Proliv (dijareja)prirodni lekovi

Prolivom se smatra obilno i često izbacivanje mekane i vodenaste stolice u kojoj se nalaze sastojci nepotpuno svarene hrane. Javlja se najčešće kod dece i u letnjim mesecima, kao posledica infekcija. Ne smatra se opakom bolešću, osim ako je jak i dugotrajan kada može izazvati dehidraciju. U tom slučaju treba se obratiti lekaru. Na pojavu proliva, pored nehigijene, utiče i nedostatak vitamina K, niacina (B3), vitamina F i gvožđa u organizmu.

Kod pojave proliva, prvo treba obustaviti uobičajenu ishranu i u toku 24-48 sati dijeta treba da sadrži dosta tečnosti i slane tečne hrane, sa jabučnim sokom i sokom šargarepe. Sledeća 24 sata prelazi se na kašastu hranu (pire od krompira na vodi, pasirano povrće) jaja i mlad sir i mesne čorbe i povrtne supe, uz odgovarajuću količinu prepečenog hleba. Mleko se ne preporučuje, ali jogurt i kiselo mleko pomažu obnavljanju korisne flore u crevima. Naročito su potrebni ako je u lečenju korišćen penicilin ili neki drugi antibiotik koji uništavaju korisnu floru u crevima.

proliv prirodni lek

Najbolji prirodni lekovi za proliv
1. Kuvani pirinač na vodi i čaj sa dvopekom ili prepečenim hlebom veoma su korisni u fazi zaustavljanja proliva, kao i voda u kojoj je pirinač kuvan. Za vreme trajanja proliva treba uzimati dosta tečnosti, a prvih dana izbegavati stimulišuća pića: kafu, jak čaj i alkoholna pića.

2. Ovsene pahuljice u vidu kaše dosta efikasno utiču na zatvaranje stolice. Takođe, pomažu borovnice, ribizle, kupine, maline, višnje, ribane jabuke, dunje, jagode, mešano meso, riba, kvasac, pirinač, orasi, kikiriki, seme suncokreta i med. Za prirodno lečenje proliva kd najmladih više punomasnog mleka u ishrani može biti lekovito, jer suviše malo masti u dečjoj ishrani pospešuje proliv i druge infekcije u organima za varenje. Soja i sojino mleko, takođe pomažu protiv bakterija koje izazivaju proliv, kao i med sa polenom.

Receptura za lečenje proliva
-Pre svakog jela popiti 2 kašičice jabukovog sirćeta razblaženog u čaši vode ili sok od pola limuna u čaši vode, bez zaslađivanja.
-Odvar od ovsa: 60 g očišćenog ovsa kuvati u 1,5 dl vode dokle se ne ukuva na 1 litar, procediti, malo zasladiti i piti povremeno u toku 24 sata.

Odvar od pirinča: 2 kašike pirinča kuvati u litru vode, procediti, zasladiti sokom dunje ili višnje i piti po potrebi.

-Pirinač kuvan u vodi sa belim i crnim lukom jesti dok je topao.

-Dva puta dnevno pojesti po oko 100 g pečene bundeve, nakon toga popiti po 1 dl mlake vode sa sokom iz dva češnja belog luka.

-Popiti crnu kafu u koju je usut sveže isceđeni sok limuna.

-Čaj od petrovca je odlično sredstvo protiv proliva kod dece, jer sprečava suviše izlučivanje tečnosti i služi kao tonik. Uzimati tri puta dnevno po šolju čaja.

-Čaj od sleza umiruje proliv: uzimati tri puta dnevno po šolju čaja od sleza.

-Kod proliva koji dugo traje srkati šolju toplog mleka u koju je nastrugan muskatni oraščić.

-Čaj od borovnice: kašiku sušenih bobica borovnice staviti na vatru u 2 dl vode i kuvati nekoliko minuta, ocediti i piti 4-5 šolja dnevno. Može se zasladiti sa malo meda.
Povezani postvi >>> Kako zaustaviti proliv          Dijeta za proliv      Pirinač za proliv kod dece

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *