prosirene vene

Svaka treća žena i svaki peti muškarac u svetu imaju proširene vene.Koji su uzroci i koja je najbolja terapija za ovu bolest koja nije samo estetski problem.
prosirene vene
Letnji meseci za mnoge dame pretvaraju se u pravu “noćnu moru”, i to samo zbog izraženih vena na nogama. Ove uočljive tamnoplave, modre ili bordo “linije” narušavaju izgled kože i tretiraju se kao velika estetska neprijatnost. Međutim, stručnjaci neprekidno naglašavaju da su one i mnogo više od toga, odnosno da predstavljaju ozbiljan medicinski problem sa potencijalnim teškim komplikacijama. Zabrinjavajuća je činjenica da, i pored mnoštva preparata kojima se proširene vene navodno garantovano uklanjaju, broj onih kojima ovaj problem stvara zdravstvene tegobe postaje sve veći. Naime, otprilike svaka treća žena i svaki peti muškarac pate od bolesti proširenih vena.

Šta je uzrok, zbog čega nastaju proširene vene?
Uzrok nastanka proširenih vena neposredno je vezan za cirkulaciju, odnosno protok krvi kroz organizam. Naime, u ljudskom telu postoje dve vrste krvnih sudova — arterije koje krv odvode iz srca i vene kojima se krv vraća u njega. Dok kod prvih proces uglavnom “teče glatko”, vene karakteriše problem prespore cirkulacije — krv se ne vraća dovoljnom brzinom u srce, što dovodi do njenog zadržavanja u “kapilamom koritu”, venskom delu koji se zbog toga uvećava. Ovaj proces naročito je izražen na nogama, gde se nalazi mreža dubokih i površinskih venskih krvnih sudova. Venski sistem u nogama jeste i najopterećeniji, jer noge nose kompletnu masu tela, a osim toga, vene moraju da “rade” nasuprot sili zemljine teže. Konačan rezultat svega ovoga jesu proširene ili uvećane vene, najčešće u listovima, ispod zgloba kolena.

Glavni “uzroci”
Spisak potencijalnih uzročnika nastanka proširenth vena veoma je dugačak. Tako, genetska predodredenost u vidu slabosti zida venskog krvnog suda prethodnih generacija nagoveštava de ćete i vi gotovo sigumo mučiti muku sa ovim problemom. Struktura vena i njihov položaj tik uz kožu stvaraju dobre preduslove za proširenje i uvećanje ovih krvnih sudova. Konačno,česti uzročnici proširenih vena su i šteme životne navike i poslovne obaveze — prekomema težina direktno dovodi do povećavanja opterećenja donjih ekstremiteta a poslovi koji zahtevaju dugotrajno stajanje posebno su opasni (zbog toga proširene vene predstavljaju “profesionalnu defonnaciju” određenth zanimanja). Ukoliko se dugotrajno stajanje ne može izbeći, potrebno ga je barem kombinovati sa kratkim, ali ravnomemim, periodima sedenja, kada se noge, a i krvni sudovi u njima, odmaraju. Takođe, savetuje se nošenje ravne obuće, odnosno izbegavanje potpetica ili cipela sa platformom, jer je tada pritisak na stopala i noge znatno uvećan. Pored završne faze, kada su vene već toliko istaknute da se vide i golim okom, njihovoj pojavi prethode brojni simptomi — bolovi u stopalima i nogama, pojava otoka i crvenila na njihovim donjim delovima, osećaj peckanja duž celih nogu. Pomenuti simptomi sasvim su dovoljan razlog za početak terapije, kako bi se štetni efekti sveli na minimum.

Proširene vene terapija
Problem proširenih vena nikako ne treba shvatati samo kao estetsku neprijatnost, već i kao ozbiljan medicinski problem kome treba ozbiljna terapija. U slučaju nebrige može doći do veoma neprijatne i opasne upale vena, a često i do teških komplikacija, kao što su pucanje krvnih sudova usled pritiska i stvaranje otvorenih rana koje vrlo teško zarastaju. Zbog ovoga, intervencije u smislu korišćenja preparata, koji samo saniraju i uklanjanjaju ružan izgled proširenih vena, ne samo da nije dovoljna mera, već je na duže staze čak i opasna, jer dovodi do zablude da problem proširenih vena ne postoji, ili da nije ozbiljan. Terapiju zato treba započeti sredstvima sa aktivnim sastojcima koji saniraju simptome proširenih vena, a nije na odmet probati i mnoge biljne preparate. Posebno su uspešne fitokreme sa ekstraktom divljeg kestena. U početnoj fazi bolesti vrlo je korisno i nošenje specijalnih medicinskih čarapa. Međutim, ukoliko posle nekog razumnog vremenskog perioda terapija ne da rezultata, jedino rešenje za trajno uklanjanjanje proširenih vena jeste “odlazak pod nož”, odnosno hirurška intervencija kojom se oboleli deo vene uklanja iz tela. Sama operacija je rutinska, traje najduže sat vremena i izvodi se najče-šće pod lokalnom anestezijom. Period oporavka i nošenje zavoja traje oko mesec dana, ali pacijent i tada može nesmetano da obavlja sve uobičajene životne aktivnosti.

Sklero terapija
U poslednje vreme sve je popularnija skleroterapija — najnovi-j a metoda uklanjanja proširenih vena. Ona se bazira na ubrizgavanju određenth rastvora u obolelu venu, što dovodi do njene sklerozacije, odnosno nestanka. Vrlo je atraktivna zbog brzog oporavka pacijenta i smanjenog broja mogućih komplikacija koje sa sobom nosi.

Za prvu pomoć u borbi protiv proširenih vena preporučuje se:
-Nošenje ravne obuće, sa ulošcima koji je čine još udobnijom
-“Podizanje” nogu po povratku sa posla barem 15 minuta, kako bi se pospešio protok krvi kroz vene
-Masiranje proširene vene čistim prirodnim jabukovim sirćetom svako jutro i veče
-Prelaženje kockima leda preko istaknutih vena za vreme leta, kako bi se smanjila njihova upadijivost
-Nežno masiranje nogu zagrejanim kantarionovim uljem (pogotovo ukoliko su bolovi u nogama jaki).
Povezani postovi>>> Proširene vene lečenje biljem         Proširene vene i rešenja za njih

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *