rak jetre simptomi

Rak jetre, mada u stalnom porastu, relativno je redak.Treba napomenuti da se taj procent odnosi samo na rak prvobitno nastao u jetri (tzv. primarni rak jetre)…
rak jetre
Mnogo češće se u jetri nalazi rak donet u nju iz drugih organa (želuca, dušnica, gušterače, creva, ženskih ili muških polnih organa, dojke, sudovnjače oka itd.). To je tzv. sekundarni rak jetre, poznat kao metastaza raka u jetri (metastaza znači prenošenje nekog bolesnog procesa iz jednog organa u druge, a ono se vrši preko krvi ili limfe).

Primarni rak jetre

Primarni rak jetre predstavlja najtežu bolest jetre, koja se obično završava smrću u toku 6 meseci posle postavljanja dijagnoze. POnekad traje i duže, do 1 godine i više.

Uzroci raka jetre
Kao kod raka svih organa, danas je još nepoznato koji je uzrok postanka raka jetre.Vrlo važna je i činjenica da dugotrajno prisustvo kamenaca u žučnoj kesici može da dovede do stvaranja raka žučne kesice koji dovodi postepeno i do raka u žučnim kanalima u jetri.
Ishrana je, prema nekima, važan činilac u postanku raka jetre. Ispitivanja u tropskoj i suptropskoj Africi su pokazala da je loša ishrana mnogo važniji činilac u postanku raka od eventualne rasne predispozieije. Kod stanovništva tog predela, u kojeg je rak jetre najčešći zli izraštaj, ishrana je vrlo slaba, naročito u pogledu belančevina, i slična ishrani kojom se može izazvati rak kod eksperimentalnih životinja. I kod tih životinja a i kod stanovništva pomenutih predela Afrike, utvrđeno je da pojavi raka prethodi teško oštećenje velikog dela ćelija jetre, a da se prva ognjišta raka pojavljuju u ognjištima obnove ćelija jetre.

Rak jetre je bolest zrele dobi. On je naročito čest kod osoba posle 55. godine života: Neke statistike pokazuju da je rak jetre postojao naročito kod alkoholičara.Nedavna ispitivanja su utvrdila, i u eksperimentalnih životinja i u čoveka, da alkohol može i direktnim delovanjem ubrzati pojavu raka jetre, kao i pojavu raka u ustima i u jednjaku. Dijagnoza raka jetre postavlja se otkrivanjem svih opasnih znakova te bolesti. Sigurno se postavlja dijagnoza jedino punkcijom jetre, tj. nalaženjem ognjišta ćelija raka u dobijenom tkivu jetre.

Lečenje raka jetre
Internističko lečenje raka sastoji se samo u privremenom uklanjanju ili ublažavanju nekih njegovih simptoma. Smirivanje bolova davanjem odgovarajućih lekova, popravka opšteg stanja pomoću transfuzija krvi, davanje kortizona radi popravke apetita i uklanjanje tečnosti iz trbušne šupljine punkcijama. Lečenje zracima je bezuspešno, a ponekad i opasno. Velike nade polažu se danas u hirurško lečenje primarnog raka jetre. Velika moć obnove tkiva jetre dozvoljava da se hirurškim putem ukloni velilki deo jetre u kojem se nalazi rak. Preostalo zdravo tkivo može posle operacije da potpuno normalno vrši sve uloge jetre. Dosad su sa uspehom izvršene operacije, koje su uspele da produže u znatnoj meri život bolesnika. Nije potrebno naglašavati da uspeh operacije u velikoj meri zavisi od rane dijagnoze raka jetre, tj. u ono vreme kad još ne postoje metastaze tog raka u drugim organima.
Danas se već sa uspehom vrše i operativna ukla-
njanja pojedinih režnjeva jetre u kojima se nalazi
tkivo raka. Opisani su uspesi u lečenju raka jetre i
direktnim ubrizgavanjemu arteriju jetre sredstava
koja ubijaju ćelije raka (Metotreksat, npr.).

Sekundarni rak jetre
(Metastaze raka drugih organa u jetri)

Pomenuti rak jetre je relativno čest: na 1 primarni rak jetre dolazi 10 ili čak 20 sekundarnih zlih tumora jetre. To su najčešće zli tumori organa zavarenje (jednjak, želudac, gušterača), ženskih polníh
organa (materice ili jajnika), pluća, dojke, prostate,očiju i drugih organa. Ti tumori najčešće stvaraju mnogobrojne čvoriće u tkivu jetre, nešto češće u levom režnju jetre. Ta vrsta raka jetre javlja se kod osoba preko 30 godina starosti, tj. u dobi kad se javiljaju primarni tumori u organima koji docnije daju metastaze u jetri. Vrlo često metastaze, u jetri su znatno veće i rasprostranjenije od primarnog tumora. To naročito važi za tumor sudovnjače oka, poznat pod imenom melanoma oka, koji je vrlo mali u sudovnjači, dok njegove metastaze u jetri mogu izazvati ogromno povecanje jetre.

Lečenje tog tumora je uglavnom bezuspešno.
Njegovo otkriće takođe pokazuje da bi i operacija primarnog tumora bila bezuspešna.Zračenje više škodi nego što pomaže. Ponekad se možepostići izvestan uspeh davanjem izvesnih sredstava koja razaraju delimično tkivo raka (azotni plikavci,
metotreksat). Kad su metastaze ograničene, može se i kod sekundarnog raka jetre, naročito ako on dominira slikom bolesti, pokušati uklanjanje tumora hirurškim putem.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *