rak jajnika

Poslednjih godina, statistike ukazuju da rak jajnika ima sve veću učestalost, pa se kod žena javlja sve veći strah od ove bolesti…
rak jajnika
Strepnju pojačava i činjenica da se rak jajnika, zbog nespecifičnih simptoma, često otkriva u kasnijim fazama. Zato stručnjaci apeluju da se bar jednom godišnje ode na ginekološki pregled, a ukoliko je u užoj porodici bilo slučajeva malignih tumora materice, jajnika ili dojke, kontrole su poželjne na svakih šest meseci. Takođe, pozitivan stav prema zivotu i zdrava ishrana smanjuju rizik od svih bolesti, uključujući i kancer jajnika.

Rak jajnika simptomi
Simptomi raka jajnika često su vrlo slični tegobama koje izazivaju druga, čak i uobičajena stanja kao što su problemi sa probavom ili mokraćnom bešikom. Međutim, ukoliko potiču od raka jajnika, neće doći do njihovog povlačenja, već će se vremenom pogoršavati. Neki od mogućih simptoma jesu napetost, pritisak ili nadutost u stomaku, nelagodnost ili bol u području karlice, dugotrajna loša probava, gasovi ili mučnina, promene u probavi i stolici (proliv, opstipacija), često mokrenje, gubitak apetita ili brzo postizanje osećaja sitosti, neobjašnjivo povećanje obima struka, malaksalost…

Šta povećava rizik od raka jajnika?

Maligni tumor jajnika vrlo retko se sreće kod žena mlađih od 40 godina, samo u 12% slučajeva, dok je najučestaliji kod žena između 55. i 75. godine života. Većem riziku izložene su žene koje nisu rađale ili su kasno dobile prvo dete, dok trudnoća u priličnoj meri štiti jajnike i čuva ih od maligniteta. Kasna menopauza takođe predstavlja faktor rizika za razvoj raka jajnika, kao i dugotrajna hormonska terapija. Nešto većem riziku podložne su žene kod kojih je u porodici zabeležen kancer jajnika, dojke ili materice. Važno je napomenuti da povećan rizik ne znači i obaveznu pojavu bolesti, naročito ukoliko se primenjuju preventivne mere.

Na sve pomenute faktore rizika, stručnjaci su odskora dodali još jedan – upotrebu talka u genitalnom području, koji za čak 30% povećava rizik od razvoja raka jajnika. Naime, čestice talka pronađene su u limfnim čvorovima kod žena koje su upotrebljavale ovo sredstvo, a kasnije su obolele od karcinoma jajnika. Iako još uvek nije poznato kako talk utiče na pojavu raka, pretpostavlja se da deluje kao i azbest, odnosno da povećava broj molekula koji podstiču razvoj upale.

Ne cigaretama!
Iako pušenje nije u tesnoj vezi sa kancerom jajnika, kao što je to slučaj sa rakom pluća, ipak je dokazano da se rizik od obolevanja udvostručava kod žena pušača, pre svega zbog činjenice da konzumiranje cigareta slabi imunitet pa samim tim povećava rizik od nastanka tumora.

Unosite omega-3 masne kiseline
Odavno je poznato da su omega-3 masne kiseline vrlo značajne za prevenciju mnogih vrsta raka, što važi i za zloćudno oboljenje jajnika. Lanene semenke najbogatiji su biljni izvor alfalinolenske kiseline, vrste omega-3 masnih kiselina, zbog čega je poželjno uvrstiti ih u svakodnevnu ishranu, ali se pre konzumiranja moraju samleti. Omega-3 masnim kiselinama bogati su i ulje žutog noćurka, jezgrasti plodovi, masna morska riba…

Rak jajnika lečenje
Hirurgija, zračenje i hemoterapija konvencionalne su metode za lečenje raka jajnika. Konzilijum lekara donosi odluku o izboru terapije na osnovu stadijuma bolesti, starosti pacijentkinje, podatka da li je rađala ili ne…
Odstranjenje jajnika i materice primenjuje se u većini slučajeva, osim u početnom stadijumu bolesti i kod pacijentkinja koje još žele da rađaju – u tom slučaju se uklanja samo zahvaćeni jajnik.

Lek iz prirode
Sok od brusnice
Ranije studije ukazale su na korisnost primene brusnica u prevenciji infekcija urinarnog trakta i bolesti krvnih sudova, a sada je potvrđeno da sok od ove biljke ima pozitivan učinak i u terapiji raka jajnika. Naučnici ističu da je za to zaslužan A-tip antioksidansa proantocijanidina kojeg ima isključivo u brusnicama. Ovaj sastojak vezuje se za proteine iz ćelija tumora i blokira njihov rast i širenje, a istovremeno pojačava dejstvo hemoterapije.
Đumbir
Đumbir ima snažna antikancerozna svojstva, jer, osim što jača imunitet i tako pomaže organizmu da se bori protiv malignih ćelija, gingerol iz ove biljke ubija ćelija raka. Naučnici ističu da je đumbir delotvorniji čak i od nekih citostatika. Vrlo je koristan u slučaju raka jajnika, a treba ga koristiti i u prevenciji. Ekstrakt đumbira pokazao se izuzetno efikasnim u smanjenju mučnina koje se javljaju kao posledica hemoterapije i zračenja.
Kurkuma
Ovaj začin, poznat po intenzivno žutoj boji, koji ulazi u sastav čuvene mešavine – karija, nalazi primenu u prevenciji i lečenju mnogih bolesti, uključujući i tumore. Smatra se da je upravo kurkuma jedno od najboljih sredstava za prevenciju raka jajnika. Koristite ga redovno u ishrani kao dodatak rižotu, jelima od povrća, sosovima, a može se konzumirati i u obliku kapsula ukoliko vam se ne dopada ukus.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *