Poznato je da fitoterapija praktično pomaže u lečenju svih bolesti. Ali, važno je zapamtiti da vas biljke neće poštedeti neophodne (kontrolne) posete lekaru! Moderan i brz tempo života pripadnicama lepšeg pola nametnuo je takve obaveze da su one, silom prilika, osposobljene za gotovo sve zadatke. Rade i privređuju, podižu decu, održavaju domaćinstvo, okupljaju rodbinu, a muževima su, kako se to u narodu kaže, „i prijatelj i ljubavnica”. Pobrojani „zadaci” su lepi i srećna žena ih sa zadovoljstvom „izvršava”, ali, ima li pored svega toga vremena da se posveti i svom zdravlju? I te kako bi trebalo! Telo svake žene veoma je krhko i nežno, „napravljeno” od ranjive materije, i od toga s koliko se pažnje odnosi prema svom organizmu u velikoj meri zavisiće i nivo njenog reproduktivnog kapaciteta, balans hormona, opšte stanje, dobro raspoloženje, rečju: sveukupno zdravlje. A zdrava žena je – najlepša i najsrećnija žena, i sebi i drugima! Poseban akcenat trebalo bi staviti na ženske bolesti, preporučuju se redovne lekarske kontrole, a tu su i saveti kako da se uz proverene ruske narodne recepte izborite s nekim od najčešćih ženskih boljki.

Adneksitis(upala adneksa, odnosno „dodataka” materice -jajovoda i jajnika)

Bolest karakteriše bol u donjem delu stomaka, a može se Javiti u slabinskom delu i u predelu krsta, kao i u nozi. Često se pojačava za vreme menstruacije. Dešava se i da skoči temperatura.

Recept
Pola litra ključale vode prelijte preko tri supene kašike usitšene bele mrtve “koprive, ostavite da odstoji dva sata, procedite i pritisnite biljku da izađe esencija. Pijte no pola šolje čaja tri puta na dan pola sata pre jela i ispirajte se špricem ujutru i uveče. Istovremeno uzimajte tinkturu propolisa: kafenu kašiku dva puta dnevno pre jela.

zenske bolesti

Ranica na grliću materice

Epitel koji prekriva grlić materice je oštećen, uzrok – infekcija različitim mikroorganizmima.

Recept
Tri supene kašike usitnjenog suvog korena bergenije prelijte čašom ključale vode, držite na tihoj vatri dok se količina upola ne smanji, procedite i pritisnite biljku da izađe esencija. Uzimajte no 30 kapi napitka u čašici vode tri puta na dan 20 minuta pre jela.

Fibrom(miom) materice

U pitanju je benigni tumor materice, koji može da „stoji” u telu neko vreme. Obično ga lekari ne diraju ako ne raste, ali ga redovno prate. Najbolji scenario je kad se miom smanjuje ili se potpuno povuče. U zavisnosti od odnosa mišićnog i vezivnog tkiva, benigne neoplazme se nazivaju miomi, fibromi i fibromiomi.

Recept
Prelijte 50 g brdske materice sa 0,5 l votke, ostavite da odstoji dve nedelje na tamnom mestu, ali redovno mućkajte. Procedite. Uzimajte no 20-30 kapi u čašici vode tri-četiri puta na dan 15 minuta pre jela. Kura traje najmanje mesec i po – dva, zatim se pravi pauza od deset dana, a potom se ponavlja. Potrebno je sprovesti pet kura.

Cista na jajniku

 

Reč je o benignom tumoru jajnika s tečnim sadržajem unutra. Ciste dugo mogu da se ne manifestuju i da ne prave nikakve probleme. Međutim, može se desiti da iznenada počnu rasti, pritiskajući susedne organe i izazivajući bol, koji se pojačava prilikom čišćenja, menstruacije i seksualnih odnosa.

Recept
Čašom ključale vode prelijte supenu kašiku suve usitnjene brdske materice, zagrejte do ključanja i držite na tihoj vatri tri minuta. Ostavite da odstoji 40 minuta na procedite. Uzimajte no četvrtinu šolje čaja tri puta na dan pola sata pre jela. Kura traje mesec dana, potom se pravi pauza od deset dana, a ukoliko je potrebno, može se i ponoviti.

Endometrioza

 

Kad se u unutrašnjim organima, najčešće materici i adneksima materice, stvaraju čvorovi, govorimo endometriozi.Za ovu bolest k karakteristične L su produžene ibolne
menstruacije, a ponekad se krvarenje javlja i mimo menstrualnog ciklusa ili nakon teških poslova prilikom kojih se telo savija.

Recept
U jednakim razmerama pomešajte suve biljke brdsku matericu, gagamiju, estragon, origano, matičnjak, list jagorčevine, ruse, rizomu čička i barskog petolista. Supenu kašiku mešavine prelijte šoljom ključale vode, držite na tihoj vatri pet do sedam minuta, ostavite da odstoji dva sata, a potom procedite i dobro pritisnite biljke da ispuste esenciju. Dobijenoj infuziji dodajte onoliko ključale vode koliko je potrebno da bi se napunila šolja. Uzimajte no trećinu šolje čaja tri puta na dan pola sata pre jela. Kura traje mesec dana, potom se pravi pauza od deset dana, a zatim se ponavlja.

Bolne menstruacije

 

Jaki bolovi javljaju se iz različitih razloga: abnormalnog položaja materice, njene nerazvijenosti, upalnih procesa u polnim organima, endometrioze itd. Bolovi se mogu pojaviti i nakon ginekoloških i genitalnih operacija ili zbog unutarmaterične spirale – u svim tim slučajevima bola se možete rešiti ako se rešite glavnog uzroka, a ne tako što ćete popiti tabletu protiv bolova. Najverovatncji uzrok bolnih menstruacija jeste spazam glatkih vaskularnih mišića i organa male karlice.

Recept

Pomešajte po jednu kašičicu korena valerijane i listova nane i dve kašičice cvetova kamilice. Prelijte biljke šoljom ključale vode i ostavite poklopljeno da odstoji 30 minuta, potom procedite. Pijte četvrtinu šolje tri puta na dan posle jela sve dok ne osetite olakšanje.

Oskudne menstruacije

 

Oskudno krvarenje tokom menstruacije ne bi trebalo zanemariti, jer to nije ništa manji problem nego druge anomalije. Ono može biti rezultat sistemskih oboljenja krvi, jetre, bubrega, endokrinih bolesti štitne žlezde, nadbubrežne žlezde, dijabetesa melitusa. Obično se preporučuje da se urade analize krvi na polne hormone i hormone štitne žlezde, analiza šećera u krvi, kao i ultrazvuk organa male karlice i trbušne duplje.

Recept
– Kašičicu korena omana prelijte šoljom ključale vode, kuvajte na laganoj vatri 10-15 minuta, potom procedite. Pijte no trećinu šolje tri puta dnevno.
– Pomešajte dve supene kašike rute i supenu kašiku semena peršuna. Jednu i po supenu kašiku ove mešavine prelijte dvema šoljama ključale vode, kuvajte deset minuta, ohladite i procedite. Počnite da uzimate po trećinu šolje čaja dan-dva pre očekivane menstruacije i nastavite do potpunog prestanka krvarenja.

Obilne menstruacije

 

Normalna količina izgubljene krvi tokom menstruacije ne treba da bude veća od 80 ml. Gubitak krvi u „onim danima” možete pratiti pomoću osnovne analize krvi – meri se nivo hemoglobina i hematokrit.

Recept
– Pomešajte po kašičicu listova koprive, hajdučke trave, biljke hoću-neću i korena srčenjaka. Supenu kašiku mešavine prelijte čašom vode i kuvajte 15 minuta. Uzimajte no pola šolje čaja četiri puta na dan počevši od prvog dana menstrualnog ciklusa na narednih mesec dana.
– Pola litra votke prelijte preko supene kašike praha od kore biljke kaline i ostavite da odstoji nedelju dana. Uzimajte no kašičicu tinkture razblažene u četvrtini čaše vode dva-tri puta na dan, po mogućnosti pre jela.

Povišen tonus mišića materice

Tonus mišića materice u fazi mirovanja iznosi oko 4 mmHg i predstavlja prirodnu zategnutost mišića koji grade matericu (pri porođaju, recimo, ovaj koeficijent može dostići i 50 mmHg i tada se govori o jakom intenzitetu trudova odnosno bolova). Ako su mišići mimo trudnoće napregnuti i osećate bol, morate reagovati i pomoći sebi. Da bi se rešio ovaj problem, potrebnoje okrenuti se specijalnim vežbama koje će vam propisati ginekolog. Biljne infuzije mogu da umanje jačinu grča.

Recept

Pola litra ohlađene prokuvane vode prespite preko dve supene kašike buhača i ostavite da odstoji jedan dan. Pijte no trećinu šolje dva-tri puta dnevno.

Poremećaj menstrualnog ciklusa

Smatra se da menstrualni ciklus u proseku traje oko 28 dana, mada se tom “pravilnošću” može pohvaliti tek 15% žena. Zato se kao normalni prihvataju i 21-dnevni i 35-dnevni ciklus, koji se računa od prvog dana jedne do prvog dana druge menstruacije. Bitno je, da menstruacije ne izostaju (osim ako ste u drugom stanju). Sve što je više ili manje od navedenog jeste patologija odnosno tad postoje naznake, da je reč o nekom zdravstvenom problemu.

Recept
U jednakim količinama pomešajte usitnjene plodove kleke, koren zečjeg trna i pirevinu. Kašičicu mešavine prelijte šoljom ključale vode, pustite da proključa i kuvajte na laganoj vatri 10-15 minuta, zatim ohladite i procedite. Uzimajte no šolju čaja dva puta na dan, ujutru i uveče. Kura traje pet do sedam dana. Ukoliko je potrebno, nakon dvonedeljne pauze ponoviti proceduru.

Jako znojenje tokom menopauze

Takozvani valunzi jedni su od najneprijatnijih simptoma klimaksa. U tom trenutku pojačan je rad srca, telo obliva obilan znoj (naročito grudi, vrat, glavu), naglo može skočiti pritisak. Valunzi u proseku traju tri minuta.

Recept
– Petnaest pupoljaka karanfilića uveče prelijte zelenim čajem ohlađenim do 40-45 °S (1/2 kafene kašičice suvog zelenog čaja na šolju vrele vode od 85-90 °S). Ostavite da odstoji, a ujutru procedite i sve popijte.
– Šoljom ključale vode prelijte kafenu kašičicu semena celera i ostavite da odstoji deset sati. Pijte u toku meseca no supenu kašiku četiri puta na dan 30 minuta pre jela.

– Kašičicu miloduha prelijte šoljom ključale vode i ostavite da odstoji dva sata. Uzimajte no pola šolje čaja tri-četiri puta na dan neposredno pre jela.

Povećana nervna razdražljivost

 

Protiv nervoze, na čak i depresije, meteoropatama pomaže jagorčevina, odnosno primula. Ova biljka takođe ublažava simptome PMS-a (predmenstrualnog sindroma), kad dolazi do promena u radu hormona, a koje se manifestuju pojavom emocionalnih, psihičkih i fizičkih oscilacija. Jagorčevina usporava proces starenja kože i poboljšava ten. (Važno: jagorčevinu nemojte piti u trudnoći i ukoliko ste alergični na aspirin).

Recept
– Litrom ključale vode prelijte dve supene kašike cvetova jagorčevine ili četiri supene kašike usitnjene biljke (korena i cveta), ostavite da odstoji osam sati na procedite. Pijte no pola šolje tri puta na dan.
– Pola litra ključale vode prelijte ko dve supene kašike jagorčevine, tavite da odstoji dva sata i pijte u tokudana.

Ne paničite!

Kao i bilo koji drugi poremećaj zdravsgvenog stanja, i ginekološki problemi ponekad se mogu izlečiti veoma jednostavno: dovedite u red način života, odlučite se za dijetu, izbegavajte neke lekove, promenite sredstva zaštite, počnite da vežbate i sve će doći na svoje mesto.

Vežbe koje olakšavaju menstrualne bolove

 

Savijanje unazad
Postavite stpala u širini ramena, podignite ruke iznad glave s dlanovima okrenutim napred i istegnite se celim telom nagore, ne podižući pete od poda. Polako, na udah, savijte se unazad, savijajući se u kičmi koliko god možete. Ostanite tako 30-50 sekundi, a zatim se polako vratite u početni položaj.

Razmrdavanje
Stanite pravo, skupite noge, podignite se na prste i naglo se spustite na pete. Ponavljajte tu vežbu sedam do devet puta tri puta na dan.

Samomasaža
Svakodnevno praktikujte samomasažu! Za početak rukama stisnutim u pesnice aktivno gnječite stomak i predeo prepona, zatim, čvrsto držeći dlanove na donjem stomaku, sitno vibrirajte obema šakama kako bi se vibracije prenosile na sve unutrašnje organe.

Pet univerzalnih saveta (preporuka lekara)

 

– Pazite na težinu: u toku dana ne bi trebalo uzimati više od 1.200 kalorija.
– Izbacite jaku, masnu hranu, koja negativno utiče na metabolizam.Jedite više voća i povrća.
– Ujutru radite vežbe, više šetajte (praktikujte fizičku aktivnost bar pola sata dnevno).
– Pažljivo birajte sredstva za negu kože: dobro bi bilo da u svom sasgavu imaju cink i sumpor.
– Dva puta godišnje posećujte ginekologa,a ukoliko je potrebno, idite i na pregled kod endokrinologa.