PROSIRENE VENE LECENJE SKLEROZACIJOMIzbegavate da nosite suknju jer vam noge ne izgledaju lepo zbog upadljive mreže kapilara i proširenih vena? Upoznajte se s novom metodom za lečenje- sklerozacijom pomoću pene, koja bezbolno i minimalno invazivno, za samo pola sata, otklanj a neprijatne tegobe i neestetske promene na koži.

Iz godine u godinu, sve je više onih koji pate od tegoba izazvanih proširenim venama, ali naučnici neprekidno usavršavaju metode za lečenje ovog ozbiljnog zdravstvenog, ali i estetskog, problema. Sklerozacija penom (UGFS) najnovija je metoda lečenja za varikozne vene, a podrazumeva ubrizgavanje specijalne supstance koja hemijski deluje na zidove krvnog suda i zatvara ga. Proces se sve vreme kontroliše preko ultrazvuka, koji obezbeđuje veliku preciznost postupka i smanjuje mogućnost greške.

U KOJIM SE SLUČAJEVIMA PRIBEGAVA LEČENJU SKLEROZACIJOM (UGFS)?
Ovaj tretman za proširene vene preporučuje se u slučaju proširenih vena i kapilara na nogama, rukama, grudima, genitalijama… te u terapiji hemangioma, a radi se i pri nekim poremećajima u krvnim sudovima.Tako se može primeniti na venama svih veličina, uspeh koji se postiže ovim lečenjem nešto je slabiji na krvnim sudovima prečnika većeg od jednog centimetra.Sklerizacija se radi i nakon klasične operacije proširenih vena kad se ponovo javi isti problem.

KAKO IZGLEDA POSTUPAK LEČENJA?
Pre zahvata, koji se može izvesti i bez lokalne anestezije, lekar pravi penu od hemijskog agensa i sićušnih mehurića ugljendioksida, gasa koji mešavini daje teksturu preparata za brijanje. Smesa se pod kontrolom ultrazvuka kateterom uvodi u venu, a zahvaljujući specifičnoj strukturi, nema interakciju s krvlju, pa dolazi u direktan kontakt sa zidom krvnog suda, nagriza ga, stvrdnjava i sužava, postepeno blokirajući protok krvi.Pena je vidljiva na ultrazvuku, kojim se prati efikasnost delovanja preparata i njegovo kretanje, zahvaljujući čemu se sprečava kolateralna šteta na okolnim venama.Tretirani krvni sud se zatvara, nakon čega se aktiviraju prirodni mehanizmi u telu koji dovode do postepene razgradnje vene. Zahvat ne ostavlja ožiljke i gotovo je bezbolan. Eksperti preporučuju da se manji kapilari skleroziraju tečnim agensima.

KOLIKO TRAJU PROCEDURA I OPORAVAK?
Procedura traje oko pola sata (u zavisnosti od veličine regije koja se tretira), a oporavak je momentalan, što znači da se pacijent odmah može USTATI, ali treba imati u vidu da su, uprkos visokoj uspešnosti sklerizacije, u nekim slučajevima neophodni naknadni tretmani.

POSTOJE Ll NEKA OGRANIČENJA POSLE UGFS TRETMANA?
Neko vreme treba izbegavati dugotrajno stajanje, dok se prilikom sedenja preporučuje podizanje nogu. Savetuje se svakodnevno hodanje, a u periodu od nedelju dana nakon zahvata pacijent mora izbegavati vrele kupke, podizanje tereta i odlazak na duže putovanje. Da bi rezultati sklerozacije bili što bolji, a stopa nuspojava niža, savetuje se nošenje elastičnih čarapa otprilike dve nedelje nakon intervencije.

KOME SE NE PREPORUČUJE LEČENJE PROŠIRENIH VENA SKLERIZACIJOM?
Osobe s kardiovaskularnim problemima i trudnice ne bi trebalo da se podvrgavaju UGFS proceduri.Ženama koje piju kontraceptivne pilule ili su na supstitucionoj hormonskoj terapiji preporučuje se da pre sklerozacije prestanu da uzimaju lekovE zbog bojazni od nastanka tromboze.

RIZICI
Protok pene teško je kontrolisati, pa u većini slučajeva deo dospeva u glavni krvotok, što uglavnom ne šteti pacijentovom organizmu. Ali da bi količina agensa u cirkulaciji bila što niža, za vreme ubrizgavanja pacijent treba da drži nogu podignutom, bez pritiska na prepone.

PREDNOSTI UGFS-a NAD DRUGIM METODAMA
Za razliku od ostalih metoda lečenja PROŠIRENIH VENA, za izvođenje sklerozacije nije potrebna nikakva anestezija, čak ni lokalna, koja se, doduše, može dati ukoliko pacijent to zahteva. Osim što je bezbolan, neinvazivan i veoma brz, UGFS zahvat ne ostavlja ožiljke, ne dovodi do povrede nerava i limfnih žlezda, a oporavak je trenutan i nije praćen bolovima. Pored toga, u slučajevima kad se kateterom za laserski ili radiofrekventni tretman ne može proći kroz vrlo vijugavu ili tanku venu, jedina endovenozna opcija jeste sklerozacija penom.

STOPA USPEŠNOSTI LEČENJA
Pri praćenju rezultata UGFS-a, ustanovljeno je da primarna stopa uspešnosti (stanje neposredno nakon intervencije) iznosi 97% do 99%, što se ne odnosi na zahvate na venama širim od jednog centimetra, koji su delotvorni u nešto manjoj meri. Uspešnost nakon pet godina praćenja iznosi otprilike 75%.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *