imunološki sistem?
Ne. Zato što kod reume imunološki sistem često radi sam protiv svojih ćelija. Zbog toga se u određenim slučajevima primenjuju i lekovi koji potiskuju tu odbrambenu snagu, kako bi se ublažili simptomi reume.
Povezano
Reumatski artritis lečenje
Reumatske bolesti prirodno lečenje
Artritis vrste i prirodno lečenje
Vežbe za reumu
Biljni čajevi za reumu