Reuma je opšti naziv za većinu zglobnih i vanzglobnih bolova i manifestacija.
Oboleli od reume treba da se drže principa zdrave ishrane i da smanje korišćenje mesa, jaja, šećera i stimulanata (kafa, jaki čajevi, alkoholna pića) Povremeno treba uvoditi dijetu sa sirovom hranom i voćnom dijetom, jer ona može biti lekovita. Sveže voće i povrće, a naročito salata treba da budu češće zastupljeni u jelovniku. Treba jesti što češće praziluk, koji, uz to, koristi i protiv gorušice i štiti krvne sudove.
Reuma ishrana i prirodni lekovi
Prirodni lekovi-receptura za čajeve
Celer je antireumatik i diuretik, a može se koristiti u vidu čaja ili uvarka: uzeti 50 g lišća celera i kuvati u litru vode 3 do 5 minuta, ostaviti poklopljeno dok se ne prohladi, procediti i piti tri puta dnevno u toku nekoliko nedelja. Korisno je celer dodavati supama i čorbama.

-Majčina dušica ima jako baktericidno dejstvo, podstiče varenje i pomaže lečenje i smirenje reumatičnih bolova: uzimati tri puta dnevno po šolju čaja (kašika na 2 dl vode).

-Povremeno uzimati po kašiku nezasdađenog limunovog soka.

-Kopriva: uzeti 8 g sušene koprive i preliti sa pola litra ključale vode, procediti i piti po želji. Masiranje svežom koprivom koja žari doprinosi umanjenju bolova i pored neprijatnog žarenja ali površina koju masirate mora da bude mala.

-Čajnu kašičicu maslačka staviti u 2 dl vode i staviti na vatru da provri, ostaviti poklopljeno oko 10 minuta, procediti i piti tri puta dnevno po šoljicu čaja. Terapija traje oko 5 nedelja.
Od mešavine po 20 g pasuljevine i brezovog lišća uzeti kašikudve i kuvati u 2dl vode oko 5 minuta. Nakon stajanja od 10 minuta, procediti i piti na svaka 2 sata po šoljicu.

Prirodni oblozi i masaža za reumu
1. Ulje od kamilice (6 kapi) dodati u čašicu bademovog ulja, pomešati i trljati bolna mesta, posle kupanja u toploj vodi, ili 3 kapljice ruzmarinovog ulja usuti u čašicu sojinog ulja i trljati bolna mesta. Ovo ponavljati dok bolovi ne prestanu.

2. Sitno narendani ren, uz dodatak iseckanog crnog luka, ili praziluka i malo mlevenog bibera previti na bolno mesto. Oblog držati dok se ne oseti peckanje.

3. Bolno mesto oblagati platnenim krpama natopljenim jabukovim sirćetom, a preko obloga staviti suve flanelske ovoje.

4. Sveže listove kupusa sa kojih su odstranjena rebra preliti ljutom rakijom i priviti na bolno mesto. Obloga se menja tri puta dnevno.

5. U litar maslinovog ulja ubaciti 10 kašika isitnjenog orahovog lista i držati na toplom oko 30 dana uz povremeno mućkanje. Nakon toga mazati bolna mesta.

6. U 3 dl jake rakije ubaciti 25 jezgri iz koštice šljive, ostaviti bočicu na toplom mestu nedelju dana uz povremeno mućkanje. Sa ovom rakijom masirati bolna mesta.

7. Zagrejati so u pećnici i staviti u platnenu kesu. Kesu držati na bolnom mestu najmanje 30 minuta.

8. Usitnjene plodove divljeg kestena kuvati oko 1 sat i taj odvar pomešati sa vodom u kadi i u njoj ostati oko 20 minuta.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *