rak zucne kese

Rak žučne kese najčešće se javlja u žučnim kesicama koje sadrže kamence, pa je stoga češći kod osoba ženskog pola…
rak zucne kese
Hronični nadražaj žučnim kamencima i docnija zapaljenja njene sluzokože igraju najverovatnije glavnu ulogu u postanku raka kesice. Sem toga, bogatstvo kamenaca holesterolom, materijom koja spada u jedinjenja sposobna da izazovu rak kod eksperimentalnih životinja, još više govori u prilog uzročne veze raka žučne kesice i žučnih kamenaca.

Rak žučne kese simptomi
Simptomi raka žučne kese se obično nadovezuju na već ranije postojeće znake žučnih kamenaca.
Mršavljenje, tup neprekidan bol u predelu žučne kesice i pojava žutice (žute prebojenosti lica i beonjača očiju) posle kraćeg ili dužeg vremena, znaci su koji govore donekle u prilog mogućnosti pojave raka kese. Pregledom bolesnika, lekar najčešće otkriva čvornovatu masu ispod desnog rebarnog luka u predelu žučne kese.

Širenje raka na žučne puteve dovodi postepeno do potpunog začepljenja glavnog žučnog kanala i do vrlo jake žutice, praćene nesnosnim svrabom. Jetra u početku nije povećana. Kad se otkrije povećana i čvornovata jetra, tada je rak kese već dao metastaze u jetri.

Dijagnozu raka žučne kese trebalo bi postaviti što ranije, da bi se blagovremenim uklanjanjem tog organa dovelo, eventualno, do izlečenja. To je, na žalost, samo teorijska mogućnost, jer su prvi znaci raka u žučnoj kesici potpuno neodređeni i podudaraju se sa smetnjama koje postoje i u holelitijazi kamencu u žučnoj kesi. Stoga je bolje preventivno ukloniti žučnu kesicu u čijem se sadržaju nalaze kamenci nego čekati da se pokažu znaci koji govore za rak tog organa.

Na sreću rak ovog organa je vrlo redak.Samo u malom broju slučaja, kada rak nije dospeo do mišićnoga sloja žučne kese, dovoljna je samo jedna operacija:odstranjivanje same žučne kese.

Radioterapija i hemoterapija daju veoma slabe efekte na ovu vrstu tumora. Samo 5% bolesnika živi duže od pet godina nakon postavljene dijagnoze tumora ove vrste i u najvećem broju slučajeva su to pacijenti kojima je tumor otkriven za vreme operacije odstranjivanja žučne kese. Dakle, u ranom stadijumu.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *