Često nam se dešava da nam sagovornik skrene pažnju na crvene oči, ili da u ogledalu primetimo crvenilo a da toga nismo ni bili svesni. Pucanje kapilara u oku se često dešava pri najmanjoj neugodnosti oka a da sam proces pucanja ne prouzrokuje nikakav bol ili nelagodnost koji bi mogla da nas omete u svakodnevnim aktivnostima.

Vežnjača (konjuktiva) je tanko, providno tkivo koje pokriva spoljašnju površinu oka i predstavlja spoljašnji zaštitni sloj oka.

Sitni kapilari u vežnjači mogu da puknu spontano ili usled povrede, kada dolazi do pucanja kapilara a beonjače bivaju upadljivo crvene.

Pucanje kapilara često ostaje bez upadljivih simptoma i nekada može proći potpuno neopaženo.

Veći deo krvi se iz oka spontano povuče u roku od jedne do dve nedelje.

Programeri, dizajneri i informacioni inžinjeri često imaju pucanje kapilara u očima usled višečasovnog gledanja u monitor i sušenja oka.

Simptomi pucanja kapilara u oku

Pucanje kapilara u oku često ne daje simptome, a i kada daje, oni ne remete značajno obavljanje osnovnih dnevnih aktivnosti.

Najčešći i najupadljiviji simptom jeste crvenilo beonjača.

I pored samog crvenila, ne dolazi do poremećaja u oštrini vida niti ikakvog bola. Jedini simptom koji je pomalo neugodan jeste uporan svrab koji se može povećati ukoliko se prljavim rukama osoba počeše po oku.

Osobe se najčešće javljaju lekaru tek kada crvenilo beonjača traje duže od nedelju dana.

Uzroci nastanka krvarenja u oku

Tačan uzrok pucanja kapilara u oku nije do kraja razjašnjen. Uzimajući u obzir da je u većini slučajeva pucanje kapilara u oku beznačajna stvar, neke, naizgled, obične situacije mogu za posledicu da imaju pucanje kapilara.

Neklasični simptomi pucanja kapilara u oku jesu:

– jako i učestalo kašljanje (pri prehladi ili bronhitisu)

– jako kijanje (npr., kod ispoljavanja alergije)

– naprezanje stomačnih mišića kod problema sa varenjem

– udarac u stomak ili naprezanje pri povraćanju

– prenošenje teškog tereta ne oslanjajući se na mišiće ruku već na kičmu

– intenzivno plakanje

– dugosatno sedenje za računarom

Prilikom trčanja ili brzog hodanja, mnogi sportisti se nađu u situaciji da im muva ili komarac, pogotovo tokom leta, ulete u oko. Svrab koji tada nastaje dovodi do češanja koje može raskrvariti oko i intenzivirati sam svrab.

Ukoliko je došlo do neke druge promene u oku, kao što su to povreda ili infekcija, trljanjem i češanjem oka može doći do iritiranja i posledičnog pucanja kapilara.

Vežnjača (konjuktiva) predstavlja prirodnu zaštitu oka od infekcija. Vežnjača je stalno izložena štetnim dejstvima od spolja, kao što su bakterije, tako da je upala vežnjače najčešće zapaljenje oka u Evropi i Sjedinjenim Američkim Državama. Upalu vežnjače karakterišu pucanje kapilara i krvarenje, grebanje i peckanje u očima, pojačano lučenje suza i jutarnje nakupljanje krmelja.

Pored bakterijskih infekcija, i virusne infekcije dovode do pucanja kapilara u oku. Akutni hemoragijski konjuktivitis (izazvan Enterovirusom 70 ili Koksakijem grupe A) je najčešći virusni izazivač pucanja kapilara u oku.

Pacijenti sa drugim hroničnim bolestima kao što su dijabetes ili povišeni krvni pritisak, kao jednu od komplikacija daju krvarenje u oku. Takođe, lekovi koji se koriste pri lečenju nemogućnosti koagulacije krvi (aspirin, varfarin) mogu kao neželjeni efekat da prouzrokuju pucanje kapilara u oku i drugim organima.

Šta raditi kada pukne kapilar u oku ?

Ono što je najbolje uraditi jeste da se oko ostavi na miru. Iako svrab može biti jak, ne treba dirati oko, pogotovo rukama koje nisu dovoljno čiste jer se iritacija oka može povećati i krvarenje povećati.

U kućnim uslovima, sterilnom gazom se može pokriti oko i sačekati da se oko smiri.

Ukoliko crvenilo vežnjača traje duže od nedelju dana, treba se obratiti oftalmologu radi prepisivanja terapije i utvrđivanaj uzročnika. Takođe, ukoliko se crvenilo beonjače javi i na drugom oku koje nije povređeno, treba se odmah uputiti ka domu zdravlja.

Pacijenti koji boluju od hroničnih bolesti kao što su dijabetes i povišen krvni pritisak, primenom terapije za osnovnu bolest mogu da ublaže simptome crvenila i svraba.

Upotreba aspirina i ostalih lekova koji ubrzavaju zgrušavanje krvi se ne preporučuju jer je to sitno krvarenje i može da ima više neželjenih efekata nego pozitivnog dejstva.

Ukoliko je do pucanja kapilara i crvenila beonjača došlo nakon višečasovnog sedenja za računarom, savetuje se da se s vremena na vreme zažmuri na dva do tri minuta, poveća broj treptaja da bi se stimulisalo lučenje suza, a ukoliko neko ne može da izbegne konstantno sedenje za računarom, mogu se koristiti i veštačke suze.

Puknut kapilar u oku – lečenje

Iako se krvarenje brzo povlači, ukoliko neko želi da za što kraće vreme ukloni simptome pucanja kapilara, preporučuju se kapi za oči, kao što su veštačke suze, koje mogu da ublaže intenzivan svrab koji se obično javlja.

Ukoliko želite da se prirodnim putem rešite crvenila i krvarenja, konzumirajte citrusno voće. Limun, pomorandže, grejpfrut i mandarine su prirodni izvor vitamina C koji stvara kolagen i podstiče koagulaciju krvi. Takođe, vitamin C će Vam pomoći i kod infekcije oka.

Pucanje kapilara u oku kod beba i dece

Porođaj sam po sebi predstavlja traumu za novorođenče. Jedna od komplikacija dugog i otežanog porođaja jeste pucanja kapilara u oku novorođenčeta usled pritiska i naprezanja trudnice. Kao i kod odraslih, i kod beba je najčešći simptom crvenilo beonjača, ali zbog manje dužice, kod beba oko može biti potpuno crveno.

Posebno treba voditi računa pri asistiranom porođaju metodama forceps i vakuum gde je pritisak na karlicu trudnice povećan. Tada se osim crvenila beonjača javlja i povećani očni pritisak kod bebe.

Prognoza je generalno dobra, jako retko može doći do trajnog oštećenja oka.

Nekad je pucanje kapilara u oku kod beba povezano sa nekom drugom povredom koja je nastala, najčešće sa paralizom živaca lica.

Razlozi pucanja kapilara u oku kod dece su slični kao i kod odraslih osoba, ali u istraživanjima se navode stomačne infekcije koje uzrokuju proliv koji je kod dece učestaliji a koji iziskuje naprezanje dece pri defekaciji.

Šta još može prouzrokovati crvenilo beonjača?

Osim podvežnjačkog krvarenja uzrokovanog pucanjem kapilara u oku, crvenilo može nastati i kod glaukoma (koji se uglavnom javlja na jednom oku), čira rožnjače, nošenje kontaktnih sočiva, učestale upotrebe veštačkih suza (iritiranjem oka), suvog oka (kod poremećaja stvaranja suza), upale trepavica i kapaka, konjuktivitisa i upala vežnjače.