Protiv krvarenja desni
Prirodni lekovi za upalu krvarenje
Krvarenje desni pokazuje da je ishrana deficitarna, naročito u vitaminu C. Zato treba obezbediti zdravu ishranu sa što više sirove vitaminske hrane (salate, sveže voće — naročito pomorandža, grejpfrut, mandarina, limun) i izbegavati hranu sa konzervansima i drugim aditivima.

Na početku preći na režim zdrave ishrane, a radi čišćenja desni uvesti i dijetu sa sirovom hranom, a u slučaju da postoje i stomačne tegobe koristiti laganu dijetu. Zube prati sa pastama sa biljnim sastojcima i masirati desni sa malo paste. Posle toga ispirati sa čajem od kadulje.

Prirodni lekovi
1. Ulje od žalfije (kadulje) je lekovito i zaustavlja krvarenje desni. Pomaže i kod gingivitisa. Dodati 3 kapljice ulja u čašu vode i grgoljiti, nekoliko minuta.
2. Limunov sok: grgoljiti razblaženim limunovim sokom ili dodati 4 kapljice ulja od limuna u čašu tople vode i grgoljiti, nekoliko minuta i to 3-4 puta dnevno.

Protiv upale i zagnojenih desni
Sveže voće i salate veoma su važni za zdravlje desni, kao i kuvana riba, piletina i krtina nemasnog mesa. Slatkiše i beli hleb treba izbegavati.

1. Mešavinu narendanog rena ili iseckanog belog luka i meda što duže držati u ustima i to ponavljati više puta u toku dana. Žvakanje korena rena takođe stišava upalu desni.

2. Šaku kupinovog lista kuvati u litru vode sve dok se tečnost ne smanji na polovinu. Nakon hlađenja dodati kašiku jabukovog ili vinskog sirćeta i tom tečnošću ispirati zubno meso i usnu šupljinu za smanjenje upale desni koja je najčešći uzrok krvarenja.

3. Svaki drugi dan ispirati usta sa čajem od žalfije ili sirćetom u kome je nekoliko dana stajao isitnjeni beli luk. Ispiranje usta limunovim sokom, takođe je veoma korisno za zdravlje desni.

4. Masirati desni svakog jutra i večeri kriškom limuna ili sokom limuna. Piti što više prirodne limunade, od sveže isceđenog soka, zaslađene medom.

5. U litar crnog vina staviti 25 g sveže hrastove kore, nakon 5 dana stajanja procediti, staviti u zatvorenu flašu i sa tom tečnošću ispirati usnu duplju.

6. Uzeti 2 kašike isitnjenog lista celera i kašiku rute i tu mešavinu preliti sa 6 dl ključale vode, ostaviti poklopljeno 2-3 sata, procediti i ovom tečnošću ispirati usnu šupljinu, tri puta dnevno u trajanju od 7 dana.

Prirodni lekovi protiv paradentoze (povlačenja desni)
Na pojavu hroničnog zapaljenja i povlačenja desni, koja se često javlja kod starijih osoba, utiču: nedostatak kalcijuma, vitamina C i naročito vitamina A u ishrani na duži rok. Do ovoga dolazi kada se pretežno koristi rafinisana umesto prirodne hrane. Kod Indijanaca i crnačkog stanovništva koji su zadržali navike da se hrane prirodnom i sirovom hranom, ovo je oboljenje prava retkost.

Kod slučajeva paradentoze treba izbegavati beli hleb, šećer i druge rafinisane namirnice, a umesto toga koristiti hleb od integralnog brašna ili polubeli hleb, mekinje, voće i povrće sa žutim ”mesom” koje je bogato karotinom, koji se u organizmu transformiše u aktivni vitamin A (šargarepa, bundeva, pomorandža, kajsija i dr). Voće bogato vitaminom C treba da bude u što češćoj upotrebi.

Protiv žutih zuba: svakodnevnim trljanjem zuba sa česnom belog luka izrezanim na pola, zubi će dobiti normalnu belu boju.
Povezani tekstovi>>> Kako zaustaviti krvarenje desni        Krvarenje iz desni

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *