Prirodno lečenje ekcemaPrirodno lečenje ekcema

Možda mislite da ste isprobali sve da biste izlečili ekceme i oslobodili se stalnog svraba i crvenila. Ipak, postoje neki prirodni načini za lečenje ovog problema, koji će vam pomoći da ublažite simptome upale kože i pružiti malo olakšanja od neprijatnog osećaja. Jedan od načina je i da nanesete masku za lice na zaraženo područje kože, kao i kokosovo ulje, kako biste održali kožu mekom i vlažnom. Ovo je dobar lek za ekceme. Kokosovo ulje pomaže redukciju kožnih upala i pospešuje regeneraciju kožnog tkiva.

Još jedno prirodno rešenje u borbi protiv ekcema je i upotreba probiotika.Probiotici, ili korisne bakterije, pomažu u sprečavanju pojave ekcema kod dece i trudnih žena. Porazgovarajte sa svojim doktorom o tome da li bi upotreba probiotika bila poželjna u vašem slučaju. Takođe, možete napraviti meku pastu od muskatnog oraščića i naneti je na kožu upaljenu ekcemom.

Možete probati i kremu dobijenu od mlevenog semena papaje, koju takođe nanosite na područje kože upaljeno ekcemom. Kao korisni lekovi u lečenju ekcema su se pokazala i prirodna ulja, posebno ulje jagorčevine (Primula Vulgaris), ulje biljke borač (Borago officinalis) , kao i ulje semena crne ribizle (Ribes nigrum). Ova ulja sadrže i Gamalinolensku kiselinu, koja smanjuje upalu kože i osećaj svraba, ali je takođe uspešna u tretmanu isušene i ispucale kože. Riblja ulja su se pokazala korisnim u slučajevima pojave teških ekcema. Možete koristiti i koren lincure (Glycyrrhiza glabra) , koji sadrži glicirizinsku kiselinu koja ublažava simptome ekcema, i nanosi se na kožu ili se unosi oralno.

Probajte i nanošenjem kreme koja sadrži hamamelis (Hamamelis virginiana) i fosfatidilkolin. Ova krema ima isti efekat u lečenju ekcema kao i jednoprocentna krema hidrokortizona.

Još jedan način lečenja ekcema je i mešanje sode bikarbone i vode, kako bi se napravila pasta, koja se nanosi na inficirano područje kože i umanjuje konstantan osećaj svraba. Ipak, ukoliko je vasa koža ispucala i upaljena, nanošenje sode bikarbone će dovesti do jakog peckanja. Ulje lavande pomešano sa maslinovim i susamovim uljem pomaže u ublažavanju efekata ekcema, posebno kod svraba kože.

Lečenje ekcema: Homeopatija

Homeopatsko lečenje ekcema se pokazalo kao efektno kod pojedinih pacijenata. U slučajevima jakog svraba, moguće je koristiti i arsenik. Ukoliko se na koži pojave crveni svrbeći plihovi koji ispuštaju tečnost, kao koristan homeopatski lek se koristi grafit. Mali, vodnjikavi plihovi nastali usred ekcema se mogu lečiti sa Nat Murom (Natrium Muriaticum), dobijenim iz kuhinjske soli.

Za teže slučajeve ekcema, usled kojih se javljaju gnojni plihovi, se mogu lečiti sa naftom. Još jedan homeopatski lek je i sulfur, homeopatski lek napravljen od sumpora, koristan za slučajeve teškog ekcema praćeno jakim gnojem teškog mirisa koji izlazi iz rana. Ovo su samo neki homeopatski lekovi koje možete koristiti, a za dalja uputstva se obratite stručnjacima za homeopatiju.

Predstavili smo vam neke od mnogih načina lečenja ekcema, koji će vam pomoći da ublažite rane na koži i druge simptome ove bolesti. Probajte i neke alternativne metode, kao što su kupka od ovsene kaše, kreme od ovsene kaše, koje su dostupne u prodavnicama zdrave hrane. Britansko udruženje dermatologa je otkrilo da je za lečenje ekcema kod dece korisno kupanje slanom vodom. Teško je živeti sa ekcemima, imajući u vidu da oni prouzrokuju i brojne društvene, lične, emotivne probleme. Kada deca boluju od ekcema, postaje veoma teško za roditelje da se izbore sa stalnom potrebom dece za češanjem.

Ovo dovodi do brojnih sekundarnih kožnih infekcija, uzrokovanih stafilokokom. Morate biti vrlo strpljivi i hidrirati kožu sve vreme. Klonite se oblasti sa visokom vlažnošću vazduha jer znojenje vodi do daljih iritacija na koži. Ne postoji konkretan lek koji potpuno odstranjuje ekceme, ali prirodnim tretmanima možete smanjiti simptome ove nezgodne bolesti.