promuklost lecenje

Promuklost lečenje biljem i prirodni lekovi-Promuklost najčešće nastaje usled natečenosti i zapaljenja glasnih žica, a može biti posledica i drugih uzroka od kojih je najozbiljniji onaj koji predstavlja početak raka grla. Zato se kod dugotrajne promuklosti treba obratiti lekaru…
promuklost lecenje
Obična promuklost je posledica prehlade i upale grla i može se lečiti prirodnim sredstvima, tj. hranom, zdravim napicima i biljnim čajevima. Treba izbegavati suviše hladna, a i suviše topla jela, jako ljuta i kisela jela i pušenje.

Treba se pridržavati principa zdrave ishrane i izbegavati hranu koja stvara sluz (šećer, rafinisani ugljeni hidrati, mlečni proizvodi) i stimulante (kafa, jaki čaj, alkohol).

Receptura za lečenje promuklosti biljem i prirodnim lekovima
-U toku dana povremeno piti po kašiku sveže isceđenog soka limuna, a uveče popiti šolju toplog mleka u koje je umućeno žumance i kašika meda.

-U toku dana piti 3-4 puta po kašiku soka isceđenog iz crnog luka pomešanog sa medom.

-Rotkvu izdubiti i napuniti sa kašikom naribanog rena i 2 kašike meda i to sve pojesti.

-Tri puta dnevno uzimati po kašiku maslinovog ulja, sve dok promuklost, kašalj ili upala grla ne prestane.

-Ulupajte belance jajeta, dodajte sok od jednog limuna i zasladite šećerom, još bolje medom. U kraćim razmacima uzimajte po kašičicu ove mešavine i ubrzo ćete osetiti poboljšanje i glas će biti normalan.

-Mešavini od 0,5 kg samlevenog crnog luka i 0,5 kg meda dodati 0,5 kg žutog ili proprženog šećera, doliti litar vode i kuvati 2 sata uz povremeno mešanje. Nakon hlađenja procediti, staviti u zatvorenu posudu i piti tri puta dnevno po kašiku tog sirupa.

-Smešu od po 1 g nane, morača, majorana i bobica kleke preliti sa pola litre ključale vode i ostaviti da odstoji u toku noći. Ovako spravljenom čaju ujutru dodati sok isceđen iz belog luka i malo meda za lečenje promuklosti.

Takodje efikasan prirodni lek za promuklost je i inhaliranje.Grlo inhalirati nad toplim čajem kamilice u koji se stavi kašičica morske soli ili nad čajem od eukaliptusa (15 listova na lonac vode). U toku ove kure treba piti 4-5 šoljica čaja od majčine dušice.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *