Problemi s proširenim venama i rešenja za njih-Umerena rekreacija, održavanja normalne telesne težine, ishrana bogata vitaminima i uzimanje suplemenata velika su pomoć u terapiji za varikozne vene…problemi s prosirenim venama

Proširene vene jesu hronična bolest, ali minimalne izmene životnih navika i odgovarajuća terapija pomoći će vam da simptome uspešno držite pod kontrolom.
Šta treba da učinite kako biste se oslobodili neprijatnosti i konačno počeli normalno da se krećete?

HRANITE SE PRAVILNO!
Vašim svakodnevnim jelovnikom treba da dominiraju povrće, žitarice, belo meso i voće, pogotovo agrumi, ribizle, nektarine, zelena paprika, karfiol, spanać, proso, skuša i ćureće šnicle. Ove namirnice sadrže visok procenat vitamina P (citrina) i amino-kiselina, pa povećavaju elastičnost i tonus vena, smanjujući propustljivost venskih zidova. Takođe, neophodno je da održavate normalnu telesnu težinu i konzumirate hranu bogatu biljnim vlaknima, a preporučuje se i uzimanje vitaminskih suplemenata (vitamini C, E i B kompleksa, te bakar), koji omogućuju normalan protok krvi i jačaju zidove vena što će uspešno rešiti probleme s venama .

BIRAJTE UDOBNU OBUĆU I ODEĆU!
Izbegavajte visoke štikle i sandale s kaišima, jer narušavaju cirkulaciju i izazivaju otok, bol i napetost u nogama. Iz istog razloga nemojte nositi ni farmerke i pantalone koje prianjaju uz listove. Prednost dajte obući od meke kože, koja ima potpeticu od tri-četiri centimetra i ne stiska stopalo, kao i donjim delovima garderobe ravnog ili zvonastog kroja.

NOSITE KOMPRESIVNE ČARAPE!
One sprečavaju širenje vena i zastoj cirkulacije. Njihovo nošenje naročito će pomoći tokom radnog vremena, kad se dugo stoji ili sedi. Danas na tržištu možete pronaći čarape različitih boja i dužina koje, osim što ublažavaju tegobe, izgledaju elegantno i moderno, a pritom lepo oblikuju nogu.

UMERENO SE REKREIRAJTE!
Svaki dan po pola sata brzo hodajte, vozite bicikl ili plivajte. Osim toga, dok sedite pred televizorom ili računarom, radite vežbe koje pospešuju cirkulaciju – kotrljajte teniske loptice stopalima, stiskajte i opuštajte mišiće listova, širite i skupljajte prste te naizmenično prebacujte oslonac s prstiju na pete. Zahvaljujući tome, krvotok će vam se ubrzati, a tegobe će se prorediti i postati znatno blaže.

TUŠIRAJTE SE NAIZMENIČNO TOPLOM I HLADNOM VODOM!
Prilikom tuširanja, svakih trideset sekundi menjajte temperaturu vode. Pustite niz telo mlaz tople (ne vruće) pa mlaz prohladne vode i obrnuto. Naviranoj hrani i ne pijte alkohol, osim (ponekad) crno vino. Ishrana bogata mastima, solju i aditivima uništava krvne sudove, koji postaju porozni i skloni prskanju.

-Ostavite cigarete. Ova loša navika usporava cirkulaciju i povećava rizik od venske tromboze.
-Ne boravite dugo u sparnim i zagušljivim prostorijama. Povećana vlažnost vazduha takođe doprinosi širenju vena.
-Ne dižite teret i ne trenirajte naporne sportove. Pojačana fizička aktivnost opasna je po vene koliko i sedeći način života.

MAŽITE VENE!
Dvaput dnevno vidljive varikozitete mažite kremom od ekstrakta divljeg kestena, lista vinove loze, bele vrbe ili neke druge biljke koja stimuliše cirkulaciju i sprečava pucanje kapilara. Redovna spoljašnja nega vena pomoći će vam da predupredite ili smanjite neestetske promene – otoke, modrice i kvrge koje su gotovo nezaobilazan pratilac ovog oboljenja.

MASIRAJTE STOPALA!
Kada umorni dođete kući s posla ili iz nabav masirajte stopala. Na dlanove nanesite veću količinu ulja od ruzmarina, bosiljka ili mente te dinaminičnim kružnim pokretima pritiskajte palčevima levi pa desni taban. Zatim svaki prst pojedinačno blago povucite nagore, kao da hoćete da ga izvučete. To će momentalno otkloniti osećaj težine i pulsiranje u nogama, ali i vratiti vam energiju.

SPAVAJTE S BLAGO DIGNUTIM NOGAMA!
Podignite podnožje kreveta desetak centimetara ili stavite dva čvršća jastuka pod dušek i tako spavajte. Zahvaljujući tome, venska krv neće se noću zadržavati u nogama, već će oticati ka srcu. Budićete se odmorni i čili, bez neprijatnog osećaja težine u nogama, i s lakoćom ćete ustajati iz kreveta.

Šta treba izbegavati
-Izbegavajte da sedite prekrštenih nogu. Pritisak jedne noge na drugu uzrokuje zastoj venske cirkulacije i pojačava tegobe.
-Ne tuširajte se vodom toplijom od 30 stepeni Celzijusa, ne depiiirajte noge vrućim voskom i ne idite u solarijum, Toplota povećava propustljivost venskih zidova i izaziva oticanje nogu.
-Recite NE masnoj, slanoj i konzerviranoj hrani i ne pijte alkohol, osim (ponekad) crno vino. Ishrana bogata mastima, solju i aditivima uništava krvne sudove, koji postaju porozni i skloni prskanju.
-Ostavite cigarete. Ova loša navika usporava cirkulaciju i povećava rizik od venske tromboze.
-Ne boravite dugo u sparnim i zagu-šljivim prostorijama. Povećana vlažnost vazduha takođe doprinosi širenju vena.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *