glavobolja

Prirodni lekovi za migrenu i glavoboljeKao poseban hronični oblik glavobolje migrena se javlja povremeno i uglavnom zahvata polovinu glave. Uz glavobolju javljaju se: opšta slabost, vrtoglavica, suzenje očiju, znojenje i povraćanje. Pred napad migrene javljaju se smetnje u očnom vidu kao svetlucanja pred očima. Napadi najčešće počinju ujutru, traju nekoliko sati i postepeno nestaju. Napade migrene često izazivaju telesni i duševni napori, stres uopšte, osetljivost na hranu, neki mirisi, svetlo ili olujna atmosfera. Kod žena se javlja pre i u prvim danima menstruacije. Smatra se da rad odnosno angažovanje na poslu i motivacija za rad otklanjaju migrenu.

Treba se pridržavati principa zdrave ishrane i koristiti hranu sa što manje aditiva. Treba smanjiti korišćenje šećera i slatkiša, kafe i jakih čajeva, masti životinjskog porekla i pušenje.
Treba jesti na vreme i u miru, a između obroka uzimati grickalice bogate u belančevinama.Za migrenu i glavobolje pomažu odmaranje u tamnoj sobi i relaksacija. Korisni su i hladni oblozi na čelu i vratu. Tople i hladne obloge protiv glavobolje treba smenjivati. Početi sa hladnim oblogom na čelu i toplim na vratu i tako ih naizmenično stavljati šest puta i završiti sa toplim na čelu i hladnim na vratu.

Prirodni lekovi za migrenu i glavobolje-Receptura

-Migrena se na početku može suzbiti ili bar ublažiti sa šoljicom jake kafe bez šećera, u koju se iscedi sok iz pola limuna. Migrenu ublažava kofein iz kafe koji jače i brže deluje u prisustvu vitamina C, a njega ima u limunu.

Čaj od ruzmarina za bolji san i protiv migrene: kašičicu listića ruzmarina preliti sa šoljom ključale vode, ostaviti pokriveno oko 10 minuta, procediti i zasladiti medom. Pije se na pola sata, pre leganja u krevet.

-Smirenje migrene čajem, bilo da se pije, ili služi za obloge ili in-halaciju: od mešavine kašike semena anisa, 3 kašike kamilice (cvet), 2 kašike nane (list) i 2 kašike lavande (cvet) uzeti 3 kašike, stavi-ti u pola litra vode i čim provri skinuti sa vatre. Pije se šolja čaja dnevno.

Inhalacija: glavu staviti iznad suda sa vrelim čajem i pokriti peškirom. Udisati duboko paru od čaja oko 10 minuta.

— Kada se oseti početak migrene, na čelo treba staviti oblogu natopljenu hladnim čajem.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *