Tumor ili rak testisa najčešće se javlja kod muškaraca od 20. do 45. godine.Na sreću, relativno je redak (1 do 1,5 odsto svih karcinoma i pet odsto svih uroloških karcinoma) a svrstava se u grupu tumora sa najvećim procentom izlečenja i odličnom prognozom.

Postoji nekoliko vrsta tumora testisa, jer su ovi organi izgrađeni od različitih tipova ćelija, zaduženih za reproduktivnu sposobnost muškarca. Kada se ćelije promene, najčešće nastaje rak testisa. Poslednjih decenija se registruje porast ovog oboljenja u industrijskim zemljama, a više od 70% se otkriva u najranijem stadijumu, što omogućava visok i uspešan stepen izlečenja.

rak testisa

Promene na testisima

Svaka oteklina, tvrd testis u celini, pramena koja se napipa u delu testisa, uvećan testis razlog su za što raniju posetu urologu.

Nedostatak jednog ili oba testisa u skrotumu (mošnice, kožna kesa smeštena ispod penisa u kojoj se nalaze testisi) otvara mogućnost da oni postoje u stomaku ili na putu do skrotuma, pa su nedostupni samopregledu. I ova situacija je razlog zbog koga se treba javitu urologu.

Vrlo retko, značajan gubitak težine, uvećane limfne žlezde u jamama iznad ključnih kostiju, otok nogu dovode, tada već vrlo teškog pacijenta sa tumorom testisa, kod urologa. Kod pet odsto pacijenata sa tumorom testisa uvećavaju se i dojke.

Povezano>>> Izraslina na testisu

Ispitivanje

Ispitivanje za otkrivanje raka testisa je jednostavno, počinje se kliničkim pregledom pacijenta, odmah se uradi i ultrazvučni pregled, čime je nedoumica rešena u više od 90 odsto slučajeva.Dodatna ispitivanja se odnose na posebne analize krvi – tumor markere. Ima ih tri: alfa fetoprotein, beta HCG i LDH. Povišene vrednosti, pojedinačno ili njih potvrđuje ili povećava sumnju daje moguća tumorska promena u testisu, čak i kad testisi ne deluju sumnjivo u prvi mah.
vise,

Dijagnoza i lečenje tumora testisa

Najtačnija i najkompletnija dijagnoza i stanje pacijenta (stadijum bolesti) utvrđuje se tek nakon operacije. Najpre, kompletan testis sa tumorom kao i okolnim strukturama se ukljanja, a patolog izveštava o vrsti tumora, kao i agresivnosti, stepenu širenja. U većini slučajeva raka testisa, potrebna je dodatna terapija citostaticima. Nekad samo dva ciklusa, a kod nekih vrsta tumora i više. Pošto je reč i o mladim muškarcima neophodno je šire multidisciplinarno ophođenje i pravljenje plana lečenja.

Misli se i na psihološki aspekt uklanjanja testisa, gde moderna medicina sugeriše, uz razgovore sa psihologom, ugradnju testis proteze, nakon operacije. Muškarcima koji se nisu ostvarili kao roditelji, a imaju tu želju, sugeriše se da je moguće krioprezervacijom sačuvati funkcionalnim spermatozoide moguće je iskoristiti ih u postupku vantelesne oplodnje ako je neophodna hemioterapija ili neki drugi vid dodatne terapije, koje oštećuju reproduktivnu sposobnost preostalog zdravog testisa.

Faktori rizika

– Belci obolevaju tri puta češće od raka testisa

– Nespušteni testis (kriptorhizam), u njemu 3-14 puta češće nastaje rak

– Slabije razvijen testis (ćelije sklonije tumorskoj transformaciji)

– Pojedine promene u kariotipu (Klinefelterov sindrom), skloniji nastanku bolesti

– Genetski faktori (bolovao muški srodnik prvog reda)

– Sklonost obostranog pojavljivanja (već bio prisutan na drugom testisu)

– Infertilitet ili neplodnost (kod infertilnih muškaraca češće se otkriva rak testisa)

Odlična prognoza pacijenata sa tumorom testisa vezuje se za efikasnost lekova i metoda lečenja, ali pre svega, za rano otkrivanje. Naime, otok u regiji testisa koji je bezbolan, nije izazvan udarcem ili ga ne prate povišena temperatura pacijenta brzo dovodi do urologa. Ali, postoji manji procenat muškaraca, koji zbog delikatnosti regije i problema sa stidljivošću, odlažu dolazak kod doktora. Ta grupa ljudi ima u povećan rizik od proširenja raka testisa i dugoročnijih zdravstvenih problema.

Rano otkrivanje raka testisa omogućava izlečenje u više od 95 odsto slučajeva, što znači da uz odlično poznavanje svoga tela, odlazak kod urologa može da reši sumnje, ali i prevenira daleko ozbiljnije zdravstvene probleme koje nosi uznapredovala ili metastatska bolest.
Saznajte više>>> Bol u mošnicama – testisima