Psorijaza lečenje biljem i ishrana

Psorijaza (ljuskavi lišaj) lečenje biljem i ishrana
Psorijaza je kožna bolest sa grubim crvenkastim i ljuspastim poljima na koži, najčešće na zadnjim delovima kolena, na laktovima i krstima. Znak je lošeg zdravlja, često propraćena reumom…

Psorijaza lečenje biljem i ishrana
Pojavi kožne bolesti psorijaza pogoduje nedostatak vitamina u ishrani, naročito vitamina A i C i nekih minerala. Odgovarajućom ishranom, odmorom, higijenom, čistim vazduhom i vežbama ova kožna bolest se može ublažiti, jer je njeno izlečenje još uvek nepouzdano Treba se pridržavati principa zdrave ishrane s tim da se u jelovniku smanji korišćenje šećera, testenina, svinjske masti i masnih jela, naročito kod gojaznih osoba.

Riba i riblje ulje su još od ranije poznati faktori zdravlja kože, a nova istraživanja potvrđuju to da se ovom namirnicom može uticati i na psorijazu.Eksperiment sa grupom osoba kojima je davao riblje ulje i grupom koja je dobijala maslinovo ulje je ovo potvrdio. Nakon 8 nedelja se pokazalo da se kod grupe kojoj je davano riblje ulje stanje poboljšalo sa manje svraba i manje ljuskavosti, crvenila i drugih znakova psorijaze.

Oni koji pate od psorijaze treba da češće jedu ribu, rakove i školjke, jer su ove namirnice bogate u ”Omega-3” masnim kiselinama, koje inače štite i srce i krvne sudove. Češćim korišćenjem sardine, haringe, lososa i drugih vrsta ribe može se ublažiti psorijaza.

Ovsene pahuljice pokazuju povoljno dejstvo protiv nekih oboljenja kože, kao što su ekcemi i psorijaza. Pečene ili kuvane bundeve su veoma korisne u suzbijanju psorijaze, a slični efekti se postižu sokom isceđe-nim iz sveže bundeve i svežeg povrća. Beli luk, takođe, pruža zaštitu od psorijaze, naročito ako se jede kao sirov ili koristi sveže isceđeni sok luka.

Receptura za lečenje psorijaze biljem
-Obolela mesta vlažiti sokom dobijenim iz vinove loze prilikom orezivanja ili zasecanjem loze ili uvarkom od ljubičice (noć i dan) (15–30 g na pola litra ključale vode).

-Više puta dnevno piti čaj i to na dugi rok — 3 do 6 meseci: uzeti po 15 g koprive (cele biljke sa korenom), hmelja, gospine trave, čičkovog lišća, ruzmarina i vodopije (cikorije) i tu smešu kuvati u 1,5 1 vode oko 7 minuta.

-U 3 dl čistog alkohola staviti 20 g cveta nevena, ostaviti poklopljeno oko 15 minuta, procediti i 10 g ovog alkohola pomešati sa 10 g maslaca, lanolina i vazelina. Ovim melemom mazati bolna mesta.

-Piti nekoliko puta dnevno uvarak od koprive: pregršt listova koprive;u litru vode kuvati dok se ne ukuva na 2/3 tečnosti.

-U 5 litara vode stavi se pregršt ovsa, pšenice, raži i ječma i kuva na tihoj vatri 1 sat, procedi i drži u flaši u frižideru. Pije se po litar tečnosti dnevno, i to u trajanju 2-3 meseca.

-U kadi sa mlakom vodom rastvoriti oko 900 g soli i kupati se u tom mlakom rastvoru. Posle tuširanja obolela mesta premazati nerafinisanim maslinovim uljem, kome je dodat kantarion.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *