psorijaza

Jedna od najčešćih hroničnih kožnih bolesti s kojom se susreću dermatolozi je psorijaza. To je bolest koju je teško ne primetiti. Odlikuje se ograničenim žarištima na koži, crvene boje. Ova žarišta su prekrivena srebrnim ljuskama. Može se pojaviti na raznim mestima na telu, pa se dijagnostikuje kao: psorijaza vlasišta, psorijaza noktiju, psorijaza na laktovima, psorijaza na licu…

Psorijaza – simptomi

Obično ćete primetiti malu ljuskavu ploču na svom telu. Može se javiti jedan ili više njih. Izbočina se takođe može pojaviti oko plakova. Upravo ovaj karakterističan piling će vam pomoći da jasno razlikujete o kojoj se bolesti radi.

Psorijaza, odnosno njeni simptomi, nisu uvek podjednako izraženi. Oni su podložni uticaju spoljašnjih faktora kao što su stres, neuredan način života, opekotine od sunca ili infekcije. To je bolest koja ima cikličnu prirodu, pa se u početku rasplamsava, da bi se u određenom periodu smirila i povukla. Nažalost, retko se penzioniše za stalno.

Lečenje i dijagnoza psorijaze

Lečenje psorijaze može biti lokalno, sistemsko ili kombinacija dve vrste lečenja. Tok lečenja određuje dermatolog, nakon utvrđivanja kliničke slike, što je potvrđeno histološki. Ako je psorijaza zahvatila zglobove, dermatolog će se tokom lečenja obavezno konsultovati sa fizijatrom i reumatologom.

Fototerapija se koristi u lečenju težih oblika bolesti, dok se kognitivna bihejvioralna terapija primenjuje kod osoba koje se suočavaju sa velikim psihičkim stresom usled bolesti. Koristi se kao dodatna terapija, pored one koju vam je propisao dermatolog, a korisna je jer pomaže u razumevanju kako da se minimizira uticaj okidača i na taj način umanji negativni efekti i simptomi psorijaze.

Svakako preporučujemo da, ako je psorijaza deo vaše stvarnosti, u svakodnevnoj higijeni koristite prirodne sapune i prirodne proizvode za negu, a ishranu obogatite voćem i povrćem. Poželjno je i sunčanje kože, ali vrlo umereno i uzdržavanje od preteranog znojenja.