Promene na zubima i desnima često su posledica ozbiljnih zdravstvenih poremećaja.Otkrijte njihov uzrok i trajno rešite problem…krvarenje desni prirodni lekovi
Nelečene bolesti zuba i desni mogu oštetiti srce i uzrokovati prevremeni porođaj ili erektilnu disfunkciju. Međutim, važi i obrnuto – promene u usnoj duplji često su prvi simptom ozbiljnijih poremećaja u organizmu. Naučite da tumačite znakove koje vam šalju zubi i desni kako biste na vreme otkrili bolesti unutrašnjih organa

NEPRIJATAN ZADAH
Ova pojava može biti uzrokovana gangrenoznim procesima i kandidom u usnoj duplji, ali i posledica dehidratacije, gladovanja, respiratornih i digestivnih oboljenja, prekomernog konzumiranja hrane životinjskog porekla… Takođe, često se javlja i kod žena tokom menstruacije.
Ukoliko su vam zubi zdravi, potražite pomoć gastroenterologa, koji će vas, ako je to potrebno, uputiti na dodatne preglede. Svaki dan nakog glavnog obroka popijte šolju crnog čaja.
Ovaj napitak takođe pomaže u slučaju problema sa zadahom, jer sprečava razmnožavanje bakterija koje izazivaju neprijatan zadah.

KRVARENJE IZ DESNI
Ukoliko vam desni prilikom pranja zuba krvare, ako su crvene i otekle, najverovatnije je reč o hroničnoj upali desni, tj. gingivitisu.
Takođe, ovo stanje može biti pratilac stresa, hormonalnih promena u trudnoći, PMS-a, perimenopauze, oslabljenog imuniteta, nedostatka vitamina C, akutne upale gornjih disajnih puteva, ali i nepravilnog pranja zuba.
Pre svega, treba otkloniti uzrok krvarenja, što iskusnom stomatologu neće biti problem, te ovladati pravilnim tehnikama pranja zuba. Savetuje se i uzimanje vitamina C, nutrijenta koji je izuzetno važan za zdravlje desni.

DEMINERALIZACIJA ZUBA
Ovaj problem najčešće je znak da organizmu nedostaju kalcijum i fosfor. Smatra se da je glavni krivac za ovo stanje prekomeran unos šećera, koji izvlači kalcijum iz zuba i kostiju te povećava kiselost organizma.
Redukovati upotrebu slatkiša na bazi šećera. Umesto toga, treba jesti sveže i suvo voće, med i malteks. Zube perite redovno, temeljno i pravilno, a bilo bi dobro da minerale nadoknadite suplementima ili hranom bogatom njima. Najbolji izvor kalcijuma jeste sirovi susam, koji treba da jedete svakodnevno. Oko 300 mg kalcijuma može se uneti jednom šoljom (od oko 225 ml) mleka, čašom jogurta (od oko 200 ml) ili sirom (40 g do 50 g). Mnogi biljni napici sadrže i fluoride, koji štite zubnu gleđ od propadanja i poboljšavaju zdravlje zuba.

PROMENE NA JEZIKU
Intenzivno crven jezik može ukazivati na problem sa srcem ili tiroidnom žlezdom. Ako ovako crven jezik ima i nekoliko belih mrlja na sebi, najverovatnije je reč o infekciji kandidom. Bled jezik najčešće je pokazatelj anemije, naročito ako je ovaj simptom praćen umorom, bledilom lica, glavoboljama… Braonkastosiv jezik može ukazivati na loše varenje, a crn jezik s nitima nalik na dlačice – na gljivicu Aspergillus niger, koja se javlja uglavnom nakon dužeg uzimanja antibiotika.Bilo kakva promena na jeziku zahteva pregled lekara, koji će na osnovu uzroka odrediti terapiju, ili pak zahtevati dodatne analize.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *