refluks

Uz refluks ide etiketa civilizacijskog oboljenja. Tome doprinosi neodgovarajuća i neredovna ishrana, gojaznost, pušenje, stres, ali možda za to imate i anatomske predispozicije…
refluks
Ugroženi su ljudi kojima je priroda udelila slab donji zatvarač jednjaka ili poremećaje pražnjenja želuca. Povremeno ih muči gorušica ili se kiseli ili gorki sadržaj želuca ponekad vraća u usta. To se dešava naročito posle jela, u ležećem položaju, ponekad noću. Odredjeni broj refluksionih epizoda tokom 24 časa je normalan i kod zdravog čoveka, tako da nije svaka gorušica opasna.Signalna lampica bi trebalo da vam se upali ako se osećaj da vam jednjak gori povećava, bilo da je intenzivniji ili češći. U tom slučaju se treba javiti lekaru opšte prakse koji će vam preporučiti koje specijalističke preglede treba da obavite. Još jedan znak ovog oboljenja jeste bolno gutanje, na početku prvo čvrste hrane, a kasnije i tečnosti. Naročito onih koje iritiraju sluzokožu pribora za varenje, u koje spadaju pre svega kafa alkohol. Kasnije može doći i do nagona na povraćanje, do povraćanja, osećaja mučnine, bolova u gornjem trbuhu ili gadenja na hranu. Za lečenje je odlučujuće koliko često se ponavljaju ovakve epizode, da li su praćene povraćanjem, a najviše odlučuje nalaz gastroenterologa. Nemojte ga potcenjivati. Sadržaj želuca je veoma agresivan, i dok je sluzokoža želuca otporna, sluzokoža jednjaka nije. Nelečeno oboljenje može pogoršati stanje jednjaka, može izazvati zapaljenske procese, stvaranje manjih rana i čireva koji mogu krvariti i ne retko dovesti do suženja jednjaka. U odredenim slučajevima može se čak povećati i rizik od zloćudnog tumora.

Da li se refluks može rešiti operacijom?

Laparoskopska hijatoplastika i fundoplikacija se danas radi na više klinika. Deo jednjaka se laparoskopski preparira, a deo želuca se postavija u pravilan položaj. Šivenjem se suzi otvor u dijafragmi, a u delu želuca se napravi manžetna koja sprečava refluksiju sadržaja želuca. Posle uspešne laparoskopske operacije, u roku od 24 časa pacijent može da napusti bolnicu i da kod kuće ostane na bolovanju još nedelju dana. Ovoj intervenciji se mora podvrgnuti oko 10`%pacijenata kod kojih klasično lečenje ne daje rezultate ili koji odbijaju dugotrajno lečenje medikamentima.

Da li vas peče GERD?
Gastroezofagno refluksiono oboljenje GERD se nalazi na četvrtom mestu oboljenja gastrointestinalnog trakta, a u SAD je najskuplje oboljenje pribora za varenje.
-U Evropi preko 5% populacije pati od refluksa jednjaka.
-Ovo oboljenje je uzročnik skoro polovine svih nekardijalnih bolova u grudnom košu i trećine slučajeva hroničnog kašlja.
-Suvišni kilogrami povećavaju stomačni pritisak i povećavaju rizik od nastajanja GERD-a.
-Gojaznost može da dovede do komplikacija i samog oboljenja GERD.
-Ljude koji pate od dugotrajnog GERD-a može pogoditi i astma, kašalj, laringitis, pa čak i rak (adenokarcinom) jednjaka.
-Ima dvostruko više muškaraca koji pate od ovog oboljenja nego žena.
-Čak 40% populacije oseća gorušicu barem jednom mesečno, a čak 7% jednom dnevno.

Ishrana-dijeta za refluks
-Hrana bi morala biti ona koja ne nadražuje i koja je i mehanički i hemijski neagresivna.
-Treba jesti često i male porcije i svaki zalogaj dobro sažvakati,isto pravilo važi i za unošenje tečnosti. Kod brzog jedenja se naime proguta i mnogo vazduha koji potom može stvarati teškoče prilikom varenja hrane.
Izbegavajte jela koja sadrže više vazduha, kao što su kolač i sveže pecivo.Iz istih razloga izbegavajte i gazirane napitke.
-U najvećoj mogućoj meri ograničite unošenje masne, teške hrane.
-Ograničite prženje, hranu radije dinstajte na vodi, grilujte ili pecite na roštilju.
-Neka temperatura servirane hrane bude adekvatna, ni previše vruća ni previše hladna.
-Koristite obrane mlečne proizvode i pasirano povrće da biste jelo začinili ili zapržili.
-Poslednji obrok konzumirajte negde između 17 i 18 časova, odnosno najmanje četiri sata pre odlaska na spavanje.

Neodgovarajuća i teško svarljiva jela
• Majonez
• Masno meso
• Crna kafa, barem ne na prazan želudac
• Cigarete
• Crni luk
• Beli luk
• Gazirani sokovi, vina i mineralne vode
• Paprika
• Svež hleb
• Mahunjače
• Pikantna i začinjena jela
• Čokolada
• Slani koštunjavi plodovi
• Masni mlečni proizvodi

Atipični simptomi refluksa
Posvetite veću pažnju ukoliko se uz povremenu gorušicu javljaju i neki atipični simptomi koji ne moraju odavati utisak da se radi o oboljenju pribora za varenje.
-Bol u grudnom košu
-Hronični kašalj
-Promuklost
-Laringitis
-Astma
-Osećaj stranog tela u grlu, hronična promuklost
-Nadimanje, podrigivanje, štucanje i stvaranje gasova
-Bolna glad
-Intenzivno kvarenje zuba (karijes) ili veća osetljivost vrata zuba
-Osećaj da vam gori u grudima koji traje duže od 15 minuta i ne prestaje, čak ni kada promenite položaj, kada sednete iii ustanete može biti simptom infarkta. Odmah zovite hitnu pomoć — čekanje može biti fatalno.

Regulisanje stila života i načina ishrane može biti pravi ključ da se savlada refluks. Lečenje lakših stadijuma je zasnovano na režimu dijete, poboljšanju oštećene sposobnosti samočišćenja jednjaka, smanjenje kiselosti ili alkalnosti sadržaja koji se vraća u jednjak. Jednostavno rečeno, jačanje funkcije donjeg zatvarača jednjaka. Nemojte često biti nagnuti napred, a ne preporučuje se ni dizanje veće težine.Isto tako treba prilagoditi ležaj tako da vam glava bude postavljena više, što ne znači mnogo jastuka ispod glave, već regulacija nagiba celog kreveta. Krevet bi kod glave trebalo da bude barem 20 cm viši nego kod nogu.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *