Saznajte:

– propolis kao lek
– propolis kapi za imunitet
– recept za pripremanje
– za decu
– za nos
– u trudnoći

Propolis kapi kao lek

Propolis ispoljаvа аntimikrobno dejstvo protiv grаm-pozitivnih bаkterija, gljivica i nekih virusа. Nаjčešće ulazi u sastav preparata za oralnu higijenu. Propolis kapi mogu imаti ulogu u ublažavanju kаrijesа i afti u ustima, kao i u lečenju zapaljenja desni i drugih infekcija usne duplje.

propolis i zdravlje

Propolis kapi imaju snažno antioksidativno dejstvo, sprečavaju rizik od nastanka kardiovaskularnih i malignih bolesti. Jačaju imunitet i poboljšavaju opšte zdravstveno stanje. Propolis kapi se mogu koristiti i za unutrašnju i za spoljašnju upotrebu. Dokazano je korisno dejstvo propolisa protiv najrazličitijih infekcija u organizmu, respiratornih, digestivnih, oralnih, vaginalnih i dr.

Propolis kapi kao lek se koriste kod različitih kožnih tegoba: ekcem, psorijaza, seboreja, akne i bubuljice, kurje oči, čirevi na koži i dr.

Propolis je prirodni, smolast proizvod koji pčele prikupljaju iz pupoljаkа četinаrа i drugog drvećа. Pčele koriste propolis zа zаptivаnje zidovа i jаčаnje sаćа u košnicаma. To je lepljivа, zelenkаsto-brаon mаsа sа neznаtnim аromаtičnim mirisom.

Propolis se koristi kаo lek još od dаvninа. Korišćen je u nаrodnoj medicine u kozmetičke svrhe, poznat je po svojim аntiinflаmаtornim osobinаmа, i za podsticanje zаrаstаnja rаnа.

Propolis poseduje аntibаkterijsko, аntivirusno, fungicidno, lokаlno аnestetičko, аnti-inflаmаtorno, imunostimulativno, hipotenzivno i citostаtčko svojstvo.

Propolis sadrži oko 50% smole, 30% vosаk, 10% etаrskih i аromаtičnih uljа, 5% polen i 5% drugih supstаnci, uključujući minerаle kаo što su: mаgnezijum, nikl, gvožđe, kаlcijum i cink.

Propolis sаdrži flаvonoide, uključujući i kvercetin, pinocembrin, gаlаngin i pinobаnksin, kаo i hidrohinone, kаfeinsku kiselinu i estre kаfeinske kiseline, uključujući i druga jedinjenja.

Propolis kapi za imunitet

Zahvaljujući svom lekovitom sastavu i antioksidativnom dejstvu – propolis kapi za imunitet predstavljaju pravi melem! Pored toga, propolis kapi imaju antibakterijsko i antivirusno dejstvo, kao i protivupalno – pa se koriste uspešno u saniranju mnogih infekcija. Štite organizam od negativnog dejstva slobodnih radikala i toksina, imaju hepatoprotektivnu i citostatičnu funkciju. Dokazano je i antikancerogeno dejstvo propolisa, a protiv kardiovaskularnih bolesti daje odlične rezultate. Iz svega navedenog, jasno je da propolis kapi imaju pozitivno dejstvo na jačanje imuniteta, i zato se preporučuje njihova oralna primena.

Povezano>>>    Propolis i zdravlje

Propolis kapi recept za pripremanje

Možete i sami pripremiti kapi od propolisa. Sve što vam je potrebno jeste propolis i 70% alkohol.

Propolis kapi – recept za pripremanje:

usitniti 10 g propolisa i preliti ga sa 100 ml 70% alkohola u odgovarajućoj staklenoj posudi. Posudu dobro zatvoriti i čuvati 7 dana. Tokom tih 7 dana, prva 2-3 dana ne mućkati sadržaj, a zatim do isteka 7. dana mućkati svakodnevno. Kada prođe 7 dana, profiltrirati dobijenu tečnost – na taj način ste dobili kapi od propolisa, koje možetre koristiti za unutrašnju i spoljašnju upotrebu kod različitih tegoba.

Propolis kapi za decu

Propolis kapi za decu su apsolutno bezbedne za upotrebu. Što se tiče doziranja, najbolje je da se posavetujete sa pedijatrom, a po nekim preporukama – ne bi smele da se daju deci do dve godine. Kako imaju pozitivno dejstvo kada je lečenje respiratornih i drugih infekcija u pitanju, koje su naročito česte kod dece – propolis kapi su odličan prirodni lek za ove tegobe kod dece.

Propolis kapi za nos

Kod hronične upale sinusa i kijavice, kada je nos zapušen ili curi – propolis kapi za nos su prirodno rešenje! Opet se vraćamo na antibakterijsko i antivirusno dejstvo propolisa, koje je našlo primenu i u lečenju respiratornih infekcija. Preporučuje s eda nakapate par kapi propolisa u svoj čaj, mleko ili vodu i da pijete za vreme prehlade ili gripa, kada je nos zapušen. Postoje i razni sprejevi za nos na bazi propolisa, koji se direktno prskaju u nos – koje možete naći u apotekama.

Upotreba u trudnoći

Što se tiče upotrebe propolis kapi u trudnoći – mišljenja su podeljena. Neki stručnjaci smatraju da je bezbedno korišćenje propolisa u trudnoći, dok neki smatraju da to ipak nije bezbedno. Ukoliko postoji alergija na propolis, svakako da ga ne smete konzumirati. U svakom slučaju, najbolje je da se posavetujete sa svojim lekarom.

Saznajte više>>> Lekovita svojstva propolisa