Maligne limfadenopatije-tumori limfnih žlezda vrata

Maligna limfadenopatija vrata podrazumeva razvoj malignog procesa u limfnim žlezdama, a može biti primarna i sekundarna. Kao i bilo koje drugo tkivo u organizmu, i limfno tkivo može maligno da se izmeni.

Primarni maligni tumori limfnih žlezda
Nazivaju se limfomi, češće se javljaju u mlađih osoba, a prema tipu ćelija koje se nekontrolisano
umnožavaju dele se na maligne limfome Hodgkin i Non Hodgkin tipa.

U početku se javlja jedan limfni čvor na vratu koji se uvećava, bezbolan je i pokretan u odnosu na okolinu. Vremenom, čvorovi se umnožavaju i pojavljuju i na drugoj strani vrata. Ultrazvukom vrata prikazuje se broj i veličina čvorova, a punkcijom i biopsijom određuje se histološki tip malignog limfoma.

Leče se citostaticima i zračenjem, a prognoza zavisi od patohistološkog tipa i raširenosti u vreme dijagnostikovanja.

Sekundarna maligna limfadenopatija vrata predstavlja širenje (metastaziranje) raka koji primarno nastaje u glavi i vratu na limfne žlezde vrata. U 5-10% slučajeva, primarna lokalizacija tumora koji metastaziraju u limfne čvorove vrata je u grudnoj duplji i trbuhu.

Metastaze u limfnim čvorovima vrata mogu postojati u vreme dijagnostikovanja primarnog tumora ili se javljaju posle započetog lečenja. Ponekad je pojava metastaze na vratu prvi znak postojanja malignog tumora, a u 3-5 % slučajeva, i pored detaljnog ispitivanja, primarni tumor se ne nađe. U svim slučajevima ukazuju na nepovoljnu prognozu.

Metastaze raka na vratu manifestuju se pojavom čvora na vratu, koji je bezbolan i pokretan u odnosu na okolinu. Vremenom se uvećava i fiksira za okolno tkivo i kožu, a slična promena se pojavljuje i sa druge strane vrata.
Da li je uvećani čvor na vratu metastaza raka, pokazuje se ultrazvukom vrata, punkcijom i biopsijom.
Budući da punkcija i biopsija nose rizik od rasejavanja malignog procesa, nekad se uvećani čvorovi na vratu u celini hirurški uklone i šalju na patohistološki pregled.

Da li će se metastaze raka u limfnim čvorovima vrata lečiti hirurški, zračenjem, citostaticima ili njihovom kombinacijom zavisi i od primarnog tumora i od veličine metastaze.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *