rak jednjaka

Uprkos velikom napretku moderna medicina je još uvek prilično nemoćna kad se pojavi rak jednjaka.Od njega naročito obolevaju muškarci srednjih godina…
rak jednjaka
Nije redak, jer oko 50% od svih vrsta raka raznih organa dolazi na rak jednjaka. Teško je odrediti početak bolesti. Ona počinje podmuklo tako da, kada se jave prvi simptomi, tumor se već dosta proširio. Skoro redovno kada se dijagnoza postavi, bolesniku nije ostalo da živi više od nekoliko meseci. Neki mogu biti u poodmakloj fazi svog razvoja, a da ne prave nikakve smetnje; drugi, npr. zbog brzog razaranja i stvaranja grizlice mogu rano prouzrokovati smetnje pri gutanju hrane i upozoriti i bolesnika i lekara.

Rak jednjaka simptomi
Prve smetnje su najčešće teško gutanje hrane, prvo čvrste, a potom i tečne. Najzad, bolesnici ne mogu ni vodu da gutaju. Manji broj bolesnika ima bolove, kao prve simptome raka jednjaka. Bolovi su lokalizovani iza grudne kosti, a zrače u leđa. Ukoliko tumor vrši pritisak na susedne nerve, npr. na glasni živac, bolesnik će promuknuti; njegov kašalj će biti grub, proderan, kao lavež pasa.
Rak narušava opšte stanje. Bolesnik mršavi, brzo propada kako zbog postojanja raka tako i zbog otežane ishrane. Bolesnik podriguje, ima neprijatan zadah iz usta (zbog truležnog procesa izumrlog tkiva raka ili zbog truleži zadržane hrane u jednjaku) povraća hranu. Ako proces predje na želudac, onda će se pridružiti i znaci od želuca: bol ispod ložičice, povraćanje želudačnog sadržaja (kiselog), krvavljenje. Tumor može dosta rano da zahvati okolne organe, stvarajući fistule (spojni kanal) sa dušnikom, dušnicima, ili zahvatajući okolne limfne žlezde dajući metastaze (rasad ćelija iz tkiva raka) u jetri, kostima i drugim organima.

Dijagnoza
Od svih simptoma najvažniji je otežano ,gutanje hrane. Na žalost, ova smetnja u početku nije trajna, već se ispoljava povremeno, ostavljajući bolesnika duže ili kraće vreme bez tegoba. Zbog toga bolesnik pridaje značaj ovim smetnjama tek onda kada one učestaju ili postanu trajne. Prava priroda procesa koji smeta gutanju hrane pokaže se tek prilikom rendgenskog pregleda, kao i prilikom direktnog pregleda jednjaka specijalnim aparatom (ezofagosiopom).

Lečenje raka jednjaka
Ako je ispravna dijagnoza postavljena dovoljno rano, kada tkivo raka nije zahvatilo okolne organe i nema metastaza, lečenje je operativno. Rak jednjaka je relativno otporan prema radioaktivnom zračenju. Ipak, u slučajevima koji nisu pogodni za radikalno, operativno lečenje, primenjuje se zračenje koje može dati dobre neposredne rezultate. Radioterapija se primenjuje i u slučajevima operativno lečenim, ako je zapaženo da su bile zahvaćene limfne žlezde.Koriste se lekove da zaustavi rast malignih ćelija. Lekovi uništavaju maligne ćelije ili zaustavljeju njihovu deobu.Hemoterapija se može davati oralno ili kao injekcija u venu ili mišićno tkivo, lek putem krvotoka stiže do svih ćelija raka u telu .
Faktori rizika su pušenje,alkohol i virusne infekcije.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *