rak grlica materice

Rak grlića materice je druga najčešća vrsta raka u Evropi,iako sporo napreduje i jednostavno se otkriva i dalje odnosi veliki broj života….
rak grlica materice
Više od polovine žena izmedju tridesete i pedesete zaraženo je HPV virusom, za koji stručnjaci veruju da je glavni uzročnik raka grlića materice. Iako nalaz brisa može otkriti prekancerozne promene ćelija materice, ne može vam reći jeste li zaraženi HPV-om (humanim papilloma virusom). Činjenica je, međutim, da je 95% žena koje boluju od raka grlića materice zaraženo tim virusom.

Postoji vise od osamdeset različitih HPV-a iako se smatra da samo neki od njih izazivaju rak grlića materice. U zloćudnim tumorima u prvom je redu nadjen ljudski papiloma virus sa oznakom 16.

Kako dolazi do zaraze
HPV se prenosi polnim kontaktom, ali neka su istraživanja otkrila da se može preneti i s majke na dete. Više od polovine žena će se barem jednom zaraziti, ali kod većine neće zbog toga doći do kanceroznih promena. Opasnost preti onim ženama koje su zaražene godinama, a da to ne znaju jer infekcija retko izaziva bilo kakve simptome osim vrlo malih, gotovo nevidljivih izraslina. Žene koje su se nakon menopauze odlučile za nadomesnu hormonsku terapiju katkad strahuju da je ona podstakla bolest, no nema naučnih dokaza koji bi podupirali tu teoriju.

Rak grlića materice simptomi
U početnoj fazi svog razvoja, rak grlića materice ne uzrokuje nikakve simptome.Kada se pojave simptomi, u većini slučajeva je reč već o bolesti u napredovalom stadijumu.Najčešći simptomi rane faze raka grlića materice su sve vrste krvarenja koje se pojavljuju van redovne menstruacije:
Sukrvav, vodenast iscedak.
Obilno krvarenje.
Oskudno, tačkasto krvarenje.
Krvarenje tokom i posle polnog odnosa, izmedju dve menstruacije ili u periodu menopauze.
Vaginalni icsedak promenjenog kvaliteta.
Bol (najčešće u krstima ili nozi).
Simptome treba prijaviti lekaru. Nakon što sazna koje simptome imate lekar će odlučiti koje testove da uradite. Ponekad, žene se osećaju malo nezgodno da lekaru govore o fizičkim problemima. Međutim, prenošenje informacija o simptomima je veoma bitno. Simptomi su odlučujući za pravu dijagnozu. Mada, u početnim fazama raka grlića materice žena ne oseća nikakve simptome.Seksualni odnos je normalan, ali prvi osećaj bola tokom odnosa je glavni simptom.

Šta učiniti
Znači li to da se sve žene moraju da se testiraju na HPV, odnosno da se moraju podvrgnuti papa testu?
To bi svakako trebalo da učine žene starije od trideset i pet, s graničnim nalazima brisa. Većina žena zarazi se HPV-om u mladosti pa žene starije od trideset i pet, čiji su testovi pozitivni, verovatno imaju infekciju već nekoliko godina. Zbog toga je kod njih veći rizik obolevanja od raka grlića materice. Važno je imati na umu da će se prekancerozne promene razviti samo kod malog broja žena koje su se zarazile HPV-om.

Kako se zaštititi
-Tri puta godišnje napravite bris i prestanite da pušite.
-Zatražite od ginekologa da vam objasni šta znače rezultati pretraga. Ako vaši nalazi pokazuju umerene ili ozbiljne promene, morate napraviti kolposkopiju i podvrći se terapiji. Ako se radi o blagim promenama, bris treba ponoviti u roku 6 meseci.
-Odmah potražite lekarsku pomoć ako krvarite izmedju dve menstruacije, nakon seksualnog odnosa ili u menopauzi.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *