rak koze

Maligni melanom je najopasniji rak kože i sluzokože,najčešće se javla na mladežima.Najgora osobina raka kože je što čak i kad je veoma malih dimenzija, daje metastaze.Ipak ako se maligni melanom otkrije na vreme, u većini slučajeva ga je moguće izlečiti, dok kasno otkrivanje malignog melanova ima lošu prognozu…
rak koze
ABCDE pravilo razotkriva na rak sumnjive mladeže
Kod skoro polovine osoba obolelih od malignog melanoma,rak nastaje na mestima gde ne postoji mladež. U tom slučaju, pojavljuje se nova tvorevina u obliku crnih, abnormalnih ili ružnih izraslina koje je ponekad teško razlikovati od mladeža. Kod trećine bolesnika ovaj rak kože se razvija iz postojećih mladeža, pa je važno obratiti pažnju na svaku promenu oblika, boje i veličine pigmentnih tvorevina, takozvano ABCDE pravilo:
A – asimetrija (asymmetry): kada se povuče linija kroz sredinu mladeža, trebalo bi da obe polovine budu jednake. Ukoliko pak postoji razlika, potrebno je obratiti se dermatologu.
B – granica (border): kod pigmentne promene koja bi mogla da bude maligni melanom, ivice su često nazubljene, nepravilne, nejasne, a pigment se može širiti u okolno područje, dok su kod mladeža rubovi oštri i pravilni.
C – boja (color): ako je promena na koži nejednako obojena ili je prisutno više boja, reč je o sumnjivoj tvorevini. Uz nijanse crne, smeđe i maslinaste boje, mogu se videti i područja bele, sive, crvene, ružičaste i plave. Kod mladeža su uvek zastupljene jedna dve boje (svetlosmeđa i tamnosmeđa).
D – promer (diametar): melanom je u promeru obično širi od 5 mm i ima tendenciju rasta, dok su mladeži manjih dimenzija i po pravilu ne rastu.
E – evolucija (evolution): uvećanje mladeža stalne promene u kraćem roku takođe su alarm koji zahteva odlazak kod specijaliste za kožne bolesti. Osim ovih, znakovi koji ukazuju na postojanje melanoma jesu svrab, krvarenje, crvenilo i ulceracija (čir) na koži. Melanomi koji su nodularni (okruglasti) često ne ispunjavaju ABCDE pravilo a najagresivniji su. Karakteriše ih iznenadan i brz rast. Takođe, melanom ne mora imati nimalo pigmenta i tada se naziva amelanotični i manifestuje se nejasnim crvenilom na koži.

Terapija raka kože
Ako se otkrije i odstrani na vreme, dok još nije zahvatio dublje delove kože i proširio se na okolna tkiva i organe, maligni melanom se može izlečiti, a kakva metoda će se primeniti zavisi od stadijuma bolesti, starosti pacijenta i njegovog zdravstv-nog stanja. Standardna terapija raka kože podrazumeva hiruršku intervenciju, dok se u uznapredovalim stadijumima koriste i hemoterapija, imunoterapija i radioterapija. Mladeži se najčešće odstranjuju u celosti , a dovoljno je da se oko njih nalazi rub zdravog tkiva od jednog milimetra. Takođe, u lečenju raka kože pomažu i rosopas, neven, bokvica i druge biljke od kojih se priprema čaj ili se cedi svež sok koji se nanosi na obolelo mesto.

Prevencija raka kože
Rano otkrivanje melanoma od presudnog je značaja u lečenju ovog opasnog tumora. Najvažnija je redovna kontrola mladeža i uočavanje svake promene (ABCDE pravilo). Osobe koje su izložene povećanom riziku od nastanka melanoma, kao i oni sa displastičnim mladežima, moraju da primenjuju sve mere zaštite od sunca. To podrazumeva izbegavanje boravka na suncu između 10 i 17 h i upotrebu krema sa visokim UVA i UVB faktorom (preko 50), ali treba znati da nije dovoljno štititi samo mladeže, već celo telo. Savetuje se preventivno hirurško uklanjanje mladeža koji se nalaze na stopalima, dlanovima ili ispod grudi, jer usled trenja može doći do njihovog oštećenja, a samim tim se i poveća rizik od nastanka raka kože. Takođe, na temelju ABCDE pravila, treba odstraniti pigmentne promene koje pokazuju asimetriju, imaju nepravilne rubove, neujednačenu pigmentaciju ili se povećavaju.

OPASNE ZABLUDE Neki ljudi smatraju da ne treba odstranjivati izmenjene mladeže jer se tako može izazvati rak kože, ali to je vrlo opasna zabluda. Jedini lek protiv ranog melanoma upravo je hirurško uklanjanje mladeža i samo na taj način neće nastati metastaze. Ignorisanje promena kancerogenim ćelijama omogućava da produ kroz celu dubinu kože i metastaziraju na druge organe, a tada su šanse za izlečenje minimalne. Takode, mnogi smatraju da nema razloga za brigu ukoliko mladež ne krvari i ne boli. Međutim, treba znati da maligni melanom, uprkos tome što je jedan od najagresivnijih karcinoma, raste bez ikakvih simptoma. Kada mladež prokrvari ili počne da boli, to je najčešće znak poodmaklog stadijuma raka. Još jedna od zabluda koja može skupo da košta jeste i ta da uklanjanje mladeža laserom najbezbednije. Glavni problem ove metode jeste taj što u potpunosti izgori mladež tako da se on ne može poslati na patohistološku analizu što je jedini način da se proveri da li u njemu postoje maligne promene.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *