senilnost zaboravnost lecenje

Pamćenje i mentalna energija
Kada vam se događa da zaboravljate mesta, događaje imena, treba obratiti pažnju na ishranu i proveriti da li sa hranom obezbeđujete dovoljno sastojaka važnih za normalne funkcije mozga i nervnog sistema. Poznato je da uzimanje hrane bogate lecitinom, kao što su soja i proizvodi od soje, džigerica, jaja podiže nivo holina u krvi i acetilholina u mozgu, a ovaj sastojak direktno utiče na pamćenje, san i koordinaciju pokreta.
bolje pamcenje
Smatra se da je ateroskleroza, koja ometa normalni krvotok, glavna smetnja pamćenju. Da bi se pamćenje popravilo treba iz jelovnika eliminisati namirnice koje sadrže puno masti životinjskog porekla (maslac, masni sirevi, mast, loj) i one koje sadrže puno holesterola, a prednost davati hrani koja pomaže održavanje krvnih sudova u stanju elastičnosti i dobre cirkulacije krvi.

Preporučuje se izbegavanje ili smanjivanje konzumacije sledećih namirnica:
— masti životinjskog porekla, uključujući i maslac, koje potpomažu taloženje masnih pločica na zidovima krvnih sudova;
— rafinisani beli šećer i beli hleb, testenine od belog brašna i kolače. Kombinacija šećera i masti predstavlja posebnu opasnost;
— alkoholna pića i pušenje, koji utiču na zgrušavanje krvi i ometanje cirkulacije. Razume se da umerena potrošnja pića ne pokazuje takve smetnje, čak i koristi boljoj cirkulaciji krvi.

Hrana za bolje pamćenje
Preporučuju se sledeće namirnice:

— voće, naročito sušeno voće, badem, lešnik, orah, sušene kajsije, smokve i urme i druge, koji utiču na obnavljanje ćelija organizma;
— povrće, a naročito zelena salata, paradajz, šargarepa, cvekla, kupus i spanać;
— žitarice i proizvodi od celog zrna žitarica: hleb od integralnog brašna ili bar polubeli hleb umesto belog hleba, ovsene pahuljice i hleb sa mekinjama;
— soja i belančevinasti preparati i brašno od soje, jer povoljno utiču na funkcije krvnih sudova;
— med sa polenom, koji vitaminima E i PP i mentionitom blago-tvorno deluje na mentalnu energiju i mentalnu sposobnost uopšte. U ovoj kombinaciji najbolje se pokazao med od lavande.

Kafa isto pomaže mentalnu sposobnost, naročito kada je u pitanju intelektualni rad. Kafa ima najjače dejstvo, zatim čaj i razna kola-pića. Mentalnu energiju takođe jača i hrana bogata belančevinama, a siromašna mastima, kao što su školjke, posna riba, obrano mleko i jogurt. Kofein iz kafe je najpsihoaktivniji lek na svetu i deluje direktno na nervni sistem. Kada se popije kafa, misli su vedrije i intenzivnije i oseća se manje zamora.

Kafu treba oprezno koristiti samo u specifičnim slučajevima, kao što su:
— nervozne osobe koje, ako konzumiraju puno kafe, postaju još napetije;
— kafa povećava kiselost u organima za varenje, što može smetati čirašima i onima sa gastritisom; (turska kafa bez dodatka mleka);
— kofein, u slučajevima prekomerne konzumacije, može osiromašiti organizam vitaminima B grupe, naročito u izonitolu, kao i u vitaminu C, cinku, kalijumu i još nekim mineralnim sastojcima.

Hranljivi kokteli za bolje pamćenje

1. Oljuštite 2 pomorandže, operite 1 zreo grozd, dodajte 1 sušenu smokvu i 4-5 jezgri lešnika ili badema i sve propustite kroz mikser.
2. Uzeti breskvu bez koštice, 10 dobro opranih jagoda i 4-5 jezgri badema ili lešnika i sve propustiti kroz mikser.
3. Uzeti 3 kašike pšeničnog brašna od celog zrna ili ovsene pahu-ljice ili mešavinu brašna i pahuljice, preliti ključalom vodom i ostaviti da smesa prenoći, a ujutru testu dodati narendanu šargarepu, kašiku meda i sok od pola limuna.

Čajevi za bolje pamćenje
1. Mešavinu od po 1 kašike semena anisa, nane i matičnjaka stavi-ti u 6 dl vode, staviti na vatru dok ne provri, izmaći i ostaviti 10 minuta poklopljeno, procediti i piti po 2 šolje čaja dnevno — pre ručka i večere. Čaj se može zasladiti medom. Kura sa ovim čajem traje najmanje 10 dana.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *