Prirodni lekovi za menstrualne tegobe i boloveOticanjem krvi menstruacijom gubi se puno crvenih krvnih zrnaca (eritrocita) i opada nivo hemoglobina, te je neophodno da se kroz adekvatnu ishranu obezbedi dovoljno hranljivih materija i gvožđa za obnavljanje krvi. Treba se pridržavati režima zdrave ishrane. Bogati izvori organskog gvožđa, koje organizam lakše koristi su: meso, džigerica, bubrezi, riba, jaja, čokolada; a neorganskog, koje se manje iskorišćava: proizvodi od soje, pasulj, hleb, hleb od integralnog brašna ili polubeli hleb, kupus, spanać i grašak. Hrana bogata vitaminima B grupe, C i E, gvožđem i jodom pomaže kod menstrualnih i premenstrualnih tegoba, a najlakše se obezbeđuju salatama i svežim voćem i povrćem. Ishranom se mora otkloniti konstipacija (zatvor), jer je česta pojava. Lekovito bille takođe olakšava tegobe.

Receptura za menstrualne tegobe i bolove
-Na 2-3 dana pre početka menstruacije popiti svaki dan po 2 šolje čaja od žalfije i to između obroka (kašika žalfije na 2 dl ključale vode). Ovaj čaj normalizuje i smanjuje jaka menstrualna krvarenja.

-Za stišavanje menstrualnih bolova dobar je čaj od kamilice, a pije se 3-4 puta dnevno po šoljica (kašika kamilice na 2 dl ključale vode).

-Čaj od semena kima olakšava menstrualne tegobe i ublažava poremećaje u varenju i sprečava grčeve. Uzimati po šoljicu čaja tri puta dnevno: u 2 dl ključale vode usuti kašičicu kima i ostaviti 10 minuta poklopljenu i procediti pre upotrebe.

-U litar crnog vina usuti 2-3 kašike iseckanog korena kupine i kuvati dok ne uvri na polovinu, izmaći sa vatre, ostaviti da se prohladi, procediti i piti tri puta dnevno po šoljicu.

U pola litra prepečenice — jake rakije usuti 100 g usitnjenog sušenog lista vinove loze, držati nedelju dana zatvoreno uz povremeno mućkanje, a zatim piti pet puta dnevno po kašiku rakije, najbolje pre jela.

Čaj od lišća maline olakšava menstrualne tegobe: kašiku usitnjenog lišća maline staviti u 2 dl vode, prokuvati, ostaviti 10 minuta, procediti i piti po potrebi.

Idealan je i prijatan aromatični čaj od komorača za menstrualne bolove: 14 semena usuti u pola litra ključale vode, zasladiti medom i piti po potrebi.

-U pola litra ključale vode usuti 8 g šafrana, poklopiti i ocediti. Pije se po vinska čašica na svaka 4 sata. Čaj od kamilice ima isti efekat: 28 g cveta kamilice usuti u pola litra ključale vode, poklopiti, ocediti i piti na svaka 4 sata po šoljicu.

-Kod oskudne menstruacije: 3 kapi ekstrakta bosiljka usuti u čašicu sa sojinim uljem, promešati i lagano masirati oko stomaka i kostiju.

-U vreme bolnog perioda dodati 6 kapi ekstrakta kima u toplo kupatilo ili kašiku gorušice u prahu razmutiti u malo vode, usuti u toplu vodu za kupanje i kvasiti se 10 minuta. Ova kupka olakšava dobijanje menstruacije.
Povezani čalanci>>> Menstrualne tegobe

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *