prevencija raka

Prevencija raka podrazumeva pre svega promene u načinu života a ponajviše promene u načinu ishrane i izboru namirnica.Koliko jedna vrsta namirnica može da pogoduje razvoju raka toliko druge namirnice mogu da budu prevencija raka…prevencija raka

1. Kontrolisati telesnu težinu, jer gojaznost povećava opasnost od raka dojke, materice, žučnog mehura i debelog creva.

2. Smanjiti količinu masti u hrani na najviše 25% unetih kalorija, što znači da mnogi treba da prepolove masnoće. Naučno je dokazan uzročno-posledični odnos između visoke potrošnje masnoća i učestalosti raka dojke, materice, jajnika, debelog creva i prostate, koji se inače smatraju najčešćim ubicama. Treba više jesti posna mesa, piletinu bez kože i ribu, a izbegavati slaninu, kobasice, paštete i dr.

3. Udvostručiti unošenje biljnih vlakana putem hrane na oko 25-30 g dnevno što se može postići konzumiranjem hrane od integralnog brašna žitarica, više zrnaste hrane i više svežeg voća i povrća. Biljna vlakna iz zrnaste hrane, voća i povrća odstranjuju potencijalne kancerogene materije kada prolaze kroz organe za varenje. Poznato je da je rak debe-log creva ređa pojava kod onih koji jedu hranu bogatu biljnim vlaknima, a češća kod onih koji preferiraju rafinisanu hranu (beli hleb, beli pirinač, beli šećer itd.). Preporučljivo je jesti dnevno po 2 šargarepe i 2 jabuke, kao dodatni izvor biljnih vlakana i betakarotina.

4. Jesti hranu bogatu u vitaminima A i C, jer oni štite od karcinoma jednjaka, grla, pluća i želuca. Bogati izvori vitamina A su tamnozeleno lisnato povrće i voće, i voće i povrće sa žutom bojom ”mesa” kao: zelena salata, spanać, šargarepa, bundeva, kajsija, pomorandža, grejpfrut, jagode, paprika i dr. Vitamin A može uticati na smanjenje pojave kancera usta, ždrela, grla i pluća, a vitamin C može sprečiti stvaranje nekih kancerogenih materija kod konzumiranja hrane sa nitratima.

5. Uvesti režim zdrave ishrane u koji treba uključiti više povrća iz familije ”kupusnjače” (kupus, kelj, karfiol, prokelj, briselski kupus), kao i voće i povrće sa žutom ili narandžastom bojom ”mesa” (šargarepa, bundeva, pomorandža, kajsija, breskva i dr), kao i zeleno lisnato povrće (salata, spanać, kopriva i dr). Ove namirnice pružaju zaštitu naročito od malignih tumora debelog creva, želuca i pluća, jer sadrže puno beta-karotina (provitamina A) i vitamina C. Korišćenjem voća i povrća bogatog karotinom opasnost od raka se smanjuje dva puta, tvrde naučnici.

Najbolji izvori nutritijenata za prevenciju raka
Boranija, Lubenica
Breskva, Paradajz
Bundeva ,Prokelj
Dinja ,Salata, zelena
Grašak ,Spanać
Kajsija, Šargarepa
Kupus, Špargla
Tamnozeleni listovi povrća i izraženija narandžasta boja voća i povrća, znak su obilja u karotinoidima koji su odlični za prevenciju raka.

6. Manjak magnezijuma utiče na veći rizik od raka, dok, ako ga ima dovoljno, utiče preventivno zaštitno. Ima ga najviše u proizvodima od celog zrna žita, pšeničnim klicama, grašku, jajetu, repi, đumbiru i čaju.

7. Izbegavati ili jesti samo u ograničenim količinama zasoljenu i dimljenu hranu, kao i salamurene suvomesnate proizvode ili ih sasvim izostaviti iz jelovnika, naročito kobasice, slaninu, dimljene suvomesnate proizvode i dimljenu ribu. Ove namirnice pogoduju pojavi karcinoma jednjaka i želuca, jer sadrže nitrozamine i druge materije koje mogu izazvari rak.

Izbegavati i prepečenu i zagorelu hranu, jer se u prženoj i više puta korišćenoj masti stvara materija — akrolein, sa kancoregenim svojstvima. Prednost davati pečenom i kuvanom mesu i ribama, krompiru i drugim namirnicama u odnosu na pržene.

Smanjiti soljenje jela na polovinu kašičice na kilogram mesa i na osminu kašičice na porciju variva. Izbegavati slane namirnice kao što su slanina, šunka, slani sirevi, slani sosovi i konzervirano povrće sa puno soli (turšija).

8. Ako pijete alkoholna pića konzumirajte ih u umerenim količinama i prednost dajte vinu (2-3 čaše dnevno). Neumereno korišćenje alkohola povećava opasnost od raka jetre, a kod pušača još i od raka usta, grla i ždrela.

9. Ne pušite, jer je dokazano da pušenje utiče na pojavu raka pluća, a samo pušenje potpomaže štetno dejstvo kancerogenih materija iz vazduha. Trećina oboljenja od raka potiče od pušenja. Trudnice-pušači ugrožavaju ne samo svoje, već i zdravlje budućeg deteta.

10. Izbegavati plesnivu i ustajalu hranu, naročito plesnivu zrnastu hranu i proizvode od njih, jer sadrže otrove, tzv. alfatoksine sa kancerogenim svojstvima.

Kupusnjače i prevencija raka
Anketama je utvrđeno da oni koji obolevaju od raka debelog creva jedu ređe i manje kupus, kelj, karfiol, spanać, šargarepu, paradajz i zelenu salatu.Oni koji bar jednom nedeljno imaju u jelovniku kupus ili drugo povrće iz roda krstašica, smanjuju rizik od raka debelog creva za 60%, a ako se ovo povrće jede jednom u dve ili tri nedelje, opasnost se smanjuje samo za 50%.
Enzimi iz kupusa i srodnog povrća ubrzavaju proces detoksikacije u organizmu, uključujući i toksine koji izazivaju ili pospešuju razvoj ćelija raka. Utvrđeno je, čak, da su oni koji jedu dosta kupusa i sličnog povrća zaštićeni i od kancerogenog dejstva aflatoksina — produkata plesni na kikirikiju i drugim namirnicama, zahvaćenim plesnima.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *