rak dojke prevencija

Kako izgleda prevencija raka dojke pravilnom ishranom ? Šaka orašastih plodova ujutro, za ručak morska riba, a uveče salata od brokolija… Ovo su samo neke od namirnica koje vam mogu pomoći da se zaštitite od raka dojke…rak dojke prevencija
Tačni uzroci nastanka malignih ćelija raka u ljudskom organizmu još uvek nisu poznati, ali je utvrđen čitav niz faktora koji pospešuju njihov razvoj. Pored genetske predodređenosti i štetnih navika, poput pušenja i nepravilne ishrane – svakodnevni stres, nervoza i depresija u samom vrhu su ove lestvice. Otkriveno je, međutim, da postoje i materije koje imaju antikancerogeno dejstvo, a čijom se upotrebom sprečava ili znatno smanjuje rizik od pojave zloćudnih tumora.

ZNAČAJ FITOESTROGENA
Dobro je poznato da višak ženskog hormona estrogena može biti okidač za razvoj raka dojke. Prema tome, ishrana koja blokira njegovu aktivnost može biti veoma važna u prevenciji. Najznačajnije antiestrogene supstance jesu biljni estrogeni: izoflavonoidi (ima ih u mahunarkama posebno soji, sočivu, grašku i pasulju), lignani (žitarice, voće
i povrće, semenke lana, pšenica, ječam, hmelj, pirinač) i kumestanini (klice). Fitoestrogenima bogate su i biljke iz roda krstašica (kupus, kelj, karfiol, brokula…).

POJAČAJTE UNOS VITAMINA
Studije su pokazale da nizak nivo D-vitamina pogoršava prognoze za ozdravljenje kod žena obolelih od raka dojke. Smatra se da se opasnost od širenja te bolesti povećava za čak 94 odsto u slučaju defkita ovog vitamina. Ali on ipak nije svemoćan. Najbolji izvor D-vitamina jeste masna morska riba, koja istovremeno sadrži i dosta omega-3 masnih kiselina. Ukoliko odlučite da uzimate suplemente, obavezno se konsultujte s lekarom.

ŠTA TREBA IZBEGAVATI?
Alkohol potpuno izbacite iz upotrebe, a masti životinjskog porekla svedite na najmanju moguću meru. Posebno se klonite mesnih prerađevina (viršle, paštete, kobasice, salame…), margarina i drugih zasićenih masti te namirnica koje sadrže šećer i belo brašno.

Važne preporuke za prevenciju raka dojke pravilnom ishranom
-Jedite soju. Ova lekovita biljka i proizvodi na njenoj bazi (sir i mleko od soje), ali i pasulj i druge mahunarke, treba da vam se nadju na trpezi bar triput nedeljno.

-Ne zaboravite na omega-3 masne kiseline. Skuša, losos, sardine i jezgrasto voće treba da postanu deo vaše svakodnevne ishrane.

-Koristite hladno cedeno maslinovo ulje.

-Uzimajte vitamin C. Ovim vitaminom naročito je bogato citrusno voće i sveža paprika.

Peršun
Rezultati novijih istraživanja pokazali su da apigenin, supstanca izolovana iz peršuna, snažno deluje protiv raka dojke. Osim što deluje preventivno, ova lekovita materija može i usporiti razvoj karcinoma.

Brokoli
Naučnici su ustanovili da 100 g brokule dnevno smanjuje rizik od pojave raka, jer njegovi sastojci indoli ubrzavaju metabolizam estrogena, pa ostaje manje hormona za'”hranjenje” receptora na zloćudnim ćelijama dojke.

Orasi
Istraživanje sprovedeno u Zapadnoj Virdžiniji pokazalo je da fitosteroli iz oraha blokiraju receptore estrogena u ćelijama raka dojke i usporavaju njihov rast. Naučnici su istakli da je konzumiranje 56 grama oraha dnevno odlična prevencija kad je raka dojke ishranom.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *