Opšte je pravilo: svaka promena boje kože koja se javi bez očiglednog razloga i potraje duže, mora se prijaviti lekaru ili dermatologu….

Boju kože odreduju vaši geni.Stepen pigmentacija kože ne utiče samo na boju, već i na izvesne dermatološke bolesti. Što ste svetlije kože, veča je mogučnost raka kože, mada preterano izlaganje suncu povečava rizik kod svakoga, bez obzira na boju kože.
Ima i drugih kožnih poremečaja o kojima treba da vodite računa. Svaki mladež ili jedva primetna izraslina, naročito ako menja boju, veličinu i izgled mora se pokazati dermatologu, smesta. Možda je maligni melanom, smrtonosni rak kože koji se leči ako se rano ukloni.
Treba pregledati i svaku izraslinu na koži koja potraje duže od dve nedelje.

Evo najzad, šta pojedine promene boje kože mogu da znače:
Vitiligo je urodeni poremećaj kod sasvim zdravih ljudi. Pojedini delovi površine kože gube pigmentaciju. Mada ponekad ukazuje na dijabetes, anemiju ili smanjenu funkciju tiroide, u vecini slučajeva vitiligo nema odredjeni uzrok a posledice su estetske prirode. Leči se kamuflažom pomocu šminke. Nekad se prepisuje ultravioletno zračenje, ili psoralen.

Nasuprot vitiligu, kožna pigmentacija može biti i intenzivnija. Najčešči uzrok hiperpigmentacije je, naravno sunčanje. Ali, suncem opaljena koža je oštećena koža, zapamtite! Lepo izgleda u prvi mah, ali ćete to platiti prevremenim borama i gubitkom elastičnosti, zbog čega cete izgledati stariji nego što jeste. A da i ne govorimo o povećanom riziku od raka kože.
Adisonova bolest je čest uzrok pojačane pigmentacije. Kod ove bolesti, od koje je patio i predsednik Džon Kenedi, nadbubrežne žlezde koje proizvode kortizon -funkcionišu loše i nikako. Glavna karakteristika bolesti je pojava smedjeg pigmenta u koži i u ustima. I oboljenja jetre, intestinalnog trakta, trovanje arsenikom, nedostaci vitamina i pothranjenost takodje izazivaju promene na koži i pigmentaciju kože, ali retko zahvataju usta.

Ako imate proširene vene i noge vam hronično natiču,pojaviče se smedja pigmentacija po gležnjevima. Boja potiče od krvi koja je iz vena prešla u okolno tkivo.
Pigment se javlja i kod žena koje uzimaju pilule za kontracepciju. Kada prestanu, pigment nestaje. Postoji bolest pod imenom porodična polipoza. Intestinalni trakt je prepun polipa, od stomaka do kraja creva.

Normalna pigmentacija javlja se za vreme trudnoće. To se zove “trudnička maska”. Ne birnite, proči će sama. A dotle, izbegavajte jako sunce koje če je pogorsati. Neka hrana i lekovi menjaju dermatološku sliku.Više od pedeset lekova boje kožu ili izazivaju osip, naročito kada se koža izloži suncu, najvažniji je tetraciklin – široko korišćen antibiotik i njegovi derivati. Solarnu reakcija postoji i i kod pilula za spavanje, oralnih antidijabetika, nekih lekova za smirenje, protiv anksioznosti i oralnih kontraceptivnih lekova kao i novog leka protiv artimijie, amio-darona. Dakle, kad god se simptom javi, posavetujte se s lekarom o posledicama leka koji uzimate. Ako se kljukate beta karotenom jer ste ubedjeni da vas lisnato zelene povrče i šargarepa mogu zaštiti od raka pluća, nemojte se začuditi ako vam koža dobije žučkastu boju. Naročito dlanovi i tabani.

Najzad, opšte pravilo: svaka promena boje kože koja se javi bez očiglednog razloga i potraje duže, mora se prijaviti lekaru ili dermatologu.

Simptom: Promena boje kože (pigmentacija) Šta sve može da znači (Šta treba da preduzmete)
1. Mladeži, izrasline: rak kože, uključujuči i maligni melanom (Lekarski pregled i lečenje).
2. Vitiligo (odsustvo pigmenta mestimično) (Eventualno “pokrivanje” neobojenih delova kože šminkom).
3. Adisonova bolest, ako se javi smedji pigment u ustima (Dodatak deficitarnih steroidnih hormona).
4. Proširene vene, smedji pigment po nogama
5. Pigmentacija posle terapije zračenjem (Postepeno sama nestaje).
6. Obojenost kao posledica kontraceptivnih pilula (Nema terapije).
7. Pigmentacija po desnima usled porodične polipoze (Lečenje).
8. Trudnička maska (Pigmentacija je prolazna, izbegavati izlaganje kože suncu).
9. Reakcija na hranu i lekove -antibiotike, beta karoten.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *