prostatitis

U nekom trenutku života 40% muškaraca poseti urologa za tretman nadražene prostate. Većina slučajeva prostatitisa upale prostate uzrokovano je bakterijom…
prostatitis
Neinfektivni prostatitis je hronično stanje koje dolazi i odlazi.

Simptomi prostatitisa upale prostate uključuju:
bolove u donjem dijelu abdomena, groznicu i osjećaj da često morate mokriti. Tretman ovisi o tipu infekcije, ali najčešće uključuje antibiotike i antimikrobalne lekove. Neinfektivni prostatitis može se lečiti na različite načine uključujući lekove, operaciju i biofeedback. U nekim slučajevima prostatitis može nestati i ponovno se vratiti. Nekim muškarcima pomažu ledeni oblozi, vruće kupke, hodanje i promjena prehrane koja uključuje eliminaciju kofeina, začinjene hrane, alkohola i kiselih namirnica.

Kako alkohol utiče na prostatu
Umereno pijenje alkohola pomaže muškarcima da se nose sa simptomima uvećane prostate.Alkohol može i pojačati mokrenje i tako sprečiti uvećanje prostate.Muškarci iznad 50 godina često mokre ili imaju narušeno mokrenje.To mogu biti simptomi uvećane prostate.Istraživanja pokazuju da su muškarci koji umereno konzumiraju alkohol izloženi manjem riziku od povećane prostate od muškaraca koji  uopšte ne piju.

Zaštita prostate
Premda svi sledeći saveti nisu dokazani, ne mogu vam naškoditi, a možda će vam pomoći:
-Kad osetite potrebu za mokrenjem, učinite to. Odlaganje stavlja stres na urogenitalni sustav u koji je uključena i žlezda prostate.
-Jedite dobro. Unos velikih količina voća i povrća smanjuje nivoe muškog hormona što može smanjiti probleme sa žlezdom prostate.
Likopen (kojeg ima u paradajzu) i beta-karoten (kojeg ima u narandžama i tamno zelenom voću i povrću) povezuje se s manjim rizikom od raka prostate.
Sojini proizvodi takođe štite od raka prostate. Prehrana s malo masnoća može ublažiti simptome uvećane prostate.
-Izbegavajte velike količine alkohola i začinjene hrane. Tako nadražujete mokraćni mehur što može pogoršati simptome uvećane prostate. No, istraživanja pokazuju da alkohol u umerenim količinama (tri ili manje pića na dan) može pomoći sprečavanje nastanka uvećane prostate.
-Često ejakulirajte. Niko ne zna utiče li česta ejakulacija na zdravlje prostate, ali reč je o jednom savetu kojeg muškarci rado prihvate.
-Redovito vežbajte. Fizički aktivni muškarci izioženi su manjem riziku od raka prostate od pasivnih muškaraca. Dugotrajno sedenje stavlja dodatni stres na žlezdu prostate.
-Kupajte se. 20 minuta u toploj kupki jednom nedeljno pojačaćete cirkulaciju u području karlice i tako možete ublažiti naticanje prostate.

Sretna i zdrava prostata
Prvi korak jeste da preuzmete odgovornost za svoje zdravlje. Informišite se o zdravlju i počnite razmatrati opcije zdravija. Važno je da razgovarate sa lekarom o simptomima povećanja prostate, prostatitisa i raka prostate (čak ako vam simptomi deluju nebitno). Tražite provođenje testa, otvorite se is prijateljima i kolegama razgovarajte o simptomima koji se javljaju na prostati.Ako imate bilo koji od simptoma, trebalo bi da posetite lekara, ali i lokalnu trgovinu zdravom hranom. Postoji mnoštvo suplemenata i namirnica koje mogu smanjiti prostatu, hraniti žlezdu prostate i smanjiti rizik od raka prostate.

Pušenje nadražuje žlezdu prostate
Nemojte pušiti. Pušenje uzrokuje oslobađanje slobodnih radikala i njihovu apsorpciju u telu te samim time povećava rizik od kancerogenih promena prostate. Novije istraživanje je posmatralo učinak pušenja cigareta na nadraženost prostate i pokazalo da više od 35 cigareta na dan povećava rizik od hipertrofirane prostate. Iritacija mokraćnog mhura koju uzrokuje cigaretni dim povećava učestalost mokrenja.
SLIČNO-Ljuta paprika ubija ćelije raka prostate
Povezano Šta je prostata – lečenje prostate
Uvećana prostata simptomi
Simptomi upale prostate
Prostata uvećana zapaljenje karcinom
Lečenje uvećane prostate
Uvećana prostata prirodno lečenje biljem
Rak prostate

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *