pankreas gusteraca

Rak gušterače (pankreasa) javlja se obično kod osoba preko 50 godi a starosti, ali je bilo slučajeva da se javi i kod mladih. Ima vrlo izraženu tendenciju širenja u okolne organe — dvanaestopalaćno crevo, želudac, debelo crevo….
pankreas gusteraca
Preko limfnih kanalića i putem krvnih sudova može da se proširi i na udaljenije organe, u pluća, bubrege, slezinu, kosti, ili u limfne žlezde. Rak lokalizovan na telu i repu gušterače raste mnogo više i češće daje rasad u druge organe nego rak lokalizovan na glavi gušterače. Očigledno to je u vezi s bržim otkrivanjem ovog poslednjeg, pošto se pre klinički ispoljava.

Rak gušterače simptomi
Rak gušterače napreduje dosta brzo tako da do smrtnog ishoda dovede za nekih 5 do 7 meseci. Najvažniji početni znak može biti bol u trbuhu.
Drugi važan znak je pojava žutice. Ostali znaci, kao mršavljenje, gubitak apetita, nadimanje trbuha su manje karakteristični.
Rak gušterače se može prvi put ispoljiti pojavom zapaljenja vena nogu, sa otokom nogu.
Kod nekih uvod u bolest predstavljali su znaci iz čisto psihičke sfere: neodređen i neobjašnjiv strah; uporna nesanica, koja nije prouzrokovana bolovima, niti je uobičajeni lekovi za spavanje mogu da olakšaju; depresija sa osećanjem bliske opasnosti od fizičkog uništenja, pri potpuno očuvanoj svesti, memoriji, orijentaciji i sposobnosti za rasuđivanje.
Ređe simptom je i bol u leđima, bez bolova na prednjoj strani, tako da se obično shvata da su mišićnog porekla.
Kod malog broja bolesnika pre pojave lokalnih simptoma raka javio se proliv, vrlo uporan i koji nije bilo moguće objasriiti običnim uzrocima.
Izvestan broj bolesnika ima tipičnu sliku bolesti za čir: bolovi na prazan stomak, sa stišavanjem po-le obeda. Dvanaestopalačno crevo može biti dosta rano pritešnjeno tumorskom masom tako da se jave povraćanja i stuživanje, kao znaci otežanog proticanja hrane kroz crevo.
Ipak glavni simptomi su bol i žutica.

Bol
Javlja se kod 86% bolesnika sa rakom gušterače. On je lokalizovan ispad ležičice, zrači u leđa; to je umereno jak i tup bol, stalan, stalno se pogoršava, pojačava se za vreme noći. Nema veze s obedima, kao što je to slučaj, npr. s bolovima usled čira. Nekad on može da zrači u desnu stranu, desno rame, ali najčešće u leđa. Kod nekih bolesnika bol malo umine kad se saviju napred. Ležanje u krevetu i zauzimanje položaja na leđima pojačava bol, verovatno zbog toga što tumorska masa pritiskuje nerve na kičmeni stub. Zbog toga se i javlja bol noću i rano ujutru, bol koji budi bolesnika.
Najkarakterističnije je, dakle, da bol ima tendenciju da se pojavi noću, kad bolesnik leži, da se pojačava kad bolesnik leži na leđima, da se javi za vreme spavanja, da primorava bolesnika da ustane, da se savije napred ili da šeta da bi se bol tek tada malo umirio. Neretko bolovi su tako jaki da se mora pribeći davanju morfina. Bol je mnogo češći kod bolesnika sa rakom na telu ili repu gušterače nego kod raka glave.

Žutica
Javlja se kod 68% bolesnika, češća je kod lokalizacije raka na glavi. Ova žutica nije obavezno bezbolna, kao što se obićno misli.
Gubitak težine je vrlo čest simptom. Bolesnici gube nedeljno po 2-3 kg.

Lečenje
Radikalno hirurško lečenje (delimično ili potpuno vađenje gušterače) težak je i velik operativni zahvat. Na žalost, kod većine je opšte stanje je vrlo slabo ili se tumor toliko proširio da radikalna operacija nije više moguća. Onda se pokušava bar da se oslobodi žučni kanal tako da se ,obezbedi oticanje žuči u crevo. Oni se oslobode žutice, ali, po pravilu, život im se nije mnogo produžio.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *