prvi znaci trudnoce

Prvi znak trudnoće obično je izostanak menstruacije. No, to ne mora obavezno da znači da ste trudni. Postoje mnogi uzroci izostanka menstruacije.
prvi znaci trudnoce
Osim toga, ponekad žena krvari za vreme prve i druge očekivane menstruacije, doduše oskudnije, mada je trudna. Tek ako vam izostane i druga menstruacija (a pre toga su bile redovne) možete biti s priličnom verovatnoćom sigurni da ste trudni.

Drugi česti znaci trudnoće su jutarnja mučnina, gadenje ili povraćanje, promene u apetitu i ukusu za pojedina jela, pojava tamnih mrlja na koži lica, promene na dojkama koje postaju veće i nabreklije.
Postoje mnogi kompleti za utvrđivanje trudnoće koji se nabavljaju u apoteci i primenjuju kod kuće, ali oni nisu stoprocentno sigurni.
Ako mislite da se kod vas pojavljuju prvi znaci trudnoće trebate znati da u današnje vreme lekar može da utvrdi trudnoću već nekoliko dana posle izostanka menstruacije. Važno je da trudnica odlazi na redovne preglede kod ginekologa ili drugih stručnjaka koje ovaj preporuči kako bi se pobrinuli da se sve eventualne tegobe što pre otkriju i izleče.

Devet meseci trudnoće veoma utiče na ženino telo i to ponekad može da izazove tegobe. Sve veća materica može da pritiska druge organe i izazove tegobe kao što su gorušica, zatvor, hemoroidi, proširene vene i stresna inkontinencija. Sve teže dete, posteljica, amnionska tečnost, veća količina krvi i dodatne zalihe masnog tkiva mogu izazvati umor i bol u leđima. Detetove potrebe za gvožđem, kalcijumom i drugim mineralima mogu kod majke izazvati anemiju i probleme sa zubima. Osim toga, promenljivo metaboličko, hormonalno i imunološko stanje organizma povećava rizik od dijabetesa, infekcije kandidom, nesvestice, svraba, mučnine i povraćanja, problema s desnima i grčeva u nogama. Ozbiljan poremećaj, koji se zove preeklampsija, može da izazove visok krvni pritisak, migrenu, zadržavanje tečnosti (koje izaziva oticanje šaka, lica i članaka) i prelazak belančevina u mokraću. Ako se ne leči, može da poremeti dovod kiseonika i hranljivih materija do deteta, pa izaziva čak i spontani pobačaj.
Sve ovo navedeno pokazuju odredjeni znaci trudnoće koji se mogu primetiti.

Mnoge manje tegobe tokom trudnoće mogu se sprečiti ili ublažiti ako se pobrinete da i vi i vaš partner budete sasvim zdravi pre začeća. Kada saznate da ste trudni, držite se sledećih uputstava za prirodno zdravu trudnoću. Kada ste trudni, posvećivanje pažnje sopstvenom zdravlju nije razmaženost nego neophodnost. Dovoljno odmora, blage vežbe i zdrava ishrana su najvažniji faktori za siguran i dobar početak života vašeg deteta.
Anemija U trudnoći može doći do anemije zbog nedostatka gvožda, kao i do megaloblastične anemije zbog manjka folne kiseline. Pokušajte da to sprečite
ishranom bogatom sledećim hranljivim sastojcima: vitaminima A, B6, C i E, folnom kiselinom, flavonoidima, gvožđem, manganom, cinkom i esencijalnim masnim kiselinama. Upotrebljavajte sve dodatke ishrani koje vam prepiše lekar.
Dojke tokom trudnoće neznatno porastu. Nosite grudnjak koji će ih podupirati bez stezanja. Ako iz bradavica izlazi tečnost, stavite u grudnjak jastučiće od vate.
U današnje vreme većinom se devojke interesuju za to koji su prvi znaci trudnoće jer tu trudnoću ne žele.Ako sumnjate prvi korak bi trebalo da bude nabavka nekog jednostavnog testa u apoteci.A sledeći zavisno od rezultata poseta lekaru.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *