stopala

Problemi sa stopalima.Oslobodite se gljivičnih infekcija, petnog trna, uraslih noktiju, žuljeva, čukljeva i kurjih očiju i korigujte ravne tabane…
stopala
Osim što izgledaju ružno, infekcije i deformacije stopala predstavljaju ozbiljan funkcionalni i zdravstveni problem. Ukoliko se ne otklone na vreme, mogu prouzrokovati poremaćaje biomehaničkih odnosa u zglobovima, spuštanje karlice i krivljenje kičme, ali i otežati ili potpuno onemogućiti kretanje. Zato nemojte ignorisati probleme sa stopalima, počnite da ih rešavate već danas da biste sutra lakše hodali!

ATLETSKO STOPALO
Kako prepoznati atletsko stopalo: Ova neprijatna gljivična infekcija, koja, prema procenama statističara, pogađa oko 70 odsto odrasle populacije, uzrokuje crvenilo, svrab, perutanje i neprijatan miris stopala, ponekad i mehuriće ispunjenje gnojnom tečnošću. Promene se ispoljavaju između malog i domalog prsta.
Svako jutro i veče
noge držite u rastvoru hipermangana koji možete kupiti u apoteci. Zatim ih dobro obrišite i namažite antigljivičnom kremom. Nosite pamučne čarape i obuću od prirodnih materijala i uzimajte vitaminske dodatke, jer imunitet ima važnu ulogu u lečenju atletskog stopala. Ako vam to ne pomogne, potražite lekarsku pomoć.

PETNI TRN
Kako prepoznati: Ako ujutru, čim ustanete, osetite bol u peti, često imate osećaj da hodate po ekserima, a na donjem delu stopala primećujete izbočinu – reč je o petnom trnu, vrsti vanzglobnog reumatizma koji nastaje kao posledica dugog stajanja ili hodanja, nošenja visokih potpetica i gojaznosti.
Nosite cipele s anatomskim đonom i silikonske uloške s mekim ležištem za petni trn. Nakon svaka dva sata stajanja, sedite na nekoliko minuta – odmorite noge, a pre spavanja mažite pete kremom s umirujućim, protivupalnim efektom.

URASLI NOKTI
Kako prepoznati: Ovaj problem karakterističan je po tome što ugao nokta bolno prodire u kožu, a na tom delu prsta nastaju otok i crvenilo. Javlja se zbog nepravilnog sečenja ili turpijanja noktiju.
Često perite noge i mažite bolesni prst dezinfekcionim gelom da bi zadebljala koža smekšala, a nokat izbio na površinu. Ukoliko vam to ne pomogne, javite se dermatologu.

ŽULJEVI
Kako prepoznati: Neestetski bolni jastučići, čiji je izgled svima dobro poznat, formiraju se obično na prevojima prstiju, tabanima i Ahilovoj tetivi. Posledica su tesne obuće, načina gaženja, ili pak pojačanog znojenja nogu.
Žulj očistite troprocentnim hidrogenom i jodom pa prekrijte flasterom s gelom koji, osim što sprečava infekcije, ublažava bol i ubrzava zarastanje rana. Uz to, prskajte stopala sprejom protiv znojenja, nosite udobnije cipele šireg kalupa i redovno ih provetravajte.

ČUKLJEVI
Kako prepoznati:Čukljevi su čvornate izrasline na zglobu palca, a posledica su nošenja sasvim ravne obuće ili one s previsokim potpeticama, ravnih tabana i reumatske bolesti.
Koristite se štitnicima za čukljeve ili penastim jastučićima za cipele, koji će smanjiti trenje i pritisak te ublažiti bol. Pored toga, izbegavajte nošenje baletanki i štikli, trudite se da hodate ravno i mažite čukljeve nekom antireumatskom kremom. Ukoliko vam to ne pomogne, potražite p-moć ortopeda, koji će proceniti je li vam potrebno operativno lečenje.

KURJE OČI
Kako prepoznati: Kurje oko je meko ili tvrdo zadebljanje kože, može biti veličine zrna pirinča, ali i oraha, a po sredini ima crnu tačku. Može se prepoznati po munjevitom bolu koji se javlja ako se zadebljanje pritisne.
Tretirajte kurje oko čajem od žalfije i mašću sa salicilnom kiselinom. Pre nego što obujete čarape, preko zadebljanja zalepite jastučić od filca da biste sprečili bolove. Ako ne primetite poboljšanje, obratite se dermatologu.

RAVNI TABANI
Kako prepoznati: Stanite mokrim stopalima na pločice. Ako otisci ne prikažu unutrašnje lukove – svod stopala vam je spušten.
Hodajte bosi što češće, nosite ortopedsku obuću i radite vežbe za korekciju ravnih stopala: valjajte flašu tabanom, hvatajte klikere prstima i šetajte na petama.

KADA SE PREPORUČUJE OPERACIJA?
Ukoliko tegobe izazvane uraslim noktom, kurjim okom ili čukljem ne uspete da ublažite kozmetičkim preparatima i ortopedskim pomagalima, bilo bi dobro da ih ukloniteoperativno. U slučaju uraslog nokta ili kurjeg oka, trebalo bi da se podvrgnete operaciji C02 laserom, koji brzo, bezbolno i bez reza odstranjuje pomenute nepravilnosti, ne uzrokujući nikakve postoperativne probleme. Ukoliko patite od čukljeva, valjalo bi da se podvrgnete klasičnoj hirurškoj intervenciji, koja, međutim, uzrokuje jake bolove u rehabilitacionom periodu i zahteva strogo mirovanje prvih mesec dana. Ipak, prema rečima stručnjaka, to je najbolja metoda lečenja ovih deformiteta, jer se tako odstranjuje deformisani deo kosti i koriguje pozicija palca, pri čemu se postiže gotovo savršena anatomija stopala.

ZAŠTO JE VAZNO ZDRAVLJE STOPALA?!
Stopala nose težinu celog tela i svaki dan naprave prosečno 10.000 koraka, Zbog toga se problemi ne smeju zanemarivati, moraju se rešavati čim se pojave, da bi se izbegle cirkulatorne smetnje, koštani deformiteti, mišićne disfunkcije ili neki drugi poremećaji koji ugrožavaju zdravlje i sposobnost kretanja.
Povezani tekstovi>>> Prirodni lekovi protiv bolova u stopalima

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *