rak jetre simptomi

[icegram campaigns=”15820″]

Simptomi primarnog raka jetre.

Rak jetre ispoljava se relativno često vrlo neodređenim simptomima, te se stoga može desiti da se otkrije relativno kasno, ili da se utvrdi, naročito kad je pre toga postojala ciroza jetre, tek posle smrti bolesnika…
rak jetre simptomi
Zbog toga je potpuno razumljivo da se simptomi i znaci raka jetre moraju brižljivo tražiti među simptomima ciroze jetre, koji su pri pojavi raka već potpuno izraženi. Progresivno mršavljenje i teška opšta slabost su vrlo upadljivi simptomi raka jetre. Zutica obično nije naročito izražena. Ona je posledica pritiska tkiva raka na žučne puteve. Naglo povećanje tečnosti u trbuhu, kad je ona, zbog eiroze, već ranije postojala, ili njena pojava kod starijih osoba, vrlo je čest znak raka jetre. Za razliku od ciroze jetre u koje je ta tečnost svetložute boje i bistra, ona je kod raka često krvava i mutna.

Temperatura je skoro uvek (kod 70% bolesnika) povišena i kreće se između neznatno povišenth (37,5°C) i vrlo visokih temperatura (39°C). Povišenje temperature izazvano je raspadanjem tkiva raka ili stvaranjem gnojnih ognjišta u njemu.

Bol ispod desnog rebarnog luka je vrlo čest simptom raka jetre. On je u početku obično tup, pojačava se noću, i kad se jednom pojavi, više ne iščezava. Taj tupi bol, kad se pojavi kod dotle zdravih starijih osoba, moze biti i prvi znak raka jetre. Docnije bol postaje sve jači i vrlo često zahteva davanje sredstava za umirivanje bolova. Otoci na nogama su retki kod raka jetre kod kojeg nije ranije postojala ciroza jetre. Nagla pojava otoka i tečnosti u trbuhu kod tih bolesnika znak je da je tkivo raka jetre prodrlo u donju šuplju venu. Ta pojava je znak brzog završetka bolesti.

Najzad, jedan od najupadljivijih simptoma primarnog raka jetre je nalaz velike, tvrde jetre, čija je površina neravna. Sem toga, pada u oči i neprekidno povećanje tog organa, uslovljeno stalnim povećanjem tkiva raka. Laboratorijsko ispitivanje jetre daje rezultate koji zavise od prethodnog stanja jetre. Potpuno je razumljivo da će rezultati biti nenormalni kad istovremeno postoji i eiroza jetre. Naprotiv, kad se rak razvio u dotle normalnoj jetri, rezultati tog ispitivanja biće relativno dugo normalni. Jedini izuzetak čini Veltmanova proba, koja daje niske vrednosti — ispod 5 (normalno 6-7 1/2), kao i vrlo često povišenje vrednosti aktivnosti alkalne fosfataze u serumu i loše izlučivanje BSP.

Tok bolesti
Tok bolesti je obično brz. Za razliku od mnogih drugih zloćudnih izraštaja, rak jetre daje retko metastaze. One se izuzetno javljaju u plućima, kostima i eventualno u kori nadbubrežnih žlezda.Ali, ćelije raka se skoro uvek nalaze u okolnim limfnim žlezdama. Prema tome, loša prognoza raka jetre ne počiva na njegovom širenju u druge organe, nego na činjenici što se on razvija u organu neophodno potrebnom za sve radnje u ljudskom organizmu. Smrt je obično uslovljena potpunim prekidom rada jetre, ili je posledica obilnih krvavljenja u crevima ili na usta. Ponekad stvaranje gnojnih ognjišta u tkivu raka (apscesi) ubrzava tok bolesti.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *