Q GROZNICA (Kju groznica)
Q (kju) groznica je akutna infektivna bolest,koja se odlikuje naglim početkom, jezom, slabošću, glavoboljom obilnim znojenjem i pojavom zapaljenja pluća u većini slučajeva. Ime dolazi od iskraćene engleske reči koja znači sumnju, ispitivanje.

Etiologija. Uzročnik Q groznice je rikecija (koksiela) bumeti, najmanja poznata rikecija. Procedljiva je, oblika kratkog štapića, boji se dobro po Giemsi, dosta je otpoma prema fizikalnim i hemiskim sredstvima i može ostati mesecima živa van živog organizma napr.u prašini i sačuvati patogenu sposobnost.

Izvor i rezervoar infekcije je mleko inficiranih domaćih životinja i prašljiv vazduh iz štala i torova; lešine inficiranih sisara,krpelji, divlje životinje, goveda, ovce i koze su prirodni rezervoari.

Način prenošenja je najčešće vazdušnim putem; rikecija obično dospeva u organizam preko disajnih puteva, inhalacijom. Infekcija može nastati i upotrebom mleka od inficiranih životjinja, budući da ova rikecija može da preživi pasterizaciju mleka; ponekad infekcija može nastati direktnim dodirom sa mesom zaražene životinje.

Period zaraznosti. Nije dokazano da se Q groznica prenosi sa čoveka na čoveka.

Osetljivost i otpornost. Osetljivost je opšta. Preležana bolest ostavlja imunitet nepoznatog trajanja. Vakcinacija povećava otpomost.

Inkubacija traje obično dve do tri nedelje.

Simptomatologija. Bolest počinje naglo, iako obično ne teško, sa jezom, opštom slabošću, povećanom temperaturom, glavoboljom, znojenjem, bolovima u miišićima, zglobovima. Bolovi u očima, zapaljenje vežnjača, gubitak apetita, muka, povraćanje i kašalj stalni su simptomi koji se nadovezuju na početne. Oko 3 do 5 dana bolesti kod većine bolesnika javljaju se zapaljiva ognjišta u plućima koja je teško otkriti klinički, zbog čega je neophodna rendgenološka kontrola slučajeva sumnjivih na Kju groznicu. Zapaljenje pluća kod Kju groznice umnogom liči na atipičnu virusnu pneumoniju. Febrilni period obično traje 3 do 5 dana, ali može biti kraći ili duži.

Sem u epidemiji, klinička dijagnoza nije laka. Laboratoriski dokazi su fiksacija komplementa i aglutinacija.

Komplikacije su češće kod težih slučajeva i mogu biti na plućima, genitalnim organima, kao zapaljenje vena, i dr.

Prognoza Kju groznice je dobra; smrtnost je beznačajna.

Lečenje se sprovodi antibioticima.

Nega i dijeta. Nega bolesnika od Q groznice zavisi od težine i trajanja bolesti i obuhvata sve one mere koje se inače primenjuju kod febrilhih infektivnih bolesnika.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *