[icegram campaigns=”15820″]
rak materice lecenje

Zdravlje je stanje kompletnog kompletnog fizičkog, mentalnog i socijalnog blagostanja. Kaže se da onaj ko ima zdravlje ima i nadu, a da onaj ko ima nadu ima sve. Apsolutno se slažem sa tom izjavom! Ovaj članak daje neke korisne informacije o ranim simptomima raka debelog creva. Saznajmo nešto više o tome…

Rak predstavlja grupu od preko 100 različitih oboljenja koja pogađaju naš organizam na nivou njegove osnovne gradivne jedinice, ćelije. Kada se rak pojavi, ćelije postaju abnormalne i počinju da se dele i umnožavaju nekontrolisano i bez ikakvog reda. Normalno, ćelije se dele da bi produkovale nove ćelije samo onda kada su te ćelije organizmu potrebne. Međutim, ako ćelije nastave da se dele, iako telu nove ćelije nisu potrebne, formira se masa novonastalog tkiva. Ova masa tkiva, nazvana izraslinom ili tumorom, može biti benigna ili maligna. Od izuzetnog je značaja podvući da benigni tumori ne predstavljaju rak, dok maligni to jesu.

Karcinom kolona ili kolo-rektalni karcinom, kao što to i samo ime kaže, pogađa kolon (debelo crevo), deo digestivnog sistema u kome se odlažu otpadne materije. Tumori debelog creva su izrasline koje rastu od unutrašnjih zidova debelog creva prema lumenu. Benigni tumori debelog creva su polipi a maligni karcinomi. Ako se benigni tumori ne odstrane iz debelog creva, vremenom mogu maligno alterisati. Kolo-rektalni karcinom može izvršiti invaziju na okolna tkiva i organe i dovesti do njihovog oštećenja. Širenje raka debelog creva na udaljene organe se označava kao metastaziranje, i kada se metastaza jednom javi, šanse za potpuno izlečenje postaju veoma male.

Postavljanje dijagnoze raka debelog creva na osnovu njegovih ranih simptoma od presudnog je značaja za lečenje. Simptomi raka debelog creva su brojni i ne-specifični. Oni uključuju:

Zamaranje i slabost: Prisustvo tumora dovodi do anemije, nedostatka gvožđa koji može učiniti da se osećate ekstremno umorno ili letargično.

Nedostatak vazduha (kratak dah)

Promena u funkciji creva, „uske“ stolice (feces u vidu olovke), dijareja ili konstipacija: Tumor koji je dovoljno veliki da izazove opstrukciju creva može dovesti do zatvora, poremećaja u protoku krvi u krvnim sudovima zida creva i zatvora. Bilo koji od ova tri osnovna simptoma može takođe biti i uzročnik mučnine i povraćanja.

Crvena ili tamna krv u stolici: Tumori su skloni krvarenju i to se može pokazati i u stolici. Ako je tumor na početku debelog creva, moguće je da se krv u stolici i ne primeti. Međutim, ako je tumor lokalizovan u rektumu ili pri kraju debelog creva, to se može manifestovati jarko crvenom krvlju u stolici, što je očigledan znak karcinoma.

Neobjašnjiv gubitak na težini: Mnogi od nas ne bi želeli da saznaju zašto gube na težini bez ikakvog truda ili razloga. Međutim, gubitak na težini bez ikakvog napora je znak da nešto nije uredu. Neobjašnjiv pad telesne mase mogao bi da nastupi zato što tumor oslobađa hemijske faktore koji ubrzavaju metabolizam.

Nadimanje: Tumor koji raste prema završetku debelog creva, mogao bi da izazove osećaj punoće. Telo detektuje tumor kao fekalnu materiju koja se teško izbacuje, i zato je stalno prisutan osećaj „lažnog poziva“ na stolicu, bez krajnjeg efekta.

Abdominalni bolovi i grčevi u stomaku: Tumor ponekada dovede do opstrukcije creva, koja spreči pasažu kroz kolon. U zavisnosti od toga kog je stepena ta blokada, može biti onemogućena pasaža čvrstog, tečnog pa čak i gasovitog sadržaja, rezultujući ozbiljnim abdominalnim bolom i grčevima. Bolni grčevi su indikator toga da je tumor svojim infiltrativnim rastom probio zid kolona i doveo do stanja koje se naziva „akutni abdomen“, što vitalno ugrožava pacijenta.

Druga stanja, poput sindroma iritabilnog kolona, ulceroznog kolitisa, Kronove bolesti, divertikuloze i peptičkogulkusa daju simptome koji su slični onima kod raka debelog creva. U zavisnosti od toga gde je tumor u debelom crevu smešten, simptomi mogu karakteristično varirati. Pošto je desni deo debelog creva prostran, tumori sa ovom lokalizacijom rastu do većih dimenzija pre nego što izazovu abdominalni bol. Međutim, važno je primetiti da rak debelog creva može rasti godinama pre nego što da bilo kakav simptom. Najvažniji momenat, pored prevencije, jeste rana dijagnoza ove neoplazme. Ukoliko se simptomi raka debelog creva uoče u ranoj fazi bolesti, postoji veća šansa za preživljavanje nego kada bolest dostigne svoj krajnji stadijum.

Vođenje zdravog načina života i promena svakodnevne rutine može pomoći u prevenciji kancera. Istraživanja ukazuju da prestanak pušenja, smanjenje unosa alkohola, održavanje zdrave telesne težine, vežbanje i zdrava ishrana pomažu u smanjenju rizika od obolevanja od raka debelog creva.

Ispravno se hranite, redovno vežbajte i praktikujte zdrav način življenja. Ako, Bože sačuvaj, primetite prethodno pomenute simptome, molim vas obratite se lekaru momentalno. Zapamtite da je „bolje sprečiti nego lečiti“. Zdrav život je srećan život!