Rak debelog creva javlja se podjednako kod oba pola. Dosta često polipi debelog creva degenerišu u rak.Hroničan zatvor i zapaljenje stvaraju izesnu predispoziciju za rak…

Rak debelog creva simptomi
Dugo vremena rak debelog creva ostaje bez simptoma, a kad se izvesni simptomi pojave,karcinom debelog creva postoji već mesecima i nikako se ovaj početak ne može uzeti kao rana faza bolesti. A kada se i pojave, ovi simptomi su tako banalni da prođu neopaženi ili im se ne pridaje veći značaj. Zbog toga rak se razvija po godinu do dve godine dana, dok ne nastanu ozbiljne komplikacije, koje je već nemoguće prevideti.

Prvi simptomi koji mogu da privuku pažnju već su istovremeno simptomi poodmaklog razvoja bolesti, ali oni označavaju prividni početak bolesti. Najčešće su to bolovi, neodređeni, u vidu težine, prouzrokovani naporom, pritiskom, uzimanjem hrane. Kod drugih postoje smetnje prolaza crevnog sadržaja. Nastaju iznenada, bez uzroka, kod osoba koje su dotle imale uredne stolice. Kod većine naglo dođe do zatvora; ređe su to prolivi koji dugo traju.
Stolice sadrže sluzi, a mogu sadržati i krvi. Ovaj proliv se uporno održava, uprkos svem lečenju. Katkad nastaje naizmenice proliv i zatvor ili lažni proliv. Kasnije ovim znacima pridruži se potpuna ili delimična blokada: iznenada, posle većeg obeda, nastane jak bol, lokalizovan, koji je praćen nadimanjem creva, koji posle nekoliko časova iščezne. U isto vreme bolesnik čuje jako krčanje creva i odmah dobije obilnu stolicu i vetrove, jer, po pravilu, za vreme krize postoji blokada i gasova i izmeta.

Treći simptom raka debelog creva jesu krvavljenja. Ne javljaju se često. Obično nisu obilna. Minimalna krvavljenja, koja se mogu otkriti samo hemijskim metodama, postoje redovno. Postoje i drugi simptomi, kao pečenje u želucu, težina u trbuhu posle jela, muka i gađenje, slab apetit, povraćanje. Nekada su simptomi kao i kod zapaljenja slepog creva, kao kod dizenterije i zapaljenja žučnog mehura. Vremenom svi simptomi se pogoršavaju, krize blokade se sve češće ponavljaju, mršavljenje se razvija, slabi apetit i sve to može da traje 2-3 godine dok bolesnik ne podlegne.

Mnoge komplikacije mogu da se razviju i da izmene tok bolesti. Tako može da se razvije potpun zastoj u crevnom tranzitu, prskanje creva, gnojenje zida creva ili okoline (u slučaju priraslice), gnojenje udaljenih organa (apsces pluca, zapaljenje vena, apscesi creva), fistule između creva i želuca ili tankog i debelog creva, sa ma kojim organom u trbuhu.

Metastaze su dosta retke i obično u trbušnoj duplji.

Dijagnoza
S obzirom na banalne uvodne znake dijagnoza raka debelog creva nije jednostavna. Na rak treba uvek pomisliti kad čovek, dotle bez zatvora, najednom pokazuje znake ometanog crevnog pražnjenja. Dijagnozu odlučuje rendgenološki pregled a često rektoskopija.

Lečenje
Izgled na uspeh može da ima samo hirurško lečenje.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *