refleksologija

Refleksologija je prirodna terapija koja se zasniva se na teoriji o postojanju pojedinih refleksnih tačaka na šakama i stopalima, koje odgovaraju pojedinim organima i drugim delovima tela.

Tvrdi se da pritisak na te refleksne tačke izaziva mnoge povoljne reakcije, pod čime se podrazumeva protok energije kroz telo, poboljšanje nervnih funkcija i snabdevanja tkiva krvlju, smanjivanje napetosti i podsticanje organa u telu na pravilan rad.
Na Zapadu se refleksologija vezuje za početak 20. veka i američkog lekara Vilijama Ficdžeralda, koji je opisao deset komunikacionih kanala koji vode vertikalno kroz telo, od stopala i šaka do mozga. Ficdžerald je otkrio kako može da anestezira lice, glavu i vrat pomoću pritiska na prste, a Junis Ingam, Ficdžeraldova sledbenica, nastavila je njegovo delo, primenjujući refleksologiju na hiljadama pari stopala i otkrivajući koji delovi na stopalu odgovaraju kom organu u telu. Danas je refleksologija jedan od najraširenijih oblika komplementarne medicine, mada njena isceliteljska svojstva nisu naučno dokazana. Mnogi ljudi tvrde da im je pomogla u vezi s mnoštvom običnih svakodnevnih tegoba — od upale sinusa do sindroma nadraženog creva, od menstrualnih tegoba do bolova u leđima — i veruju da ima veliko dejstvo na otklanjanje fizičke napetosti.

Obratite se stručnjaku za refleksologiju
Refleksolog će raditi na oba stopala, posvećujući posebnu pažnju područjima koja su osetljiva ili bolna (veruje se da to ukazuje na blokadu energije u odgovarajućem delu tela).

Postupak
Osoba nad kojom se izvodi refleksologija treba da sedne na udobnu stolicu, a nogu na kojoj će se tretirati stopalo neka osloni na stolicu bez naslona ili na veliki jastuk. Za primenu terapije kleknite na pod ili sedite na nisku klupicu ili stolicu bez naslona. Radite na tabanu i svodu stopala, kao i na bočnim delovima služeći se palcem ili kažiprstom. Pošto je reč o sićušnim refleksnim tačkama, palac odnosno kažiprst pomerajte polako i pritiskajte kontrolisano, ali duboko. Pokreti prstiju moraju ličiti na puzanje gusenice.

Rad palcem
Palac upotrebljavajte na tabanima i na bočnim delovima stopala. Jednom rukom obuhvatite pacijentovo stopalo, pa primenite kontrolisani, duboki pritisak služeći se unutrašnjom stranom palca druge ruke. Polako iskrivite zglob palca, pa “šetajte” njime prema napred, usput kriveći i ispravljajući zglob. Rad kažiprstom Kažiprst upotrebljavajte za svod i bočne delove stopala. Pitiskajte kažiprstom, ponovo “šetajući” njime prema napred uz naizmenično savijanje i ispravljanje prvog zgloba. Palac i ostala tri prsta koristite kao oslonac.

Posebna upozorenja
Refleksologija je u principu bezopasna za sve starosne grupe, ali je nemojte upotrebljavati ako na stopalima postoje otvorene rane ili znaci infekcije i upale, odnosno ako se radi o atletskom stopalu (gljivična infekcija). Izbegavajte primenu refleksologije ako imate šećernu bolest ili proširene vene, odnosno ako znate ili mislite da ste trudni.

Kućna primena refleksologije
Pre nego što pokušate da se lečite na ovaj način, svakako zatražite mišljenje lekara, naročito ako se ne zna uzrok vaših simptoma. Možete tretirati sami sebe, ali praktičari misle da ako neko drugi tretira vaše refleksne tačke to umnogome proširuje efikasnost tretmana. Ako se tegobe nastave i posle tretmana, obratite se lekaru.

Refleksološka mapa stopala
Refleksna područja na levom i desnom tabanu međusobno su slična, pri čemu se na oba stopala pojavljuju tačke vezane za mnoge delove tela. No, neki organi imaju svoju tačku samo na jednom stopalu, što obično odgovara strani tela na kojoj se nalazi organ. Radi lakšeg razumevanja ovde su prikazani samo neki refleksi, iako svaki pojedini organ, žlezda ili deo tela ima odgovarajući refleks na stopalima.
refleksologija
> > > > Masaža stopala

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *