Stres, neuravnotežena ishrana, preteran unos masti životinjskog porekla i rafinisanog šećera, preterano konzumiranje alkohola, nedovoljan unos integralnih žitarica, post, proteinske dijete, upotreba antibiotika, intolerancija mleka, patogene bakterije i virusi, upotreba steroida kao i infekcije gastrointestinalnog sistema svakodnevno narušavaju funkciju creva i crevne flore. U crevnoj flori nastanjeno je više od 500 bakterijskih vrsta a ukupan broj bakterija koje svakodnevno u tankom i debelom crevu vredno rade na očuvanju zdravlja prelazi nekoliko stotina milijardi! Naučno je dokazano da crevna flora doprinosi fiziološkim funkcijama organizma na taj način što transformiše složene hranljive sastojke, (kakva su na primer vlakna) u jednostavne elemente koje organizam može da apsorbuje (kao vitamin K, B12, folna kiselina).

Crevna flora je sastavljena od dobrih i loših bakterija. Dobre bakterije su najvažniji čuvari zdravlja.Njihov posao jeste da olakšaju fermentaciju i varenje hrane, ali i da štite sluzokožu creva i sprečavaju razmnožavanje i delovanje loših, patogenih bakterija i na taj način stimulišu imuni sistem. Treba međutim imati na umu da bakterijska flora nije uvek stabilna, a da bi se njena stabilnost održala, neophodno je da ishranu obogatimo probioticima. Pošto se rat između dobrih i loših bakterija vodi svakodnevno, da bismo ojačali imunitet, preporučuje se kontinuiran unos mlečnih proizvoda obogaćenih probioticima, a prilikom putovanja tableta sa probioticima.

Simptomi poremećaja crevnej flore

Infekcije, proliv, zatvor, loša apsorpcija hranljivih sastojaka, poremećaji metabolizma, prekomeran razvoj patogenih bakterija, formiranje toksičnih supstanci (amonijak, fenoli, indoli…) koje narušavaju funkciju creva, najčešći su simptomi koji ukazuju da je došlo do poremećaja crevne flore.

Osim mučnine i proliva, poremećaj crevne flore može dovesti do pojave kolitisa, dermatoloških problema, gljivičnih oboljenja, infekcija mokraćnih kanala, stalnog umora, poremećaja funkcije jetre, nadimanja stomaka i poremećaja metabolizma, alergija na određene vrste namirnica pa i do pojave raka debelog creva. Nedostatak dobrih bakterija u crevnoj flori takođe može biti uzrok zadaha, pojave gljivica, kožnih oboljenja, ekcema, artritisa, visokog pritiska…

Kako deluju probiotici

Probiotici su živi mikroorganizmi koji, uneseni u dovoljnoj količini, blagotvorno djeluju na ljudski organizam, poboljšavajući svojstva prirodne mikroflore i sistema za varenje. Reč je o takozvanim “dobrim” bakterijama koje su uobičajeni stanovnici ljudske želučane i crevne mikroflore i koje efikasno uništavaju štetne i opasne bakterije, uzročnike raznih bolesti. U novije vreme probiotici se dodaju sve većem broju prehrambenih i farmaceutskih proizvoda, a dostupni su i u obliku kapsula. Konzumiranjem proizvoda obogaćenih probioticima može sprečiti pojava proliva i smanjiti učestalost putničkih stomačnih tegoba. Selekcija probiotičkih bakterija vrši se na osnovu nekoliko kriterijuma, a osnovni su: sigurnost, mogućnost preživljenja u hrani i tokom prolaska kroz gastrointestinalni sistem, kao i potencijalni terapijski i preventivni učinak na određene bolesti. Najčešće korišćene vrste su Bifidobacterium, Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus casei, Lactobacillus rhamnosus kao i Saccar-omvces boulardi.

Creva su sačinjena od brojnih nabora, a njihova ukupna površina, kada bi se “ispeglala” bila bi jednaka površini dva teniska terena! U normalnim okolnostima, bakterije zauzimaju samo četvrtinu ukupne površine, štite svoju teritoriju i ne dopuštaju naseljavanje novih vrsta. Istraživanja su pokazala da su kombinacije bakterija nastanjenih u svakom od nas jedinstvene i da se razlikuju kao i otisci prstiju. Samo u debelom crevu na primer, živi oko 33 miliona bakterija po centimetru kvadratnom, a procenjuje se da u prošeku, u crevima svake odrasle osobe živi 1,5 kg mikroorganizama, najviše bakterija.